🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кметът на Пловдив изпадна в изолация половин година преди изборите

За една седмица Здравко Димитров бе бламиран от общинските съветници, освиркан от феновете на "Ботев" и му бе поискана оставката заради Панаира

Появата на кмета Здравко Димитров на терена предизвика остри реакции от страна на феновете му, а липсваща благодарност към Борисов по време на речта му - негодувание от местни партийци
Появата на кмета Здравко Димитров на терена предизвика остри реакции от страна на феновете му, а липсваща благодарност към Борисов по време на речта му - негодувание от местни партийци
Появата на кмета Здравко Димитров на терена предизвика остри реакции от страна на феновете му, а липсваща благодарност към Борисов по време на речта му - негодувание от местни партийци    ©  Антон Чепилски
Появата на кмета Здравко Димитров на терена предизвика остри реакции от страна на феновете му, а липсваща благодарност към Борисов по време на речта му - негодувание от местни партийци    ©  Антон Чепилски
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Миналата седмица не беше добра за Здравко Димитров. Въпреки, че откри многоочаквания нов стадион на "Ботев" пред почти 19 хил.души, пловидвският кмет получи масови освирквания и въпроси "Къде е Бойко Борисов?".

Само два дни по-рано, на последното заседание на общинския съвет в Пловдив (27 април), на практика се случи същото (но без освиркванията). Кметът не получи подкрепа от съветниците на ГЕРБ и останалите за ред предложения, които само преди няколко месеца вероятно тихомълком щяха да са одобрени. А в началото на същата неприятна седмица Димитров беше в отпуск и "пропусна" да обжалва съдебно решение, с което отвори възможност Георги Гергов да придобие още 29% от акциите от Панаира.

Това обаче е повече от просто серия лоши дни за кмета на втория по големина град. Това е видимата част от нещо, което обрича Пловдив на застой поне следващата половин година: управляващият общината и неговия кръг са де факто в изолация.

Липсващият кмет

Когато миналата седмица във вторник, на 25-ти април, стана ясно, че мажоритарният пакет от акции от Панаира са окончателно под контрола на Георги Гергов, наред с неподадената жалба, тоталното отсъствие на кмета Димитров, неговия заместник Величко Родопски и юристите на общината за пореден път направи силно впечатление.

Иронично или знаково, никой от висшето ръководство на общината не продума и дума по казуса, както и във всички следващи дни след това. Може да има много тълкувания на случилото се, но то не е прецедент. Дори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза, че дистанционно не може да се управлява град и обяви, че сваля доверието си от Димитров.

Кметът не се появи и на сесията на Общинския съвет, докато съветници от различни групи хвърляха остри нападки срещу него.

Да купуваме спортни зали - не

Продължила малко повече от два часа, сесията протече с ясна посока - срещу предложенията на Димитров.

Въпреки обещанията в началото на тази година - да се довършат всички стари проекти и да не се започват нови, за да могат да бъдат спазени сроковете и усвоени средствата, които не са от капиталовата програма на общината, предложенията на кмета продължават да са в обратна посока. В дневния ред се появи например закупуването на зала "Строител" за 4,9 млн.лв. - поредният спортен обект, който общината иска да придобие, а впоследствие да отдаде на спортните клубове за ползване. Мотивировката за това не е съвсем ясна при наличието на няколко строящи се спортни зали, започнати именно в този мандат.

Това изглежда нелогично на фона на взетите заеми и надутия общински бюджет, който по всички личи не може да се справи дори и с проектите, които в момента се реализират - предвид нуждата от индексация, поскъпване на материали и пр.

По думите на зам.-кметът по финанси Величко Родопски плащането ще е на две вноски - едната т.г., а следващата - през 2024 г., с което това ще се превърна в поредния проект, с който настоящата администрация ще обвърже финансовата политика на следващия кмет.

Съветниците единодушно решиха с 42 гласа точката да се оттегли до изясняване на детайлите и нуждата.

Да индексираме от заеми - не

Отговорът на въпроса откъде ще дойдат парите за зала "Строител" бе даден няколко минути по-късно.

Второто предложение на кмета и неговия екип беше за остатъка от средстава, които не бяха усвоени по заема за пробив до Водната Палата. Там общото финансиране, което беше отпуснато, беше почти 10 млн.лв., от които малко повече от половината (5,7 млн.лв.) се пренасочиха към ремонт на Дондуковата градина, след като проектът за пробив бе окончателно спрян.

Предвид натрупания общинския дълг (който само след две години ще започне да се изплаща и ще коства на общината над 8 млн.лв./годишно), съвсем логично беше останалите около 4 млн.лв. да не се пренасочват. Не това обаче беше предложението на кмета, според което средствата от заема следва да се релокират- за индексация на няколко обекта (Модър-Царевец, Царевец, Хаджи Димитър), която вместо да бъде направена от бюджета, да се случи с пари от заема.

"Идеята на тази релокация на средства е, тъй като по проектите ние дължим по методика индексация, ние искаме да ги използваме. Средствата са за индексацията на тези проекти, която по принцип е обезпечена от общинския бюджет, но ние не искаме да взимаме тези средства от бюджета, а да ги вземем от кредита", обясни ресорния зам.-кмет по строителството на недоумяващите съветници, като по думите му това ще освободи средства от капиталовата програма на общината, които неясно за какво ще бъдат използвани.

Въпросите на съветниците обаче предизвикаха смут в представителите на общината. Оказа се, че въпреки че е предложено за гласуване в Общинския съвет, пуснато искане до Фонда за устойчиви градове няма. "Ще оттеглим точката, защото не е направено както трябва и не се разбира", си призна финансовия зам.-кмет Велико Родопски, като предложението му беше подкрепено от всички гласували.

Последния проект, който кметът изненадващо за всички предложи, бе облагородяване на Партийния дом (стъклената сграда на края на Главната) с пари от Плана за възстановяване и устойчивост. Сградата многократно е било обект на дискусии - от нейното събаряне до цялостното ѝ преобразяване, от ремонтът на Концертната зала в нея до построяването на опера буквално в двора ѝ. На този фон и предвид липсата на обсъждания и ясна визия за това как трябва да изглежда една от трите сгради на площада (наред с пощата и военния дом), предложението бе отхвърлено с гласовете на ДБ и ГЕРБ.

"Не чухме името на Борисов"

Но имаше едно събитие, на което Димитров не можеше да не се появи: откриването на стадиона на "Ботев", в който държавата и общината изляха десетки милиони. В друг момент и при други условия, това щеше да е кулминацията в управлението му. Оказа се, че след поредица от скандали и над 10-годишно чакане, димките не могат да замъглят паметта на феновете.

Димитров излезе в центъра на терена и получи няколко минутни освирквания, което беше още по-контрастно на фона на ръкоплясканията към строителя и нов частичен собственик на "Ботев" Илиян Филипов.

Към недоволството на феновете се присъедини и недоволството на местните партийни кадри от ГЕРБ. Те остро осъдиха факта, че кметът не спомена партийния им лидер - Бойко Борисов, който през 2019 г. в рамките на своя последен кабинет отпусна първата част от финансирането.

"Не чух името на г-н Бойко Борисов да се споменава?! Ако не с благодарност(защото явно не могат да кажат трудната дума "Благодаря"), то поне анонс да имаше. Не! Аз не чух от кмет, ръководство, легенди и други, че без правителството на ГЕРБ от 2019г. и лично на Бойко Борисов, стадион сега нямаше да има!", написа в своя фейсбук профил районния кмет Иван Стоянов, с което допълнително се угнети недоволството срещу Димитров.