🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България остава най-слабата икономика в ЕС и през 2019 г.

Страната е с БВП на човек от 8800 евро през 2019 г., или 53% от средноевропейското ниво

Данни на ниво "област" са налични само към 2018 г., но те ясно показват, че високата оценка на Югозападен регион идва изцяло от София, където произведеният БВП на човек се равнява на 110% от средното за ЕС.
Данни на ниво "област" са налични само към 2018 г., но те ясно показват, че високата оценка на Югозападен регион идва изцяло от София, където произведеният БВП на човек се равнява на 110% от средното за ЕС.
Данни на ниво "област" са налични само към 2018 г., но те ясно показват, че високата оценка на Югозападен регион идва изцяло от София, където произведеният БВП на човек се равнява на 110% от средното за ЕС.    ©  Надежда Чипева
Данни на ниво "област" са налични само към 2018 г., но те ясно показват, че високата оценка на Югозападен регион идва изцяло от София, където произведеният БВП на човек се равнява на 110% от средното за ЕС.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Северозападен регион отново е най-бедният в целия ЕС, докато икономическото развитие на София е малко над средноевропейските стойности. Като цяло обаче България остава на опашката в Европа, макар и показателите й да се подобряват бавно. Това става ясно от данните на Евростат за БВП на човек от населението през 2019 г., измерени по паритет на покупателната способност. Показателят се използва и при отчитане на степента на икономическо сближаване (т. нар. конвергенция) на дадена страна с останалата част на Европа.

Най-слабата икономика в целия ЕС

Българският Северозападен регион отново е най-изостаналият регион в ЕС по БВП на човек от населението. Според числата на европейската статистическа служба през 2019 г. на човек от региона на Видин, Враца и Монтана се падат по 5400 евро произведен БВП, което се равнява на едва 32% от средното за ЕС - и то по паритет на покупателната способност, който изравнява ценовите равнища в съюза. Така Северозападен регион се нарежда на дъното в ЕС, заедно с френската отвъдморска територия Майот (също 32%), намираща се в Индийския океан, между Мадагаскар и Мозамбик. Над тях е друг български регион - Северен централен (с 35%).

За сравнение, година по-рано Северозападен регион беше на 34% от средното за ЕС ниво, а през 2010 - на 27%, което означава, че подобрението през последното десетилетие е било минимално. Подобна е тенденцията като цяло за България.

Напред, но бавно

България се позиционира с номинален БВП на човек от 8800 евро през 2019 г. или 53% от средноевропейското ниво при изравняване на цените. За справка, през 2010 г. страната беше на 44%.

Трябва да се отбележи, че през последното десетилетие България се движи с темпо, сходно на това в други страни от региона като Унгария и Чехия. Други пък отчитат значителен спад заради финансовата криза, за разлика от България. Проблемът обаче е, че страната започва от много по-ниско ниво и очакванията са, че трябва да настига по-бързо средните за Европа стойности. Могат да се правят сравнения и с Румъния, която преди 2006 е била зад България.

Безспорно най-силният регион в страната е Югозападен, където човек от населението произвежда 14800 евро през 2019 г., или 89% от средноевропейското ниво. Това е с 6 пункта над отчетеното година по-рано и с 13 пункта над числото от 2010 г. Няма друг регион в България, който да е близо до този резултат - той идва изцяло от столицата. Данни на ниво "област" са налични само към 2018 г., но те ясно показват, че високата оценка идва изцяло от столицата, където произведеният БВП на човек се равнява на 110% от средното за ЕС.

Лидерите в ЕС

Регионът, в който се намира столицата на дадена страна, има преднина в икономически план във всички членки на ЕС. Прага например се позиционира с БВП на човек от 205% от средното за Европа при 93% за цяла Чехия. Регионът на Атина пък е на 91% при средно 67% в Гърция, а Букурещ е на 160% при 70% за страната.

Не е изненада и коя страна води в общата европейска класация - това е Люксембург с БВП на човек от населението от 102 хил. евро през 2019 г., или 260% от средното за ЕС при равни ценови нива. На ниво области пък данните от 2018 г. показват, че лидер е не Люксембург, а Волфсбург в Германия, където БВП на човек от населението е 5.5 пъти над средното за ЕС. В малкия регион с население малко над 120 хил. души се намира централата на групата Volkswagen и един от най-големите заводи в света с площ от 6.5 кв.км.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 1
    • + 6

    Видим резултат! Няма как икономика базирана лепене на стиропор основно в сивия сектор да е силна.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Ако имаме качествено управление и адекватна политика за превличане на инвеститори, няколко големи инвестиции могат цялостно да преобразят тази картина. На България и липсват много регионалните клъстери извън столицата. Можем да говорим само за един - около Пловдив. Донякъде и Стара Загора, в умираща индустрия.

    Дано успеем да променим управлението и начело да застанат хора, които искат да развият страната, вместо да въртят обществени поръчки.

    Нередност?
Нов коментар