🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият бюджет оформи и новата управляваща коалиция в Пловдив

ГЕРБ, "Съединени за Пловдив", "Браво, Пловдив", ИТН и ДПС подкрепиха рамката на Костадин Димитров

Костадин Димитров регистрира победа с приемането на бюджета, но коалицията, която го крепи в общинския съвет, е доста пъстра.
Костадин Димитров регистрира победа с приемането на бюджета, но коалицията, която го крепи в общинския съвет, е доста пъстра.
Костадин Димитров регистрира победа с приемането на бюджета, но коалицията, която го крепи в общинския съвет, е доста пъстра.    ©  Димитър Марков
Костадин Димитров регистрира победа с приемането на бюджета, но коалицията, която го крепи в общинския съвет, е доста пъстра.    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Над 3 часа отне на Пловдивския общински съвет да приеме бюджета за 2024 година. Причината беше, че явно проекторамката не успя да удовлетвори всички искания на съветниците, въпреки че заложените средства са най-високите досега - 684 милиона лева. Всички партии в местния парламент, без най-голямата група - тази на ГЕРБ, отправиха множество предложения. Кметът Костадин Димитров прие само няколко, като от тях повечето бяха на групите, които го подкрепиха, и само едно - на опозицията в лицето на ПП-ДБ. Останалите бяха подложени на гласуване, но така оформилото се мнозинство не одобри нито едно.

В крайна сметка новият бюджет оформи и окончателно новата управляваща коалиция в града. Той бе приет с 31 гласа "за" от групите на ГЕРБ, "Съединени за Пловдив", "Браво, Пловдив", ИТН и ДПС.

19-те "против" бяха на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП.

Новите силни партньори - "Браво, Пловдив" и ДПС

От отправените от съветниците предложения кметът прие няколко, от които само едно изцяло и две коригирани на опозицията от ПП-ДБ. За някои от идеите той коментира, че те вече са включени в бюджета, което повдига въпроса доколко общинарите са се запознали с него преди сесията.

Две от предложенията бяха на новия силен коалиционен партньор - "Браво, Пловдив". Тази седмица движението, което се представя за гражданско обединение, но беше подкрепяно активно от местната бизнес група около "Трафик", получи още една позиция в общината - шеф на общинско предприятие "Паркиране и репатриране", и слуховете са, че ще получи и поста на зам.-кмет по транспорта.

От неговите предложения бяха приети допълнителни 200 хиляди лева под формата на безлихвен заем за новото общинско транспортно дружество "Екобус" за наем на електрически велосипеди за период от шест месеца. Идеята е да се стартира нова услуга - почасов наем на общински електрически велосипеди. 30 хиляди лева пък ще отидат за нови непрекъсваеми захранващи устройства UPS за осигуряване на непрекъснат режим на работа за ОП "Организация и контрол на транспорта".

Другият партньор, който получи голямо удовлетворение, беше ДПС. Всички предложения на движението - за ремонт на улиците "Елба", "Делянка", "Делю войвода" и детска площадка на ул. "Сокол", бяха приети от кмета, като средствата ще бъдат предоставени към бюджетите на двата района.

И останалите

От 19-те предложения на другата подкрепяща група със зам.-кметове - "Съединени за Пловдив", кметът прие едно: 150 хил. лв. да бъдат осигурени за етап 2 за спортния комплекс в двора на езиковите гимназии "Пловдив" и "Иван Вазов" и за проектиране и изграждане на спортен комплекс в район "Северен".

"Крайно съм неудовлетворен от това, което се получи от нашите предложения", възмути се кандидатът за кмет от групата Славчо Атанасов. Критиката му беше най-вече заради липсата на средства за залите по бокс, борба, карате, таекуондо и художествена гимнастика до стадион "Ботев". "Ток и вода са на едно - таваните текат, има открити жици, дано не съм лош пророк и да стане токов удар. Освен това клубовете плащат промишлен ток, а условията са ужасяващи."

От предложенията на ИТН бе прието да се заделят 250 хил. лв. за текущ ремонт на ул. "Славееви гори" и поставяне на фитнес уреди в парк на ул. "Павел Калпакчиев".

От предложенията на ПП-ДБ кметът прие едно, но с изменение. Групата беше предложила още 200 хил. лв. за фитосанитарна оценка на дърветата на "Лаута", в парк "Отдих и култура" и на тепетата, но кметът прие сумата да е 40 хиляди, като посочи, че в парк "Лаута" такава оценка е правена. С 40 хиляди бе завишена и сумата за инвитро процедури за семейства, двойки и жени без партньор. Останалите предложения на групата бяха гласувани, но нито едно от тях не успя да събере нужния брой гласове.

Предложенията на "Възраждане" и на БСП не бяха приети след гласуването на съветниците.

Без дебат по същество

След като бюджетът бе окончателно приет, кметът Костадин Димитров коментира пред медиите: "Бюджетът е свързан предимно с довършване на започнатото, с изплащане на това, което е поето като ангажимент, и малко проектиране с оглед на това, което имаме като намерения, за да развием града ни." Той добави, че предложенията на съветниците, гласували против бюджета, все пак ще намерят реализация, вероятно още след средата на годината след актуализацията.

Въпреки че обсъждането на бюджета продължи 3 часа, съществен дебат нямаше. Бяха приети без обсъждания и точките за ново търсене на концесионер на инсинератора.

Не стана въпрос за това как община Пловдив планира да се справи с нарастващите си задължения, нито за това как ще увеличи събираемостта си. Дебат по същество за посоката на развитие на града и концепции пък изобщо отсъстваше. Единствената такава оценка дойде от БСП и ПП-ДБ, които обявиха, че бюджетът е нереалистичен, а районните кметства - неглижирани.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    Видимата тенденция на местно ниво е ППДБ да са извън властта.

    Нередност?
Нов коментар