🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Собствениците на Efbet и майката на Пеевски влязоха в черния държавен списък*

Министерството на финансите допълни свързаните лица по "Магнитски" с множество бивши и настоящи съдружници на Божков

Цветомир и Боян Найденови    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Министерството на финансите продължава да разширява своя списък по "Магнитски", като днес в него бяха добавени 21 физически лица - съдружници и управители на дружества, които са свързани с Васил Божков и Делян Пеевски през последните пет години.

В допълнението могат да се видят имената на хора, които през годините са управлявали хазартния и пътен бизнес на Божков, както и на майката на Пеевски - Ирена Кръстева. Вътре са и собствениците на хазартната Efbet братята Боян и Цветомир Найденови*, които подадоха първите сигнали срещу Божков.

На 4 юни служебният кабинет взе решение за създаване на работна група, която в отговор на наложените санкции от страна на САЩ да състави т.нар. черен списък със свързани лица. На негова база пък се предупреждават всички ведомства, държавни и общински дружества да не влизат в нови взаимоотношения с тях.

Допълнението - основно от бивши съдружници на Божков

Допълненията сега са на "всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица, включени към момента и за последните 5 години". Списъкът е съставен на база информация, която е налична и проверена от властите до момента, и обхваща периода от 2016 г. до 2021 г.

Така в него попадат и братята Боян и Цветомир Найденови, както и баща им Стефан. Тяхна е платформата за залагания Efbet, която се управлява от малтийското дружество Brobet Limited, и около 40 игрални зали в страната, които са в други компании. Семейство Найденови са бивши съдружници в хазартния бизнес на Васил Божков, като войната между тях, която започна през 2019 г., е вероятната причина за повдигането на множество обвинения на Божков и укриването му в Дубай, както и до отнемането на лицензите на частните му лотарии и на "Еврофутбол". До юли 2019 г. Боян Найденов е и един от управителите на букмейкъра. В миналото Найденови имат и други съвместни дружества с Божков, които са управлявали казина и игрални зали.

"Капитал" попита Министерство на финансите дали включването на семейство Найденови в списъка ще засегне издадените на техни дружества хазартни лицензи, както и дали имат рекламни договори с държавната БНТ и какво се случва с тях.

Повечето от останалите имена в списъка също са преобладаващо свързани с Божков - хора, които движеха хазартния му бизнес, както и управители на някои бивши негови пътни дружества. Тук е и Георги Попов, който допреди седмици беше с Божков в Дубай и също е с повдигнато обвинение. Наскоро той се върна по собствено желание в България, като в момента е под гаранция.

От списъка е извадена и гръцката "Интралот" АД, която според министерство на финансите е предоставила документи, че няма свързаност.

И твойта майка също

Лицата, свързани с Пеевски, са много по-малко, но това вероятно се дължи и на факта, че през годините той е декларирал участие в много малко дружества. На първо място в списъка е майка му - Ирена Кръстева. Сред новите допълнения е и Жана Канелова, която е била е управител заедно с Кръстева на Дружество за приятелство България и Оман, както и Александър Георгиев, който е мениджър на множество имотни и медийни компании, свързани с Пеевски.

В новото издание на списъка е поправена и държавата, в която е регистрирано Pure blue event management на Обединени арабски емирства. Във варианта от 4 юли беше посочено, че дружеството на Пеевски е регистрирано в САЩ.

Списъкът ще продължи да бъде допълван, като от него могат да бъдат изключвани лица, ако се докаже, че свързаността е прекратена. Това се случи със семейство Найденови няколко месеца по-късно след решение на ВАС.

"Следва да се има предвид, че в момента поради особената политическа обстановка в страната конкретен закон, предвиждащ директна санкция за включените в списъка или свързани с тях лица, не може да бъде приет при липсата на действащ парламент", коментира преди ден пред "Капитал" адвокат Ивайло Дерменджиев, който е новият председател на Висшия адвокатски съвет. Според него изготвянето на т.нар. черен списък не създава за включените в него лица преки юридически последици, но пък им нанася репутационни вреди - основание за започване на искови производства за вреди и пропуснати ползи срещу държавата.

* През октомви 2021 г. Върховният административен съд постанови изваждане от българската версия на списъка "Магнитски" на Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан Найденов.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 4
    • + 1

    Това е политически гаф. Сега от половината футболни клубове в България ще се втурнат на амбразурата да реват и пускат сополи...

    Много маймуни има на ефбетския клон, това ще има последствия - големи.

    Нередност?
  • 2
    dxd03646649 avatar :-|
    dxd03646649
    • + 5

    Те хубаво са ги сложили в черния списък, но защо са пропуснали фирмите, чрез които казината им работят? Също и споменатата в статията Brobet Limited (efbet.com), регистрирана в Малта, AE Group B.V. (efbet.net), регистрирана в Кюрасао и пр. офшорки.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8

    Натягането на правителството да прави някакви списъци и да предприема рестрикции към лица и фирми заради американския Магнитски е абсолютно незаконно и това се вижда от определението на СГСъд, към който се е обърнал синдикът на Ню Геймс.

    Да ви пратя ли линк към Конституцията, Вера? Конституцията на Р България?

    Нередност?
Нов коментар