🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Четири страни изграждат "Зелената електроцентрала на Европа" в Северно море

Планираният капацитет на вятърните паркове е 65 GW до 2030 г. и 150 GW до 2050 г.

Силните ветрове, характерни за Северно море, плитките води и близостта до индустриални центрове, потребяващи големи количества енергия, правят локацията подходяща за проекта.
Силните ветрове, характерни за Северно море, плитките води и близостта до индустриални центрове, потребяващи големи количества енергия, правят локацията подходяща за проекта.
Силните ветрове, характерни за Северно море, плитките води и близостта до индустриални центрове, потребяващи големи количества енергия, правят локацията подходяща за проекта.    ©  Reuters
Силните ветрове, характерни за Северно море, плитките води и близостта до индустриални центрове, потребяващи големи количества енергия, правят локацията подходяща за проекта.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Германия, Нидерландия, Дания и Белгия си поставят обща цел за десетократно разширяване на офшорните вятърни мощности в Северно море.
  • Проектът ще помогне за европейския преход към чиста енергия и разделянето с руските ресурси.
  • За изграждането ще са необходими мащабни инвестиции на частния сектор и държавни субсидии.

Германия, Нидерландия, Дания и Белгия договориха стратегическо партньорство в сферата на възобновяемата енергия. Лидерите на четирите страни подписаха обща декларация с план за изграждане на вятърни паркове в Северно море, както и за производство на зелен водород. Очаква се частният сектор да се включи в инициативата с инвестиции 135 млрд. евро, съобщи Euractive. Според плана проектите трябва да достигнат капацитет от поне 65 GW до 2030 г. и 150 GW до 2050 г., което е близо 10 пъти повече от настоящите 16 GW мощност на офшорните вятърни централи в ЕС. Четирите страни искат да изградят "Зелената електроцентрала на Европа", заявиха техните лидери на среща в датския град Есберг.

Силните ветрове, характерни за Северно море, плитките води и близостта до индустриални центрове, потребяващи големи количества енергия, правят локацията подходяща за проекта. Инициативата ще помогне на ЕС да извърши прехода от замърсяващи горива към чиста енергия и ще намали зависимостта на блока от вноса на газ. Тя е логично продължение на плана REPowerEU, който беше представен от Европейката комисия миналата седмица. Една от заложените цели в него е именно до 2050 г. капацитетът на офшорните вятърни паркове да бъде разширен до 300 GW.

Германският вицеканцлер Роберт Хабек определи инициативата на четирите правителства като основа за първите общи европейски електроцентрали - "разработени и финансирани съвместно и с общо разпределение на произведената енергия". За достигане на планирания капацитет, който ще може да захранва 230 млн. европейски домакинства, ще е необходимо инсталирането на около 15-20 хил. вятърни турбини от най-мощните налични на пазара, изчислява датската медиа The Local. Разходите за изграждане на мощностите ще възлизат на стотици милиарди и ще бъдат финансирани основно от частни инвеститори в допълнение с малки държавни субсидии, каза датският министър на климата и енергетиката Дан Йоргенсен, цитиран от DW.

Повече зелен водород и по-бързо одобрение

Четирите страни също така искат да засилят сътрудничеството в производството на "зелен" водород и планират да разширят свързаната инфраструктура в региона. Суровината е силно желана от стоманопроизводителите, които искат да преминат към неутрално на въглеродни емисии производство. "Има истински бум в търсенето на зелен водород в индустрията", заяви Хабек във вторник. Стратегията поставя цел за 30 GW капацитет на производството на зелен водород и по-нататъшно разширяване.

Лидерите подкрепиха ускорените процедури на ЕС за одобрение ВЕИ проекти, които предвиждат новите централи за вятърна и слънчева енергия да се считат за въпрос от висок обществен интерес. Според плана страните трябва да обособят специални зони с нисък риск за околната среда, в които одобрението на ВЕИ проекти да отнема не повече от година, като досегашният срок е между шест и девет години, отбеляза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на срещата в Есберг.

Британска компания прави ВЕИ проект в Мароко с мощност 10.5 GW

Базираната във Великобритания инвестиционна компания Octopus Energy е подписала споразумение с британския разработчик Xlinks за изграждането на 10.5 GW вятърно-слънчев проект в Мароко и подводни кабели за свързване на съоръжението с енергийната система на Обединеното кралство. Xlinks ще положи четири подводни кабела с дължина 3800 км, за да свърже огромна ферма за възобновяема енергия в мароканската пустиня с Девън в Югозападна Англия, казват от Octopus Energy, която е един от най-големите инвеститори във възобновяема енергия в Европа.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 2

    Там прелетни птици няма ли ?

    Нередност?
Нов коментар