🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производството в промишлеността намалява за трети пореден месец

Оборотът в търговията на дребно е с 23% над нивото си от година по-рано

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Юни е третият пореден месец, в който производството в промишлеността намалява - с 0.1% спрямо май, а месец преди това спадът беше 1.4%. Понижението идва от преработващата промишленост и енергетиката, докато в добива производството расте на месечна база. Без изненада на годишна база показателите отчитат увеличение, но голям фактор за това е заради ниската база от миналата година. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на полугодието.

В строителството активността расте, но слабо, а в търговията на дребно оборотът на фирмите се повишава с 1.5% на месечна база.

Бизнесът през юни

Производството в добивната промишленост е един от малкото двигатели на растеж през юни, показва националната статистика. На месечна база увеличението е с 3.9% и идва основно от добива на метални руди, вероятно медни. Добивът на въглища също расте - със 7.2% спрямо май. В преработващата промишленост пък производството намалява с 0.3%, като това идва от няколко сектора - производството на храни и напитки, на дървен материал, на лекарства и на стоки от метали. От друга страна пък, производството на автомобилни части и велосипеди е с 36% над нивото си от май. В енергетиката активността е с 1.6% под нивото си от май, а месец по-рано спадът беше 2.5%.

Като цяло обаче повечето сектори в индустрията се движат не само над нивата си от миналата година, но и над предкризисните си нива.

В търговията оборотът нараства през юни спрямо май, но слабо - с едва 1.5%. Увеличението идва от продажбите на електроника, на лекарства и козметика, онлайн търговията - и трите сектора отчитат месечен ръст от над 6%. Същевременно пък голям спад отчитат търговците на текстил, облекло и обувки, където оборотът намалява с над 30% в рамките на месец. На годишна база обаче всички сектори са по-добре спрямо миналата година и отчитат двуцифрен ръст на оборота.

В строителството активността също се повишава с 1.5% на месечна база. Темпът е умерен както в сградното строителство, така и в инфраструктурното (между 1 и 2% ръст на месечна база). На годишна база увеличението на строителната продукция през юни е с 4.7%, като това идва основно от инфраструктура и публични проекти, където активността е с 9.1% над нивото си от юни 2020 г. При сградното строителство повишението е доста по-слабо - едва 1.5%.