🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Наръчникът на Невена - малка победа за дърветата в градовете

Победителката от "Градолюбители" 2022 г. издаде своя наръчник за растителност в градска среда - първият от 1989 г. насам

Невена Цветкова представи наръчника си на 27 януари, събота.
Невена Цветкова представи наръчника си на 27 януари, събота.
Невена Цветкова представи наръчника си на 27 януари, събота.    ©  Димитър Марков
Невена Цветкова представи наръчника си на 27 януари, събота.    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • "Наръчникът на Невена" е големият победител в "Градолюбители" през 2022 г.
  • Вече издадената книга е с тираж от 900 бройки, 265 от които са предназначени за всички общини в България.
  • Присъствалите на представянето ѝ смятат, че наръчникът ще е от голяма полза за промяна в градската среда в страната.

"Eдна мечта не се превръща в реалност с магия - изисква се много пот, решителност и усилена работа", казва покойният вече ген. Колин Пауъл, първият чернокож държавен секретар на САЩ и ръководител на щаба на американската армия. Невена Цветкова не е държавен секретар, нито е генерал. Но разбира от дървета и има мечта за тях: градовете да могат да ги поддържат правилно.

Сега, след няколко години усилен труд, ландшафтният архитект публикува своя "Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населените места". Това, твърди тя, е първият такъв наръчник в страната от 1989 г. насам.

През 2022 г. Цветкова спечели голямата награда във второто издание на "Градолюбители", конкурса за добри градски идеи на "Капитал" и посолството на Великобритания в България. Тогава "Жанет 45" и собственикът му Манол Пейков поеха ангажимента да отпечатат и публикуват наръчника. Днес това е факт, а първоначалният тираж на книгата е около 900 копия.

Желанието на арх. Цветкова е 265 от тях да бъдат предоставени на всички общини в България, за да са им от непосредствена полза. Останалите са за свободна продажба, а по време на представянето на книгата в Пловдив на 27 януари Пейков разкри, че при интерес са готови да отпечатат още.

Една зелена идея

Архитект Цветкова завършва парково строителство в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия (ПГАСГ) "Арх. Камен Петков" в Пловдив, където в момента преподава по същата специалност. След това продължава образованието си в Лесотехническия университет в София със специалност ландшафтна архитектура. През годините е работила в разсадници, градински центрове, както и като технически ръководител за екип за поддържане на озеленяването в община Асеновград.

Именно по време на работата си там Цветкова осъзнава, че липсва съвременна литература на български, която да се използва за поддържането на зелените системи в градовете. Тя е в голяма степен на английски и всеки трябва сам да я търси и превежда. Така служителите, които се занимават с това в българските общини, нямат достатъчно знания и умения, за да извършват резитба на градската растителност (което, убедени сме, сте видели и сами, когато сте наблюдавали работата им). Това в повечето случаи води до неправилното развитие на дърветата и храстите.

Така още по време на работата си в Асеновград, а впоследствие и като преподавател в ПГАСГ, тя превежда и събира необходимата ѝ информация, която по-късно използва в наръчника.

Наръчникът на Невена,

както за по-кратко наричат труда ѝ, се състои от малко повече от стотина страници. Разделен е на раздели, посветени на всеки етап от поддръжката и живота на едно дърво в градска среда. В него могат да бъдат намерени правила и съвети за засаждане и пресаждане на дървета, за грижите и резитбата им. Не на последно място, има множество добри примери със снимков материал от България и най-вече чужбина. За корицата и графичното оформление на Невена Цветкова са помогнали сестрите Габриела и Йоанна Кръстинкови, а редактори са вече покойната инж. Денка Тодорова, арх. Десислав Евлогиев и съпругът на авторката арх. Михаил Цветков.

По време на представянето Цветкова нарече Денка Тодорова свой ментор, "който адски много ми помогна още в самото зараждане на идеята за наръчник". "С нея сме си разменяли ръкописи, а тя ми е поправяла неща, които съм правила, и ми е разказвала за нейния огромен опит", казва архитектът.

Арх. Цветкова не пропусна да отбележи и ролята на "Градолюбители", където нейният проект единодушно спечели състезанието през 2022 г. "Градолюбители" помогна за издаването на този наръчник, защото бях забуксувала в един момент и може би нямаше да се случи толкова скоро", обясни тя.

След представянето издателят Манол Пейков коментира пред "Капитал", че издателството е подало ръка на арх. Цветкова, защото "някой трябваше да напише наръчника" и заради личното му отношение към растителността в Пловдив, както и заради това, че баща му е бил дендролог. Също така не изключва възможността да се включи отново в конкурса като партньор.