Петмилионна сделка: Пловдив иска да купува още стари спортни зали

Кметът Здравко Димитров отново ще опита да купи за 5 млн. лв. зала "Строител", в която през 2015 г. закри предизборната си кампания

Зала "Строител" е във видимо недобро състояние, а администрацията не дава аргументи, че купуването и ремонтът ѝ ще донесат приходи на общината
Зала "Строител" е във видимо недобро състояние, а администрацията не дава аргументи, че купуването и ремонтът ѝ ще донесат приходи на общината
Зала "Строител" е във видимо недобро състояние, а администрацията не дава аргументи, че купуването и ремонтът ѝ ще донесат приходи на общината    ©  Антон Чепилски
Зала "Строител" е във видимо недобро състояние, а администрацията не дава аргументи, че купуването и ремонтът ѝ ще донесат приходи на общината    ©  Антон Чепилски
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Залата ще струва на общината 5 млн. лв., платими в две бюджетни години
  • Ремонтът на остарялото спортно съоръжение ще струва още 5 млн. лв., смятат от общината, които клубовете по волейбол и баскетбол ще поемат, твърди кметът
  • В предложението до общинските съветници липсват достатъчно мотиви за приходността ѝ след придобиването то общината

Да купим още една спортна зала. В този дух е едно от последните предложения на кмета на Пловдив Здравко Димитров и неговата администрация - срещу 5 млн. лв. да бъде откупена от общината старата спортна зала "Строител", която да служи за тренировки на баскетболния клуб "Академик" и/или волейболния отбор "Марица".

През последните години общината устойчиво инвестира средства в спортна инфраструктура и очевидно планира да продължи въпреки сбъркания модел. Наред с всички малки обекти, предназначени за масов спорт, които общината изгражда като изпълнение на своите социални функции, градът концентрира огромен финансов ресурс и в елитен спорт в лицето на двата клубни стадиона - "Локомотив" и "Христо Ботев".

Веднъж щом са готови обаче - залите, както и стадионите се преотдават на символични цени на клубовете, които ги използват години, или стоят празни - по примера на Колодрума. А щом обектите се амортизират - историята се повтаря.

Нерентабилната практика и лошият опит до тук не попречиха на кмета в последните месеци от своя мандат и въпреки катализираното гражданско недоволство по темата отново да предложи публичен ресурс за спортна инфраструктура. Предложението за закупуване на зала "Строител" срещу 5 млн. лв. вече близо 1 г. циркулира в общественото пространство, като няколко пъти влиза в дневния ред на Общински съвет, но не стига до гласуване, а последният път, когато най-накрая стигна - едва 4-ма от общо 51 човека подкрепиха подобна покупка.

Зала "Строител" е първата голяма зала в Пловдив, построена още през 80-те години на миналия век, а самият Димитров очевидно има афинитет към нея. Именно там, случайно или не, според пловдивската медиа "Под тепето" през 2015 г. кметът Здравко Димитров, когато се яви самостоятелно на избори без подкрепата на ГЕРБ, направи закриването на предизборната си кампания.

Това не е първият опит на собствениците в лицето на дружеството "Метални конструкции" да се разделят със залата. Самите те изразиха готовността си да отговорят на изпратени от "Капитал" въпроси, но след това отказаха. "След събрание на съвета на директорите решихме ,че в момент на политизирана ситуация нямаме желание за ескалиране на страстите. Винаги сме се водили от желанието за развитие на спорта и сме помагали със собствени средства", коментираха оттам.

Историята не едно трудно гласуване

Темата за закупуването на спортна зала "Строител" бе повдигната още през миналия юни, когато общинските съветници обсъждаха идеята за изтеглянето на 44-милионен заем за довършването на двата клубни стадион "Христо Ботев" и "Локомотив" и изграждането на модерен плувен комплекс.

Първо, защото самите собственици за пореден път изявиха желанието си да я продадат. И, второ, защото за разлика от предишните им опити, когато държавата, бившият кмет Иван Тотев и други частни лица и компании не са проявявали интерес, този път кметът като че ли беше готов да откликне на това желание. Той даде заявка, че на съветниците ще бъде предложено за гласуване решение за закупуване на залата, като обясни, че администрацията е в етап на преговори за придобиване на обекта, в който "така или иначе не се провеждат състезания, а с малки инвестиции може да почне да се използва". А оттогава до днес - близо година по-късно темата неколкократно бе повдигната, но кметът така и не събра нужната подкрепа.

Към предложението липсва какъвто и да е икономически анализ. Мотивите също не са съвсем убедителни. От една страна, се твърди, че общината ще купи залата, за да не изгуби терена от 11 дка отдолу (тъй като по думите им същият може да бъде придобит без търг от собственика), който е общински и който така или иначе общината не използва по никакъв начин. От друга страна, градските власти продължават политиката за развитието на спорта и подпомагането на клубовете.

Точката влезе за обсъждане в Общински съвет за първи път през септември 2022 г. Здравко Димитров обаче бързо оттегли предложението си за купуване на залата след множество въпроси от съветниците, на които липсваха отговори. Сходна съдба имаше и следващите два пъти. През април и през май т.г. точката влезе повторно, но и двата пъти не стигна до гласуване, като кметът се оправда, че има още неща за уточняване.

На последната сесия - на 29-ти юни точката отново присъстваше в дневния ред и този път, като по чудо, не беше отложена. След бурни дебати, размяна на реплики и обвинения между съветниците и администрацията, все пак се стигна до гласуване "за" и "против" закупуването на залата, а резултат беше ясен - едва 4-ма човека (Ангел Молев от "Земеделски съюз", Константин Георгиев и Николай Бухалов от "Кауза Пловдив" и независимият Константин Гаров) подкрепиха предложенията. Всички останали - не.

Въпреки ясната позиция на съветниците по темата пловдивският кмет беше категоричен пред медиите, че на следващата сесия (на 13-ти юли) той отново ще внесе предложението и ще очаква то да бъде одобрено, което едва ли ще се случи.

Общината купува, клубът ремонтира - дали

Освен несъвсем убедителните мотиви от страна на общината, предложението идва в момент, в който е съвсем ясно, че в бюджета на общината почти няма свободни средства за каквито и да е инвестиции в града, а редица проекти са започнати и следва да бъдат довършени.

Общата сума, която се предлага да бъде платена, е в размер на 4.9 млн. лв. (без ДДС) или 6 млн. лв. (с ДДС), което е малко над изчислената пазарна цена от 5.8 млн. лв., но много над данъчната ѝ цена от 1.5 млн. лв. Отново се предвижда в предложението на кмета да се ангажира финансово и администрацията в следващия мандат, а сумата да се плати на две вноски - по 2.5 млн. лв. през 2023 г. и 2024 г. Сградата е с обща площ от 1972 квадратни метра, като така заложените параметри в предложението прави цената на квадратен метър над 2.5 хил. лв.

За съпоставка сумата от 5 млн. лв., респ. 6 млн. лв. (с ДДС) община Пловдив може да разходи поне за няколко други далеч по-належащи неща - реконструкцията на кино "Космос", внедряване на електронната билетна система и дори довършване на зоологическата градина.

Нещо повече, в предложението на кмета до съветниците се споменава, че за ремонта на залата са необходими още допълнителни 5 милиона лева.

Този път схемата е различна, твърди обаче той. Залата ще бъде купена от общината, но дадена за ремонт на отборите, които ще я стопанисват. "Който я иска, ще инвестира в ремонта", категоричен беше Димитров. Това обаче никъде не е записано, не е ясно концесия или наем и дали и как общината ще спечели от този ремонт и управлението ѝ от клубовете, след като все пак веднъж е инвестирала 5 млн. лв. в закупуването ѝ или единствените печеливши ще са собствениците, които са се раздели с недотам рентабилен обект.

Емблематичната зала "Строител"



Залата е частна вече от доста години и е собственост на дружеството "Метални конструкции", които я придобиват след продължителна съдебна битка с община Пловдив.

През 2008-ма година Пловдивският Апелативен съд решава, че през 1984 година сградата е строена като държавна собственост и е зачислена в баланса на бившето ДСО "Метални конструкции", чийто правоприемник е "Метални конструкции", като им връща собствеността. Според решението общината следва да плати на дружеството над 1.4 млн. лв. за неправомерно ползване в период от 5 г. между 2000 и 2005 г. Решението се обжалва от тогавашния екип на Славчо Атанасов, но резултатът не се променя.

Залата не работи в периода 2008-2015 г., като през 2015 г. е обновена. Въпреки че след реконструкцията залата се използва за тренировъчни и състезателни цели, през 2017 г. собствениците правят неуспешен опит да я прехвърлят на държавата, като по това време кмет на Пловдив е Иван Тотев, който не е заявявал намерение да я купува.