Коментар | Един доста скъп футболен подарък

Стадионите на Пловдив получиха нова порция пари от държавата

Коментар | Един доста скъп футболен подарък
Коментар | Един доста скъп футболен подарък
   ©  Димитър Марков
   ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

"Локомотив" Пловдив е на 4-то място в класирането на българското футболно първенство. Неговият вечен градски съперник "Ботев" е на 9-то. В класирането на отборите с най-големи финансови помощи от държавата обаче двата пловдивски клуба са еднолични водачи.

Тази седмица, с края на кабинета "Денков-Габриел", двата пловдивски стадиона получиха още 75 млн. лв. помощ от държавата, за да бъдат завършени, с което общата инвестиция в тях надхвърля 150 млн. лв. Това е уникална по рода си инвестиция - дори десетократният шампион "Лудогорец" преди време получи едва 5 млн. лв от подобна общинска програма, за да завърши трибуната си.

Футболът безспорно има нужда от нови стадиони, защото такива не са строени от десетилетия. Има нужда и от добър футбол, защото такъв не се играе от почти същото време. Но и двете не е добре да се създават от държавата. Или поне не само от нея. Първо, защото това ще отвори вратата за всички останали да искат същото - защо например "Левски" да си плаща сам дълговете към НАП, ако "Ботев" има стадион за 100 млн. лв, платен от всички данъкоплатци?

И второ, защото е добре управляващите тези клубове да имат собствен интерес и отговорност за развитието им. Частният интерес е водещ там, където професионалният спорт е бизнес. В противен случай тези клубове се превръщат просто в черни каси, през които едни хора прекарват едни пари. Кой например ще управлява тези общински все още стадиони? Как? Вече имаме един такъв опит - с безбройните спортни зали, които останаха като паметници из страната без добро управление.

В крайна сметка държавата няма пари. Парите, които разпределя, са тези, които събира от данъкоплатците, и е много важно те да не се пилеят, защото някакви "бизнесмени" искат да печелят от нещо, което не могат да управляват добре.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    skch avatar :-|
    skch

    Не виждам да сте толкова възмутени от постоянното субсидиране на София за щяло и нещяло от държавния бюджет, дори когато това значи спиране на проекти в други региони.

    Нередност?
Нов коментар