От седмото тепе: Нов кмет, Имотите на църквата, пътническият влак на ПИМК и как БФС може да падне заради Пловдив

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона e "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Местните избори отминаха, а грозните предизборни павилиони в центъра на града един по един изчезнаха за радост на стотиците преминаващи по Главната във все още слънчевото време. Победителят тук е ясен - Костадин Димитров от ГЕРБ е новият кмет на Пловдив. В четири от районните администрации ("Тракия", "Централен", "Източен" и "Южен") ще управляват отново кандидатите на политическата партия, която от четвъртък на местно ниво вече се оглавява от самия Димитров. Така Пловдив има нов кмет и нов лидер на ГЕРБ в града.

Ден преди новината, в сряда, той и новоизбрания общински съвет се заклеха, че ще работят в името на града и обществения интерес. Впечатление направи присъствието на бившия кмет и бившия лидер на ГЕРБ тук Иван Тотев. Големият въпрос пред Димитров е дали ще излезе извън неговата сянка или не.

А за града големият въпрос е дали ще се излезе от сянката на бившия вече кмет Здравко Димитров. По време на предаването на ключа на общината новият Димитров каза на стария, че най-важна дума е приемственост. Надяваме се искрено това да е било от куртоазия, а не реално намерение.

Тема от седмицата:

Имотите на Църквата в Пловдив

Какво се случи:

БПЦ е мистерия в расо. Тя не дължи данъци за печалбите си или за имотите, които притежава. А колко са тези имоти не е ясно, защото може да води собствен имотен регистър, макар да не е ясно дали изобщо някой знае какво има в него. Също така тя може да води и собствено счетоводство, тъй като получава щедри дарения от държавата, миряните и от бизнеса, за които не дължи отчет никому. Воден от желанието да повдигне това расо, репортерът ни Антон Чепилски прекара месеци в ровене в Имотния регистър и разговори с хора.

Какво разбрахме:

Само в град Пловдив (не в областта или в епархията) Църквата притежава според документите, прегледани от "Капитал", 46 имота, с обща РЗП над 67 хил. кв.м. Те биват отдавани под наем, използвани от фирми или частни лица, за различни стопански дейности, без да има договори за всички от тях. Тоест за много от това Църквата не плаща данъци. Всеки от тези имоти е към различен храм, което прави трудно проследяването им.

Като се има предвид, че в страната има 2550 православни храмове и църкви, от които постоянно действащи са около 410, ясно ви е, че това е много малка част от всичките владения на Църквата.

Защо е важно:

Не е новина, че Църквата е пребогата, нито че не дава отчет на никого, тъй като не е субект по Закона за достъп до информация. Но няколко неща са силно притеснителни. Първо, че от всички тези имоти се правят пари, без да се отчитат. Второ, че хора, бизнеси и институции почти или изцяло подаряват имоти на Църквата, като не е ясно какво получават в замяна. И трето, както някои случаи показват, законите и регулациите на светската власт често се извиват, за да отговарят на исканията на църковната. Това е опасно.

Пълното разследване в две части може да прочетете тук:

Имотите на църквата, 1 част: тайните на Светия синод

Имотите на Църквата, част 2: На разходка из владенията на Пловдивската митрополия

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

1. Всички срещу БФС

Боби Михайлов прехвърли в Пловдив мач на националите с Унгария и го лиши от публика. Това предизвика буря, която заплашва стола му

2. Жп планът на ПИМК: да вози пътници от София до Бургас до една година. Пускането на първия частен пътнически влак на пловдивската "ПИМК рейл експрес" трябва да стане до една година.

3. Осем години по-късно БАН отново има суперкомпютър в топ 500 на света. Новият суперкомпютър, "Хемус", наследява "Авитохол", който бе купен през 2015 г. и за кратко бе част от клуба на най-високопроизводителните машини в света.

4. Седем кандидати отиват на финала на "Фабрика на годината".

Четири от финалистите във второто издание на конкурса са от регион Пловдив.

5. Камъни за милиони

Как концесионерът на кариерата в Белащица ще осъди държавата за 35 млн. лв

Бизнес новини

Горни Окол: Модерното село на "Маркан"



За Okol Lake Park се чува за пръв път в края на 2019 г., когато на мода започнаха да излизат комплексите от крайградски къщи. Идеята за него обаче е още от 2010 г. По предварителни оценки цялата инвестиция в проекта ще е около 300 млн. евро, включително частните инвестиции в къщи. От "Голф Окол" смятат да развият Okol Lake Park като еднодневна дестинация от София - за разходки, обяд и покупки от фермерския пазар.

Най-големите софтуерни компании в България: Гигантите могат да скачат



Най-големите технологични компании по приходи в страната отбелязват значителни ръстове, подходящи повече за стартъпи. Лидерът VMware расте с 31.8% до 343 млн. лв., с което става най-голямата софтуерна компания в историята на България. Повечето дружества са наемали специалисти и през последната година, някои са се свили минимално.

Истории, които видяхме другаде

В текста си "Проектът за "Даме Груев": Как да "счупиш" улица" от "Под тепето" ни развеждат из "счупената" улица, която досегашният кмет Здравко Димитров неуспешно откриваше на няколко пъти. Криви или тесни тротоари, нелогични чупки на трасето са само част от недомислените или недовършени елементи на улицата в "Южен".

От Trafficnews съобщават, че фестивалът за анимационно и документално кино "Златен ритон" се завръща след тригодишна пауза заради пандемията от ковид-19. 27-ото му издание ще се проведе в Lucky Дом на киното в периода 14 - 21 декември и ще представи общо 58 филма в двете конкурсни програми.

Съдружникът в строителната ПИМК Илиян Филипов хвърли бомбата като съобщи, че предвидената на 16 ноември среща на националния отбор с Унгария не може да се играе на "Колежа". Причината са ремонтните дейности на стадиона, включващи монтирането на елементи от козирката му, пишат от Plovdiv24.

Пловдив не е беден град, както е ясно. Но фактът, че по улиците му се озова един от първите в света Rolls-Royce Spectre - електрическият модел на стойност 400 хил. евро, го вкарва в друга лига.

Назаем от "Бакхус": България на световната кулинарна карта заедно с JRE



"Работете заедно": това е първото, което Карс ван Велхем и Марко Карелсе - нидерландски шефове, дошли у нас специално за демонстрационна JRE вечеря - съветват своите български колеги. Припомняме, че от 1 януари 2024 г. трима нашенци влизат в престижната асоциация JRE, това са главните готвачи на aEstivum, ONÁ и "Космос". "Бакхус" се срещна лично с Ван Велхем и Карелсе.

ВИЖ: България на световната кулинарна карта заедно с JRE

Снимка на седмицата

В сряда сутрин в зала "Съединение", където по традиция се провежда първото заседание на Общински съвет Пловдив, освен новоизбраните съветници присъстваха бивши кметове и гости. Така на първи ред през няколко стола до новоизбрания кмет Костадин Димитров бяха предшествениците му Иван Тотев и Иван Чомаков. В залата бе и Славчо Атанасов, но в качеството си на общински съветник, но по-голямо впечатление направи отсъствието на досегашния кмет Здравко Димитров.

Цитат На Седмицата

Градът е твой, грижи се за него.

Здравко Димитров, досегашния кмет на община Пловдив, по време на символичното предаване на ключовете на града в ръцете на наследника си Костадин Димитров
Здравко Димитров, досегашния кмет на община Пловдив, по време на символичното предаване на ключовете на града в ръцете на наследника си Костадин Димитров

Място

Ново място в Пловдив | Cork.Fork

Енотека за тематични дегустации и корпоративни събития с гурме хапки от кухнята на "Атлас", отвори в подземието на ресторанта.

Свободно време и култура

На 9 ноември в Lambda Space Coworking се организира Volume 1 на Plovdiv Tech Meetup.

В събота 11 ноември създателите на "Карти срещу българщината" ще представят в Cooldown две нови разширения на нестандартните си карти за игра.

Мюзикъл от Андрю Липа, Маршал Брикман и Рик Елис "Семейство Адамс" ще бъде представен за пореден път от "Държавна опера Пловдив" на 13 ноември, понеделник.

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар