От седмото тепе: Новите сгради на Пловдив, след девет години чакане започва ремонтът на Концертна зала, позитивно за демографията

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и, разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе",

Пловдив продължава да защитава прозвището си на град на ремонтите, но към улиците и булевардите може да се добавят и някои по-разнообразни обекти. Най-накрая дочакахме ремонта на Концертна зала - цели девет години след решението за неговото начало. Последно строителството беше забавено, тъй като една от фирмите обжалваше обществената поръчка за надзор. От пловдивската опера се надяват да започнат репетиции в обновената Концертна зала още следващия сезон, но това зависи и от скоростта на ремонтните дейности и дали те ще вървят по-бързо от подготовката им.

Обновлението на Дондуковата градина е на финалната права според кмета на район "Централен" Георги Стаменов. Паркът вече има осветление, предстоят проби на напоителните системи, доставени са пейки и детски съоръжения, очаква се засаждането на над 160 нови дървета и храсти.

Пловдив обаче не само ремонтира, но и с пълна сила събаря и строи. Данните нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитут за четвъртото тримесечие на 2023 г. показват, че Пловдив изпреварва София по строителство на нови сгради, като сред общините първенец е Родопи. За периода на територията на областта са започнали строежи на 393 жилищни, 6 административни и 174 други сгради. На фона на тази статистика обаче сделките с имоти в България намаляват вече година и половина, което говори, че пазарът започва да се охлажда. Като част от този процес градът продължава да се разделя със своите архитектурни перли. Много от красивите пловдивски къщи са оставени да се рушат, други умишлено се събарят, за да се освободи място за въпросните стотици нови строежи. Така пред очите ни Пловдив променя образа си, като захвърля вековно архитектурно наследство и уникална градска среда на боклука.

Тема на седмицата

Позитивно за демографията: не Унгария, а Пловдив е добрият пример

Какво става:

Темата за демографията в България винаги е актуална, като разговорите най-често са фокусирани върху това, че българското население устойчиво намалява и най-вероятно ще достигне малко над 5 млн. към средата на този век. Това, настояват всички медии, е катастрофа, кошмар и апокалипсис. Не на това мнение е Георги Бърдаров, географ и демограф, зам.-декан на Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". "Капитал" разговаря с него за новия му доклад, посветен на демографската ситуация и позитивните изводи от него, както и мерките, които работят.

Защо е важно:

Според Бърдаров Пловдив наред с Бургас е един от положителните примери по отношение на демографията. Градът увеличава населението си не с мерки като тези в Унгария и нейното прословуто раздаване на пари на семейства - на дългосрочни проблеми, какъвто е този с населението, не могат да се приписват бързи рецепти. Напротив, това е бавен процес, в който има едно безспорно правило: промени ли се средата, се променя и демографията. За да привлича население и да расте, един град трябва да предоставя качество на живот. А то се постига не просто с пари, а с добри решения и смислени политики. Българските градове разполагат със средствата, от местната власт зависи те да се изразходват добре.

Какво следва:

Пловдив, за разлика от много други градове в България, успява да привлича население, вместо да губи. От това естествено произтичат и някои проблеми. Градът често се оказва неготов да поеме новите жители. Затова например пловдивчани могат да се оплачат от ежедневни задръствания, недостатъчно места за паркиране или пък трудно класиране в детските ясли и градини. Тези проблеми обаче могат да бъдат решени и са въпрос на политическа воля. Всичко е в ръцете на местната власт, която трябва да положи усилия в тази посока, ако иска да запази положителната тенденция.

Целия текст на редактора на пловдивската ни редакция Огнян Георгиев можете да прочетете тук.

ТОП 5 от "Капитал"

Бизнес новини

Гърция може да "изяде" енергетиката на България

Българската енергетика видимо губи пазарен дял в региона. И тук не става дума само за сигналната лампа, която светна през януари с рекордния внос на ток. Липсата на качествени промени в сектора и избирането на политическия комфорт пред далновидността в дългосрочен план доведоха до намалена конкурентоспособност и още по-сложна перспектива за бъдещето.

Германската индустрия преживява най-дългия спад в историята си

Германското индустриално производство спада за седми пореден месец, надминавайки продължителността по време на финансовата криза от 2008 г. Това се превръща в най-дългото понижение в историята, тъй като най-голямата европейска икономика продължаваше да изпитва затруднения в края на миналата година.

Истории, които видяхме другаде

"Роял гардън" купи за 100 лв./кв.м от "Тея инвест" имот от скандалната заменка, съобщава Trafficnews.

Над 130 трактора блокираха кръговото край Труд на пътя Пловдив - Карлово. За това разбираме от БНР Пловдив.

Пловдив продължава да чупи рекордите за строителни разрешителни, пише "Марица".

Ледената пързалка се демонтира, съобщава "Под тепето".

Назаем от "Бакхус": Индийска кухня за ценители

"През първите години в България ми беше много трудно, защото непрестанно трябваше да обяснявам, че индийската кухня не е само люто и къри на прах. Тя е изключително богата и здравословна." Така готвачът Пракаш Мишра описва накратко една от най-разнообразните кухни в света.

Вижте кои са трите емблематични индийски рецепти и се опитайте да си ги приготвите у дома.

Свободно време и култура

Литературни срещи в Библиотеката - "Кентърбърийски разкази" от Джефри Чосър в превод на проф. Александър Шурбанов на 8 февруари от 18:00 часа.

Премиера на книгата "И винаги любовта" на 9 февруари от 18:00 часа в Bee Bop Cafe.

Нож и Шейкър представя "ВКУСОВЕ" на 9 февруари от 19:00 часа в "Мулти култи".

Изложба "Духът на вещите" на 9 февруари от 18:00 часа в Nectár Creative Space.

Влюбен Пловдив - градска игра за двойки на 14 февруари.

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте абонат на седмичния бюлетин "От седмото тепе", но искате да се абонирате, може да го направите напълно безплатно тук.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар