Безработните нарастват, новонаетите намаляват

През 17-23 август безработицата се увеличава в 16 от 28 области в страната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последната седмица броят на новорегистрираните безработни приближава 5.5 хил., което е с 99 души над отчетените през 10-16 август. Същевременно постъпилите на работа намаляват с малко над 600 души до общо 5.3 хил. за последната седмица, като така общата безработица в България отново се повишава. Това показват данните на Агенцията по заетостта за седмицата 17-23 август, които се публикуват и от НСИ.

От началото на извънредното положение общият брой нови безработни, регистрирали се в бюрата по труда, приближава 218 хил., докато хората, постъпили на работа през същия период, са малко над 127 хил. След първоначалния скок от въвеждането на извънредното положение и ограничителните мерки безработицата започна да намалява около средата на май, но през юли тенденцията отново се обърна и броят на безработните отново превишава този на новонаетите.

Безработицата по региони

Очаквано столицата води по отношение на общия брой новорегистрирани безработни през 17-23 август с 482 души. Същевременно обаче София е и лидер по постъпили на работа - 630, като така безработицата се свива в региона. Понижението обаче е символично предвид факта, че от началото на извънредното положение досега броят на новите безработни в столицата превишава този на запълнените позиции с повече от 15 хил.

Положителни данни са видими и в областите Благоевград и Шумен, където постъпилите на работа превишават новорегистрираните в бюрата по труда със съответно 66 и 58 души. Единственият регион обаче, който може да се каже, че е възстановил всички изгубени работни места от средата на март досега, е Добрич - от 16 март до 23 август новонаетите превишават безработните с 42. Областта обхваща някои черноморски региони, предполага и наемането на сезонни селскостопански работници.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 3
    • + 3

    И по-зле ще става. Защото полезните идиоти, които застават рамо до рамо с тези които хвърлят тоалетна хартия, памперси, домати, яйца, вмирисана риба, чупят колата на майка с деца, блокират кръстовища, издигат бесилки, носят ковчези, не знаят какво е социален протест. Защото когато дойде време хората да не могат да си плащат сметките, наемите, ипотеките, да си гледат семействата спокойно тогава вече става сташно и тези сегашните протести ще ви се струват като детска игра. Е тогава оядените и добре платени полезни идиоти, които се водят по манипулациите, че някой ги краде и правителството обслужва Пеевски ще се скрият и няма да си подадат носа повече на улицата!

    Нередност?
Нов коментар