🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конкурсът "Градолюбители" се отваря за четвърти път

С нови и стари партньори "Капитал" и посолството на Великобритания пак ще търсят добри градски идеи с награден фонд 22 хил. лв.

"Уча на открито" спечелиха голямата награда миналата година и вече обявиха шест инициативи в цялата страна
"Уча на открито" спечелиха голямата награда миналата година и вече обявиха шест инициативи в цялата страна
"Уча на открито" спечелиха голямата награда миналата година и вече обявиха шест инициативи в цялата страна    ©  Георги Кожухаров
"Уча на открито" спечелиха голямата награда миналата година и вече обявиха шест инициативи в цялата страна    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Конкурсът, който иска да мотивира местните общности да работят за градовете си, се провежда за четвърта поредна година.
  • Кандидатстването е отворено до септември и може да е самостоятелно, в екип или от името на организация.
  • Победителите от миналата година - "Уча на открито", вече използват наградата си за разширяване на дейността.

"Когато едно цвете не цъфти, променяш средата, в която расте, а не самото цвете", е казал холандският мотивационен лектор, обучител и консултант Александър ден Хейер. Същото важи за хората и градовете. Ако са недоволни от нещо в града, в който живеят, повечето хора избират не да променят мястото, в което живеят, а просто да го сменят. Но има и такива, които избират по-трудното - да променят средата около себе си.

Такива хора търси за четвърта поредна година конкурсът "Градолюбители", който отваря за нови предложения.

През 2024 г. е четвъртото поредно издание, а партньор на "Капитал" отново е посолството на Великобритания. Тази година на борда се качват Фондът за устойчиви градове, фонд ФЛАГ и "Сиском инженеринг", които се включват като финансова подкрепа за "Градолюбители" и партниращи институции.

Наградният фонд отново ще бъде 22 хил. лв. и ще бъде поделен между проектите победители. Те могат да бъдат два, три и т.н. - журито ще вземе решение за това. Досега е имало случаи с цели пет наградени.

Кандидатстването е вече отворено на страницата на конкурса тук, а предложения се приемат до септември. Може да се участва самостоятелно, в екип, както и като фирма или организация. През миналогодишното издание участваха дори общини, но трябва да се има предвид, че поради многото други възможности за финансиране при оценяването нямат предимство, а точно обратното.

Училище на открито е големият победител в "Градолюбители" 2023 г.

Третото издание на конкурса на "Капитал" и посолството на Великобритания за градски идеи награди още екип художнички от Лясковец, колектива "100 стола" и идея за лесен градски компост.

Проектите, печелили до момента конкурса на "Капитал", включват наръчник за подрязване на дървета, ветрогенератор на покрива на гимназия, графити, училище на открито, генерираща електричество пазарска количка. Това са само част от наградените проекти през предходните издания на конкурса.

Условията за участие са прости - идеята трябва да е работеща, да променя или подобрява градската среда и да засяга една от четирите области: зелена енергия, чист въздух и транспорт, градска среда и качество на живот, води.

Роза на стената и вятър на покрива: колко полезни може да са малките идеи на "Градолюбители"

Досегашните победители вървят по пътя на реализация на идеите си и споделят на какъв етап са, както и през какво са преминали до момента.

Миналогодишният победител "Уча на открито" на сдружение "Безопасни детски площадки" обяви тази седмица шест инициативи в цялата страна, които ще подкрепи благодарение на наградата от "Градолюбители".

Пълните условия на конкурса може да видите тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар