Колко подобни са София и Копенхаген

Столицата получи добра оценка в доклада на Clean Cities заради инвестициите в електробуси и споделените пътувания Spark, но има още много, за да настигне Дания

София защити по европрограма "Околна Среда" финансиране за нови трамваи и електробуси и това и осигурява четвърто място в класацията по показателя за еко транспорт.
София защити по европрограма "Околна Среда" финансиране за нови трамваи и електробуси и това и осигурява четвърто място в класацията по показателя за еко транспорт.
София защити по европрограма "Околна Среда" финансиране за нови трамваи и електробуси и това и осигурява четвърто място в класацията по показателя за еко транспорт.    ©  Надежда Чипева
София защити по европрограма "Околна Среда" финансиране за нови трамваи и електробуси и това и осигурява четвърто място в класацията по показателя за еко транспорт.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • София се представя добре в сравнение с европейските градове заради инвестициите в екологичен транспорт и споделените е-автомобили Spark
  • Въпреки това има критики за избора на маршрути, липсата на развита мрежа за алтернативен транспорт и "мисленето на парче"
  • Според доклада на Clean Cities възможностите за градове като София са в нискобюджетни инвестиции за повече пространство за хората и по-малко за автомобилите

София и Копенхаген нямат твърде много общо. Но ако слушате общината, излиза че датската и българската столици са рамо до рамо в класацията за електромобилност, изготвена от Clean Cities Campaign, обединение от над 80 европейски граждански организации.

Да почнем с добрата новина: вярно е, че София е получила добра оценка по определени показатели в доклада и дори беше посочена в The Guardian като положителен пример. Част от това е нейна заслуга, част не. Успехът се дължи най-вече на европарите за нови електробуси, които градът инвестира наскоро. Големият брой точки за споделеното пътуване пък са благодарение на частния оператор SPARK.

Това са и двата показателя, които дърпат града нагоре.

По другите два критерия в класацията оценката е по-скоро незадоволителна. Столицата е на предпоследно място по отношение на микро е-мобилността (споделени колела и тротинетки) и получава малко точки за инфраструктурата за зарядни станции за електромобили.

Цялостно няма особена база за сравнение с представянето на Копенхаген. Общата оценка на датската столица е 86.5%, а на София - 35.8%. Но със сигурност има много потенциал, който чака да бъде развит.

"Доброто ни представяне се дължи най-вече на големия брой тролейбуси и тролейбусната мрежа, която като концепция и покритие е наследство още от времето на социализма. На база на тези показатели изглежда, че се справяме добре, но общественият транспорт в София далеч не може да се нарече чист. Вървим в правилната посока, като определено трябва да забързаме темповете за подмяна на превозните средства с електричкески такива, но и със среиозна работа, посветена на това да привлечем хората към използване на масовия градски транспорт", коментира за "Капитал" Драгомира Раева, координатор "Чиста мобилност" в екологично сдружение "За Земята". То е част от мрежата Clean Cities и е участвало в различни етапи в изготвянето на доклада (цялото интервю с нея виж в карето долу).

Електробусите, които изстреляха София нагоре

Градът попада в челната петица по отношение на екотранспорта. Тук ни помага както завещаната от социализма и запазена тролейбусна мрежа, така и 200 млн. лв. от Европейския съюз. Тъй като не успя да ги инвестира във ВиК мрежа през 2019 г., София ги пренасочи към покупката на електробуси и трамваи, тъй като това е по-лесно изпълнимо. Така прозаичното решение как да бъдат усвоени средствата по "Околна среда" донесе на столицата челно място в класацията на Clean Cities.

Парите бяха инвестирани в 30 броя 6-7-метрови и 22 броя 9-метрови електроавтобуси на обща стойност 30.3 млн. лв, 30 бързозарядни електроавтобуса, 30 тролея и 25 трамвая. Повечето поръчки на различните общински дружества обаче се забавиха и чак сега започнаха да пристигат например малките 52 електробусчета за довеждащ транспорт в кварталите.

"Общо 67 са новите трамваи, които закупихме в последните години. Те са част от най-мащабната модернизация на градския транспорт, която успяхме да изпълним", коментира във Фейсбук профила си кметът на София Йорданка Фандъкова.

Градът реално се оказва от първите в Европа, които са инвестирали в толкова голяма подмяна на автопарка. Съвсем скоро и други европейски градове се очаква да дръпнат нагоре по този показател. "Електрификация на транспорта предстои в много градове. Ако не продължим с бързи темпове на инвестиции и решения в тази посока, много бързо ще потънем надолу при следващите издания", казва Раева от "За Земята".

С критики към изпълнението

И докато покупките са по-скоро лесната част, проблемът в София е липсата на ясен и аргументиран план по какви маршрути ще се движат новите бусчета и как реално да се направи така, че да спестят максимално емисии.

"Пример за това е закупуването на 22 малки електробуса, които по план трябваше да се движат по изцяло нови линии, но вместо това замениха големите автобуси по линии като 82 и 100, с цената на неудобство и блъсканица в пиковите часове. Поради ограничения пробег новите електробуси не се движат цял ден, а се налага по обяд да се приберат в гараж и да бъдат сменени от "свежи" електробуси", обяснява за "Капитал" Петър Мънъри, транспортен експерт от организацията "Екипът на София".

"От една страна имаме неглижиране на съществуващите видове електротранспорт - трамваен и тролейбусен, като изграждането на дълго обещаваните нови трасета се отлага в годините. От друга страна електробуси се купуват без ясна концепция за тяхната роля в общия транспортен модел, без технически анализ на това от какво имаме нужда"

Мартин Пелов, транспортно развитие в "Екипът на София"

Друг пример, който дава, е линия 74, за която бяха изградени 2 зарядни станции на стойност близо 1 млн. лева, въпреки че, според него, с наличната контактна мрежа линията е могла да се обслужва от тролейбуси с тягови батерии. Или без необходимост от зарядни станции, за да може електробусите да се използват там, където няма мрежа.

Идеи за транспорта

От "Екипа на София" са анализирали особеностите на транспортната мрежа в София и предлагат следните решения:

  • Въвеждане на електробуси с бързо зареждане от контактна мрежа на крайните спирки, което би намалило нуждата от нови зарядни станции за електробусите.
  • Изграждане на нова тролейбусна контактна мрежа в ключови отсечки, за да се заменят дизелови автобуси с тролейбуси с тягови батерии.
  • Модернизация на въздушната контактна мрежа за повишаване на средната скорост и надеждността на тролейбусния транспорт


Иначе, начело на класацията по показателя за еко транспорт е Осло. Две трети от автобусния парк на норвежката столица в момента е електрически, а той ще бъде с нулеви емисии до 2028 г. В абсолютни числа най-много електрически автобуси има в Лондон (>900) и Париж (> 650).

Споделените електромобили - благодарение на частната инициатива

Основен акцент от доклада на Clean Cities е споделената мобилност. Авторите пишат, че тя " може да бъде пряк път към перспективни системи за градски транспорт, тъй като позолява бърз напредък със сравнително ограничено публично финансиране". София се появява за пример в частта за споделените автомобили, но иначе страда от липса на възможности за споделени колела и тротинетки.

Методиката в доклада не е напълно точна оценка на състоянието на транспортната мрежа в градовете, която зависи от много повече фактори. Тя се фокусира единствено върху споделената електрическа мобилност като средство за по-бързо постигане на климатичните цели и тези за качеството на въздуха в градовете.

Драгомира Раева

Координатор “Чиста мобилност” в “За Земята”

Оператор е частната компания Spark, която тази година разшири автопарка си и обяви, че обмисля да навлезе в Германия. "За споделените електромобили добрата ни позиция се дължи на частна инвестиция, в която общината няма особена роля. Чудесно е, че разполагаме с тази опция в София, като управляващите определено трябва да виждат повече потенциал в нея, да насърчават и подкрепят разрастването на модела, особено в контекста на предстоящия старт на зоната за ниски емисии (ЗНЕ) от транспорта от декември 2023 година", казва Драгомира Раева от "За Земята".

Иначе Копенхаген, Амстердам и Любляна предлагат най-много споделени електрически автомобили на глава от населението. "Градове с дълга история в популяризирането и използването на споделени автомобили, като Амстердам и Хамбург, получават високи резултати. Но някои градове са прескочили напред с няколко места в класацията с добро представяне в тази категория. Любляна, София, Милано и Будапеща значително

надминават конкуренцията", пише в доклада на Clean Cities.

В анализа на Clean Cities се казва, че бъдещето е в споделената мобилност и повечето пространство за алтернативи и транспорт с нулеви емисии. А това може да се постигне най-вече с амбиция, смелост, целенасочени политики от страна на градовете, защото не изисква огромен финансов ресурс. Именно политическото лидерство води до различия в представянето на градовете.

"Големите разлики при иначе генерално сходни градове показват важността на местните лидери. Най-добре представящите се градове са тези, в които лицата, вземащи решения по места, си поставят ясни, амбициозни цели и правят насочени инвестиции", казва се в доклада.



Драгомира Раева, координатор " Чиста мобилност в За Земята": Малки, лесни и ниско бюджетни стъпки са система за споделени е-колела и разрастване на мрежата и броя е-тротинетки, развиване на велосипедната инфраструктура

С какво се обяснява добрата оценка на София, особено по отношение на чистия градски транспорт - какво отличава града?

Трябва да отбележим, че докладът на Clean Cities Campaign и класацията на градовете в него дава фрагментирана представа за състоянието на градския транспорт в прехода му към нулеви емисии чрез електрификация. Оценката на градовете за индикатор "автобуси с нулеви емисии" (включва само автобуси с електрическа батерия, бързозарядни автобуси и тролейбуси) е базирана на това колко такива автобуси има като брой във флота на оператора (с тежест 25% в оценката), както и какъв процент представляват те от общия брой автобуси с мрежата на обществения транспорт (с тежест 75% за оценката). Най-грубо - градовете с над 30% автобуси с нулеви емисии във флота получават най-високата оценка 10, като нито един град реално не е отличник. София се класира на четвърто място с оценка 6,8 след Осло с 8,4, Копенхаген със 7,3, Милано със 7,1 точки. В тази класация не се оценяват и качеството, честотата, достъпността, покритието на автобусната услуга, параметри, които се взимат предвид в друга класация на Clean Cities Campaign - City rannking - която предстои през 2024 година с участието на София

Добро е представянето и по отношение на споделеното пътуване и зарядните станции. Каква е причината за това и има ли роля общината?

За споделените електромобили, което е различно от споделено пътуване, добрата ни позиция се дължи на частна инвестиция, в която общината няма особена роля. Чудесно е, че разполагаме с тази опция в София, като управляващите определено трябва да виждат повече потенциал в нея, да насърчават и подкрепят разрастването на модела, особено в контекста на предстоящия старт на зоната за ниски емисии (ЗНЕ) от транспорта от декември 2023 година. Целта на тази мярка е да подобри качеството на въздуха, като ограничи навлизането на стари и по-замърсяващи автомобили в някои централни части на града.

Генерално търсеният ефект от ЗНЕ, които постепенно преминават към зони с нулеви емисии, е да се намали употребата на личния автомобил в градовете, като най-близката и удобна алтернатива за това е употребата на споделени електрически коли.

Относно зарядните станции - всъщност се представяме зле. По показател обществени пунктове за зареждане на електрически превозни средства изчисленията показват, че в София има 11,2 KW на 1000 жители. Това е капацитетът на всички обществено достъпни (на улицата) и полуограничени (на паркинги в супермаркети, гаражи и др.) точки за зареждане (общо 131 обществени и 320 полуограничени), което поставя София на 35-а позиция.Общината би трябвало да развива много по-бързо и целенасочено публичната инфраструктра за зареждане (спрямо препоръките в доклада).

Очевидно София има още много работа по отношение на микро електромобилността - тротинетки, скутери, велоалеи. Защо този показател е важен и какво може да направи местната управа, за да го развие?

Важно е, защото споделената микробобилност с електрически велосипеди и тротинетки е привлекателна за хората, чиста, бърза и достъпна форма на придвижване в града, като не заема пространство на улицата, колкото личните автомобили. В София спешно се нуждаем от въвеждане на система за споделени електрически велосипеди, която да бъде приложена паралелно със свързване в мрежа, разширяване и обезопасяване на велосипедните алеи в града. Освен това са нужни и меки мерки за привличане на хората към използване на този вид транспорт, като демонстрации, атрактивни промоции, обучения, регулярни масови събития с колела и други.

Какви са малките и лесни стъпки, които могат да издигнат София още по-нагоре в класацията?

Малки, лесни и ниско бюджетни - въвеждане на система за споделени електрически колела и разрастване на мрежата и броя на споделени електрически тротинетки заедно с подобряване и развиване на велосипедната инфраструктура. Сега в София няма споделени електрически велосипеди и само 50 споделени конвенционални велосипеда, както и 250 споделени електрически тротинетки, което се равнява на 1 споделено устройство на 1000 жители.

Избраните показатели са такива, които дават приоритет на по-широкото разбиране на проблема и решението му, за сметка на сложните научно-технически доводи. Показателите илюстрират ключови парчета от пъзела на градската мобилност и са такива, които са напълно в контрола и влиянието на местните администрации и за които е било възможно да бъдат получени точни данни за сравнение. Копенхаген и Виена не са по-замърсени градове (по показател въздух) от София и това е доказано от редица проучвания. Те са и далеч по-напред в класациите за качество на живот. Но фактът, че градове от Източна Европа, като София, могат да постигнат бърз прогрес в определени ключови показатели чрез въвеждане на споделена и електрическа мобилност, и така да се класират дори пред по-заможни и напредничави градове, показва че при едно добро и целенасочено управление можем да живеем в много по-добра среда. Изводът е, че напредъкът и преходът към чист споделен транспорт зависи основно от волята и последователността на местните лидери.