🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българският БВП на човек се повишава леко до 55% от средното за ЕС

Страната остава на дъното на класацията в съюза, показват предварителните данни на Евростат за 2020 година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският БВП на човек от населението продължава бавно да се приближава до средноевропейското ниво в кризисната 2020 г., показват предварителните данни на европейската статистическа служба. Повишението е с едва 2% до 55% от средното за ЕС. Темпът е същият, постигнат и през предходната година. Ако продължи да се изкачва в класацията със същия темп и занапред, България може да очаква да достигне средноевропейските жизнени стандарти чак след 2040 г.

Стабилно на дъното

Към момента страната остава стабилно на дъното в ЕС в класацията, следвана от Гърция и Хърватия, където БВП на човек леко се свива до 64% от средното в съюза през 2020 г. Добрата новина е, че България все пак отчита ръст, макар и само защото средните нива на БВП на човек в Европа падат в кризата. От друга страна, десет държави членки отчитат спад спрямо средноевропейските нива, сред които Испания (-5 пр.п. до 86%), Франция (-3 пр.п. до 103%) и Италия (-2 пр.п. до 94%).

През 2010 г. българският БВП на човек е на 44% от средноевропейското ниво и се повишава с 11 пр.п. за десет години. Темпът на увеличение е сходен с този на други страни от региона като Унгария и Чехия. Проблемът обаче е, че преди 10 години Чехия и Унгария са на съответно 84% и 66% от средното за ЕС ниво, а България започва от много по-ниска база и очакванията са, че трябва да настига по-бързо средните стойности. Така например съседна Румъния преди 2006 е била зад България, а сега е със 17 пр.п. пред нея.

Водещите държави в ЕС по показателя БВП на човек остават на практика без промяна спрямо предходни години - това са Люксембург с 266% от средноевропейските нива на жизнен стандарт, Ирландия с 211% (където обаче високото ниво е илюзорно заради данъчните практики на големи международни компании в страната) и Дания със 136% през 2020 г. Извън съюза лидер е Швейцария със 160% от средното в ЕС.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Недай си Боже да приемат още някоя държава от Западните Балкани - черногледите медии ще загубят дъвката на двайсетилетието.

    Ясно се вижда на картата правотата и успеха на нашите усилия да влезем в ЕС. По-добре последен сред напредналите. Вижда се ясно, че останалите Балкански държави стагнират, а и през това време ги задминахме по средни заплати.

    Нередност?
Нов коментар