🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново 20 от Каракачанов: временно да спираме вноса на плодове и зеленчуци

Предложението му е извън всякакви пазарни правила за свободно движение на стоки. Но ще продължи да се обсъжда с икономическия и земеделския министър

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Състезанието по роден популизъм продължава с поредна антипазарна идея, този път от вицепремиера, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той официално предложи на правителството да се спира временно вносът и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар. Предложението му ще се обсъжда с икономическия и земеделския министър, като самата Десислава Танева пък само преди дни предложи половината от щандовете с храни във веригите да бъдат заделени за регионални производители.

Идеята на Каракачанов нарушава всяка логика за конкуренция, а и най-малкото е трудна за изпълнение - как се следи кога местните количества домати се изчерпват и колко дни в държавата няма да има от даден вид плод или зеленчук, докато се направи внос. Предложението е в разрез и с изискванията на договора ни с ЕС, както и с други правила на международната търговия.

Ако състезанието по популизъм продължава така, може би ще последват предложения да се ходи само на българското Черноморие или да се носят само ушити в България дрехи.

Количества под въпрос

Забрана на внос във време на общ европейски пазар е повече от екзотична идея. "Подобна мярка няма как да се случи, защото тя ще бъде директно нарушение на договора за присъединяване на страната ни към ЕС", категоричен е Николай Вълканов, основател на консултантската компания "Интелиагро". Според него прекият ефект от такава мярка е, че "няма да има какво да ядем, тъй като българското производство на плодове и зеленчуци не задоволява търсенето".

Актуално проучване на "Интелиагро" на 15 основни земеделски продукта на базата на статистически данни средно за периода 2015-2018 г. показва, че производството на картофи и краставици българско производство покрива 87% от потреблението, на домати - 68%, на праскови - 60%. Задоволяването с ябълки родно производство ще гарантира само 56% от потреблението, лещата - само 48%, лукът - 42%. Единствено вътрешното производство на фасул надхвърля потреблението - 124%, отчита консултантската компания, специализирана в анализи на селското стопанство.

"Трябва да се има предвид също, че големите български производители отдавна са ангажирани и продукцията им е предназначена за търговските вериги по силата на дългосрочни договори, така че тези количества са канализирани. В крайна сметка от забраната за внос най-пострадали ще бъдат дребните търговци", допълва Атанас Илиев, собственик на фирма "Зарззаватти" ЕООД за дистрибуция на плодове и зеленчуци на едро.

Хвърчащи цени

Недостигът на количества плодове и зеленчуци ще доведе до "невъобразимо покачване на цените", прогнозират анализатори. Добре известно е, че цените на българските плодове и зеленчуци не са конкурентни на вносните.

Атанас Илиев дава конкретен пример. Цените на едро от днес - петък - на стоковата борса в "Дружба" за дребен български розов домат са 3.80 лв. за кг, а за едрия - от 4.50-4.70 лв./ кг. В същото време червен домат от Гърция се продава за 2.20 - 2.80 лв. за кг.

Една от причините за по-скъпата българска земеделска продукция са по-високите разходи за отглеждането й в сравнение с държави с по-топъл климат - не могат да се сравнят например разходите за отопление в български оранжерии с (почти) нулевите разходи за отглеждане на същите култури в южните райони на Гърция и Турция например, казва Илиев.

Друг стар проблем е вносът на плодове и зеленчуци на декларирани занижени стойности и спестяване на ДДС от някои търговци. Или деклариране на вносни продукти, които уж се реекспортират за друга държава, за да не се дължи ДДС, но на практика се продават в България. "Ако се търгува по правилата, разликата в цените няма да е толкова осезаема", обобщава Атанас Илиев.

Добри намерения

В основата на предложенията на вицепремиера Каракачанов е Красимир Кумчев - аграрен консултант и земеделски производител, става ясно от прессъобщение от централата на ВМРО.

"Говорим за временно спиране на вноса и продажбите. Ако на веригата или на консервната фабрика й трябват 10 тона пипер, а българското производство осигурява само 3 тона - останалите 7 тона естествено ще си ги внесе", обясни за "Капитал" Красимир Кумчев. Той е убеден, че трябва да се търси "гаранция за българските производители, че продукцията им няма да пропадне и да изгние". И дава пример: "Във време, когато има богата реколта от български ябълки, веригите отказват да ги купуват, а продават вносни ябълки, при това от реколта от предишната година и на по-висока цена от тази на българските."

Кумчев също очертава стар проблем - неравенство в размера на субсидиите за земеделците в новоприсъединените държави. "Европейските субсидии не са еднакви за земеделците в различните държави. Българските производители получават многократно по-ниски субсидии от гръцките например. Субсидиите трябва или да се уеднаквят, или да се премахнат. Едва тогава може да се говори за равен старт", казва Красимир Кумчев.

Красимир Каракачанов коментира за "Капитал", че предложението за временно спиране на вноса и продажбата на плодове и зеленчуци до изчерпването на българските на вътрешния пазар предстои да бъде обсъдено между него и министрите на земеделието и на икономиката Десислава Танева и Емил Караниколов. Причината според него е, че земеделският министър също има предложения, свързани със земеделските производители.

Предложението на вицепремиера Каракачанов е

Част от мерките

които в последните дни управленският екип на държавата предприема в стремежа си да подкрепи българските земеделци. Според приети на извънредно петъчно заседание на правителството решения (пак по предложения на Красимир Каракачанов) министърът на здравеопазването ще внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници, до обработваемите селскостопански площи. Целта е да се осигури засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция в условията на обявената пандемия от COVID-19.

В последната седмица пък беше анонсиран проект на постановление на Министерския съвет, изготвен от земеделското министерство, който задължава хипер- и супермаркетите да отделят изцяло нови пространства само за български хранителни продукти. Предложенията срещнаха остра реакция от страна на веригите, които предложиха във всеки свой обект с паркинг да обособят площи за фермерски пазари, на които български производители да предлагат продукцията си. Обсъжданията продължават.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 4
    • + 16

    Помълчат, помълчат пък току изтърсят поредната глупост. Боже какви идиоти ни управляват!

    Нередност?
  • 2
    nik666 avatar :-|
    Strygalldwir
    • - 3
    • + 15

    Защо лицето "Красимир Каракачанов" все още заема министерски пост?

    Нередност?
  • 3
    ivanko77 avatar :-|
    ivanko77
    • - 1
    • + 3

    Изостава милия, румънците забраниха днес износа на храни, те поне изкараха някакво идеологическо оправдание.

    Нередност?
  • 4
    creaturebg avatar :-|
    Creature
    • + 6

    Като цяло е жалко, че няма достатъчно български зеленчуци на пазара и приветствам идеята да се стимулира производството, но точно така няма как да стане.

    От друга страна се чудя на аргументите на г-н Николай Вълканов - да се сравняват цени на розиви домати с такива на червени е некоректно - това са си продукти от различен ценови клас.
    Интересно би било да се сравнят цените на зеленчуците отглеждани на открито вместо в оранжерии, където по-топли страни наистина имат предимство. Смятам че там са големите резерви на родното производство.

    Нередност?
  • 5
    brr32647147 avatar :-|
    brr32647147
    • - 2

    Троловете чели-недочели се надпреварват да се изходят под всека статия.

    Нередност?
  • 6
    lilithi avatar :-P
    Lilith
    • - 2
    • + 8

    Каракачанов и от земеделие ли започна да разбира вече? Дялан камък е този човек, само още по космическата програма не е взел отношение.
    Интересно ми е дали прави разлика между праскова за директна комсумация и праскова за консервиране? Смята ли, че корнишоните , които ще излязат през август, да кажем, може да заместят краставицата , тип "Гергана", ако същата залипсва по това време, или няма да може, и ще трябва да се наложи омразния внос. Все пак са все краставици. Дали, според него, има разлика между ябълки "Грени Смит" и ябълки "Муцо"? И дали ябълка "Фуджи", кояти е къснозрейка, но я отглеждаме в малки количества, ще задоволи пазара ? Въпроси, въпроси...
    Прочее знам, че е и тактик, освен че земеделец, та може да изкара противогази от запаса, че да се пръска гроздете, което имаме , по безопасен начин. То, нашето десерно имам предвид, не е много, ма за децата, поне, ще има. Трябва да се пита Каракачанов и по тоя въпрос к'во мисли.

    Нередност?
  • 7
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • - 1
    • + 2

    Каракачанката, иска да останат достатъчно, за домашния му казан. Ракия да си вари човека!

    Нередност?
  • 8
    guentchovelev avatar :-|
    guentchovelev
    • - 2
    • + 4

    Министър да предложи такова безумие? т.е - предлага да излезнем от ЕУ?!? Ако ние наложим забрана за внос на зеленчуци, Франция наложи забрана за внос на вино (щото нашето по-евтино от тяхното) докъде ще се стигне според Каракачанов?!?

    Решението е само 1 - ефективно производство. Не можем за плодове и зеленчуци, ама за жито добре се справяме - пустееща земя НЯМА.

    Нередност?
  • 10
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 1
    • + 3

    Чудя се тия, които не желаят българските плодове и зеленчуци да бъдат допускани до българския пазар, въпреки, че са с много по добри качества, от една стая ли пишат тия минуси? Как е възможно да говориш български език и да имаш такава предателска същност. Как е възможно да говориш на български и да не си ходил на село, че да разбереш каквъв е вкусът на нормалното домати например? Местните зеленчуци и плодове са с наи-вкусни и това го казваха всички хора посетили България през комунизма. Не случайно българите са известни с уменията си в градинарството. .В Австрия доскоро имаше такъв закон, който забраняваше вносът на зеленчуци след 1 май. Дали още е в действие не твърдя, но дълги години работиха по този начин. България дълги години хранеше Москва, а цяла Източна Европа мечтаеше за внос на плодове и зеленчуци от България. Днес производителите им се молят да ги пуснат да се предлагат в магазините. Това е меко казано убийствена простотия и предателство към българския народ. Който иска да си живее на запад - прав му път. Но ако обичате не ми говорете за протекционизъм, или пазарна икономика, а се вгледайте за какво иде реч. Един тотален чеждестранен тотален монополист ни налага квоите интереси. Той ни казва, че в неговите вериги ще се продават само стоките на производители, които той е решил. Основната част от тях са негови търговски марки, които в никакъв случай не са по-качествени от стоките на родните производители.

    Нередност?
Нов коментар