Краят на сагата: Варна и Пловдив окончателно подариха Панаира на Георги Гергов

Двете общини на ГЕРБ помогнаха "Пълдин туринвест" да се сдобие с пакет от 79% от някогашното държавно дружество

В Международен панаир Пловдив мажоритарен собственик вече официално е почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.
В Международен панаир Пловдив мажоритарен собственик вече официално е почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.
В Международен панаир Пловдив мажоритарен собственик вече официално е почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.    ©  Димитър Марков
В Международен панаир Пловдив мажоритарен собственик вече официално е почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

В 17 часа в понеделник, 24 април, изтече последният срок на община Пловдив да възпрепятства пълното овладяване от страна на Георги Гергов на "Международен панаир Пловдив". Още 29% от акциите на някога държавното дружество сега ще се влеят в контролираното от Гергов "Пълдин туринвест" и с това то ще контролира почти 80% от апетитния актив от 360 декара в центъра на втория български град.

По-рано през април Окръжният съд отказа да обяви за незаконен апорта на акциите на община Варна, заради неясното и двусмислено решение на Общинския съвет в Пловдив, което според съдиите е дало зелена светлина за апорта, въпреки твърденията на ГЕРБ и кмета в обратното. Кметът Здравко Димитров като представител на общината трябваше да обжалва пред Апелативен съд-Пловдив, но на практика потвърди тълкуванието на съда, като не внесе жалба срещу решението в законовия срок.

Така с помощта на две герберски общини - Варна и Пловдив и с бездействието на техните кметове, едно частно дружество с активи около 10 млн. лв., ще има пълен контрол над един от най-апетитните държавни активи.

"Няма смисъл"

Очевидно никой в община Пловдив нямаше много намерение да реагира по болезнения казус. Иронично или знаково, в този ден самият кмет Димитров отново отсъства, както се случва многократно в неговото управление и заради което дори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди време обяви, че сваля доверието си от него.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски пък, който беше посочен като негов заместник в периода на отсъствие, беше в командировка в София и неотговарящ на телефона си. Ден по-късно пред местните медии Родопски даде обяснение. "Няма смисъл, преценихме, че е излишно да даваме пари по съдебни дела", каза той пред "Марица", а пред Plovdiv24 оправда липсата на действия като обясни, че "има решение на Общинския съвет и ние го изпълняваме", визирайки точка 2 от абсурдното решение от 19 декември, според която представителят на община Пловдив е упълномощен да гласува за апорта.

В същото това решение обаче съветниците възложиха на кмета в случай, че апортът бъде одобрен от общото събрание на "Пълдин туринвест" (както и се случи), той да бъде обжалван. Това не беше изпълнено.

Така, за разлика от първият опит за апорт, когато се намеси Борисов и жалба бе подадена в последния момент и впоследствие делото бе спечелено заради процедурни грешки в начина на свикване на общото събрание, този път команда не дойде отникъде и Гергов ще прибави към вече намиращите се в дружеството 50% акции и варненските 29% акции.

С това в "Пълдин туринвест" вече не една, а две общини (Пловдив и Варна) ще могат да наблюдават отблизо как Гергов взима решения, защото нито една от двете няма контрол върху дружеството. На практика бизнесменът ще може да взима самостоятелно решения за съдбата както на палатите, така и на земята под тях.

Хаосът в Общинския съвет

Решението на Окръжен съд - Пловдив в началото на април тълкуваше неясната воля на общинските съветници, които със свое решение от 19 декември възложиха на представителя на община Пловдив в "Пълдин туринвест" едновременно да гласува "за" апорта, но и да упражни всички нормативни възможности за възпрепятстването му. Това се случи с гласовете на ГЕРБ и Автентична лява БСП при втория опит на Гергов да апортира акциите.

След решението и неуспешните два опита да се проведе нова сесия на съвета, на която да се гласува ново и ясно решение, апортът бе одобрен на провелото се общо събрание на "Пълдин туринвест" на 9 януари. Впоследствие жалба от кмета Димитров беше внесена в окръжния съд.

Съдът е разгледал протоколите от абсурдната сесия на общинския съвет, за да се изясни каква е действителната воля на общината. В своето решение съставът заключи, че доколкото е обсъдена само точка 2 (която подкрепя апорта), а не и точка 1 и 3 (които са израз на несъгласие), същите са неистински, защото не са били изчетени при гласуването, с което съдът приема, че не е формирана воля в тази насока.

Тогава и Александър Държиков, председател на общинския съвет от ГЕРБ и Веселина Александрова, съветник от ДБ, коментираха, че според тях такова решение не би се потвърдило от следващи инстанции, тъй като никога не се четат предложенията, които са част от публичните материали към всяка точка от дневния ред. Следващи инстанции обаче няма да има.

Днес Държиков лаконично коментира пред "Капитал" че "една заинтересована страна би трябвало да жали на следваща инстанция", като обясни, че няма информация от страна на ГЕРБ да се предвиждат някакви последващи или паралелни действия по казуса.

Бъдещето след Панаира

По думите на Веселина Александрова юридически казусът приключва. Няма други правни лостове, чрез които да се предотврати овладяването на панаира от Георги Гергов, смята общинската съветничка.

Оттук нататък въпросът е какво иска да прави с Панаира Гергов, който сам поиска преди време акциите от Варна и лично от кмета Иван Портних. Единствено би могло чрез бърза процедура по обявяването му за паметник на културата да се ограничи застрояването на огромната площ и разпродаването ѝ на парче. Доколкото обаче НИНКН и МК никога не са се славили с светкавични действия и механизми в защита на обектите, това едва ли ще се случи.

"Капитал" се опита да се свърже за коментар със самия почетен консул на Руската федерация - за това дали нещо ще се промени оттук насетне и какви са бъдещите му планове за Панаира, но при набиране на номера, автоматичен глас на азиатски език, а след това и на английски обяснява, че абонатът е без покритие.

По темата работи и Георги Куманов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 1
    • + 2

    Така става с държавната и общинската собственост. Подарява се на свинари русифили.

    Нередност?
Нов коментар