Работният бюджет на Пловдив за 2023 г. е с 20% по-висок, но без нови проекти

Капиталовата програма е за 252 млн. лв., от които само 46 млн. лв. са собствени приходи, предстои отдаването на стадионите под наем

Пловдивската община предлага кризисен бюджет за последната година от мандата си, в който почти не присъстват нови проекти, а са заложени само такива за довършване и разплащане
Пловдивската община предлага кризисен бюджет за последната година от мандата си, в който почти не присъстват нови проекти, а са заложени само такива за довършване и разплащане
Пловдивската община предлага кризисен бюджет за последната година от мандата си, в който почти не присъстват нови проекти, а са заложени само такива за довършване и разплащане    ©  Димитър Марков
Пловдивската община предлага кризисен бюджет за последната година от мандата си, в който почти не присъстват нови проекти, а са заложени само такива за довършване и разплащане    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Общината залага на старите проекти, които трябва да довърши и почти няма нови инвестиции
  • В капиталовите разходи преимуществен дял заемат европейските средства
  • Проектът предстои да се гласува на сесията на 6-ти април на общинския съвет

Община Пловдив ще разполага с разчет от 630 млн. лв. за 2023 г. до приемането на окончателния ѝ бюджет. Това стана ясно от пресконференция на кмета Здравко Димитров и част от неговите заместници в сряда (29.03). Общините не могат да одобрят окончателни бюджети, преди гласуване на държавния бюджет, а той е зависим от наличието на парламент. Затова в момента държавата се движи от месец на месец с по 1/12 от миналогодишната рамка. От Министерството на финансите изпратиха методика общините да гласуват временни бюджети, за да не изпаднат в колапс.

Въпреки това, проекто-бюджетът на Пловдив е завишен с близо 20% спрямо миналата година. Това се дължи предимно на големия процент проекти, които не са разплатени през 2022 г. и "отлежават" в общинската документация.

Въпреки това, Димитров представи бюджета като "още от същото" - без революционни промени в начина по-който се движеше общината през изминалите три години. На фокус остават стадионите, водните проекти, еко програмите за подмяна на отоплителни уреди и инфраструктурните обекти.

Въпреки, че миналата година бе приет и Планът за интегрирано развитие на община Пловдив, в тазгодишния бюджет няма да се започват нови проекти, заложени в него: донякъде признание, че общината не може да се справи и с досегашните, още повече в година на избори.

Временният бюджет вече е изготвен и изпратен до общинските съветници, които ще го гласуват на предстоящата сесия на съвета на 6 април. Дали той ще бъде одобрен или не е под въпрос, заради продължаващата война между екипа на Димитров и мнозинството в съвета, след скарването му с Бойко Борисов и Иван Тотев и напускането на ГЕРБ. Възможностите за промяна в рамката обаче не са големи, предвид че почти всичко заложено е вече в действие или е с целево субсидиране.

Ако бъде приет разчетът, той ще действа до приемането на държавния бюджет.

Бюджет 2.023

Бюджетът за 2023 г. е с над 100 млн. лв. повече от миналата година. Това се дължи на няколко неща. Първо, завишени са средства за делегирани от държавата дейности (с 40 млн. лв. повече), като общо те са 300 млн. лв. във връзка с повишаването на минималната работна заплата и повишените разходи за заплати, осигуровки и пр., както и др. увеличения.

Второ, дължимите на изпълнителите суми по част от проектите, които бяха включени в миналогодишния бюджет, бяха увеличени със спорно решение на общинския съвет по предложение на общината с мотива, че се индексират заради инфлацията. Общата сума на увеличението бе около 10 млн. лв.

Трето, сред проектите в тазгодишния разчет присъстват и такива, които местната администрация отдавна представя като част от своята програма (и залага средства за тях), но до момента не беше намерено пълно финансиране за изпълнението им. Такъв е проектът за Голямоконарско шосе, за който бе осигурено финансиране от списъка на МРРБ в размер на 18 млн. лв., едва сега е записано в капиталовата програма на общината. Сходно е положението и със заемните средства за новия плувен комплекс, за Дондукова градина, както и парите, които ще се търсят за стадионите на "Ботев" и "Локомотив".

Последно, но не по важност - остават и всички средства, които до момента не са разплатени по неизпълнените проекти, които стартираха едновременно в града и доведоха до неговото пълно затваряне.

Така, въпреки сериозното увеличение на бюджета, капиталовата програма за инвестиции на града се запазва почти една и съща - 250 млн. лв., като преимуществен дял в нея заемат европейските средства. Съгласно докладите на общината към разчета, в момента се изпълняват проекти за близо 240 млн. лв. по европейски програми, като близо 90 млн. лв. от тях трябва да се усвоят през тази година. Собствените средства са около 70 млн. лв., в които е включен и остатъка от миналата година, а средства от други източници (предимно заеми) са около 50 млн. лв.

Собствените местни приходи се увеличават доста скромно - с под 10% или с 20 млн. лв., което се дължи на незначителни повишения на някои от таксите, приходите от които постъпват в общинската хазна.

Copy-paste проектите

Тазгодишния разчет се припокрива до голяма степен с капиталовата програма на общината от миналата година. Спортната инфраструктура заема челна позиция по разходи. Като най-голямо място заемат двата стадиона "Христо Ботев" и "Локомотив", с довършването на които местната администрация ще продължава да се бори и през 2023 г.

На днешната пресконференция стана ясно, че стадионите (или това, което е готово от тях без магазини, ресторанти и офиси) предстои да бъдат преотдадени на двата едноименно футболни клуба под наем по Закона за спорта, като за всеки от тях ще се плаща по около 5 хил. лв. месечно.

За стадиона на Ботев сумата, която ще се преведе тази година, е почти 23 млн. лева, като от тях 11.8 млн. лева са от заема, който общината изтегли, 8.5 млн. лева от бюджета и още 2 млн. лева от преходен остатък. За стадион "Локомотив" сумата е с 2 млн. лв. по-голяма, тъй като имат 5 млн. лева неразплатени дейности от бюджета за 2022 година.

Следващият най-голям спортен обект, който ще получи финансиране е спортният комплекс, който общината ще строи и за който бе изтеглен заем отново от Фонда за устойчиви градове, като тази година са заложени половината от общо 20 млн. лв.

Интересното е, че кметът Здравко Димитров е решил в последната си година да заложи средства и за още спортни зали, които ще бъдат построени - първо, тренировъчните зали в квартал "Христо Смирненски (2.8 млн. лв. от общо 7 млн. лв.), 3.6 млн. лева са заделени за спортни зали към ЕГ "Иван Вазов" и ОУ "Антим Първи", както и 2.4 млн. лв. (или половината от цялата сума) за закупуването още една зала от частния ѝ собственик, след като получи решение за това от общинския съвет.

Въпреки сериозните проблеми на Пловдив с екологията, зелената система остава настрана. Сумата от 25 млн. лв., която е предвидена за сектора, в действителност предвижда едва няколко милиона за зелени площи, остатъка - за подмяна на отоплителни уреди, нова техника на общинските предприятия "Паркове и градини" и "Чистота". Първите средства (близо 12 млн. лв.) са за по европейска програма, а вторите от заема от Фонда.

Най-големият проект за обновяване на зелени площи е проекта на стойност 3.7 млн. лв. за реконструкция на "Дондукова градина", към който общината пренасочи част от средствата от прекратения пробив под Водната палата. Три други парка в три различни района - "Централен", "Тракия" и "Западен" ще получат общо 2.1 млн. лв.

На фона на задръстванията и масовите ремонти и протести, е донякъде облекчение, че за момента нови пътни проекти не са предвидени с изключение на една улица в район "Източен" за 1.1 млн. лв. Отделно за всеки от районите ще се даде по 1 млн. лв. - горе-долу колкото и през 2022 г., като с този бюджет районните кметовете могат да реализират единствено по-малки проекти и наболели проблеми като този с незаконното строителство в "Столипиново" няма да бъдат разрешени и т.г. Извън бюджета остават важни за града проекти като реконструкцията на кино "Космос", въпреки готовата му документация, ремонта на Хуманитарната гимназия, за която Здравко Димитров не пропусна да припомни, че предишните управляващи са обещали пари, развиването на общинското дружество "Екобус", за което са отделени единствено 167 хил. лв. за издръжка и изготвяне на проекти, а за повече от това - се разчита изцяло на европейски програми. За внедряване на новата билетна система, за която се прави втори опит да бъде въведена са заложени 4 млн. лв. или 1/3 от сумата.