🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Храни и газ ускоряват инфлацията до почти 19% през септември

На месечна база отново се понижават цените на горивата, но хранителните стоки поскъпват с над 2% спрямо август

За година средният ръст на цените в ресторанти и заведения е 22.2% към септември
За година средният ръст на цените в ресторанти и заведения е 22.2% към септември
За година средният ръст на цените в ресторанти и заведения е 22.2% към септември    ©  Цветелина Белутова
За година средният ръст на цените в ресторанти и заведения е 22.2% към септември    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Спрямо година по-рано всички продуктови групи са по-скъпи с между 2% и 30%
  • Цените на горива за лични автомобили са с 5% надолу спрямо август
  • Въпреки че инфлацията в страната основно се дължи на външни фактори, тя е сред най-високите в ЕС

Инфлацията в страната продължава да се ускорява и през септември достига 18.7% на годишна база, а двигател на ръста са храните и енергийните продукти, показват данните на НСИ. Спрямо година по-рано всички продуктови групи са по-скъпи с между 2% и 30%. Инфлацията надхвърля високите стойности от началото на финансовата криза и вече е сравнима с нивата от края на 1998 г. Само за месец пък цената на потребителската кошница се е покачила 1.2%, макар отделни стоки да поевтиняват в сравнение с август.

Ръстът на цените продължава да достига нови рекорди и в еврозоната, като през септември той е 10% на годишна база, измерен чрез ХИПЦ. По този показател сравнимата инфлация в България е 15.5%. В САЩ инфлацията също остава упорито висока въпреки усилията на централната банка да я потуши.

Цените започнаха да се катерят нагоре първоначално с икономическото съживяване след пандемията, а после и заради поскъпването на храните и енергоносителите заради войната в Украйна. За отключването на инфлацията допринесоха и разхлабената парична и фискална политика в развитите страни, като условията за кредитиране в САЩ и еврозоната вече започнаха да се затягат.

На месечна база - поевтиняване на горивата

Спрямо август индексът на потребителските цени в България отново нараства с 1.2%. За трети пореден месец обаче НСИ отчита спад на цените на горива и смазочни материали за лични автомобили - с 5% надолу спрямо август, които водят до дефлация при транспортните разходи. Спад на цените има в сектор развлечения и култура, водени от туристическите услуги след края на сезона. Почти всички останали стоки и услуги обаче продължават да поскъпват. Най-голям е месечният ръст при ютилити услугите, като само за месец газообразните и твърдите горива поскъпват с двуцифрен темп според данните на НСИ. Над 2% е месечната инфлация при храните, като идва основно от млечните продукти, плодовете и зеленчуците, месото.

На годишна база с най-голям ръст - над 30%, са цените на битовите услуги, теглени от поскъпване на газа с над 212% и над 80% на твърдите горива. Храните, които са съществен разход за българските домакинства, са сред групите с най-висока годишна инфлация - 25.5%, като най-много са поскъпнали мазнини и масла, млечни продукти и яйца, зърнени храни.

Въпреки че инфлацията в страната основно се дължи на външни фактори, тя е сред най-високите в ЕС. През август, за когато има налични данни за всички страни, с най-голям ръст на цените - над 20%, са балтийските страни, а пред нас са още Унгария и Чехия.

Прогнозите засега са цените да продължат да се покачват през следващите няколко месеца, а БНБ очаква инфлацията догодина да слезе от пиковите си нива.