🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК одобри 2 млрд. лв. за бизнеса и науката, но като цяло еврофондовете куцат

От програма "Научни изследвания и иновации" могат да се възползват ВУЗ-ове, фирми, НПО-та и дори общини

Липсата на добра връзка между бизнеса и образованието е един от основните проблеми пред фирмите. Сега обаче има шанс това да се промени.
Липсата на добра връзка между бизнеса и образованието е един от основните проблеми пред фирмите. Сега обаче има шанс това да се промени.
Липсата на добра връзка между бизнеса и образованието е един от основните проблеми пред фирмите. Сега обаче има шанс това да се промени.    ©  Надежда Чипева
Липсата на добра връзка между бизнеса и образованието е един от основните проблеми пред фирмите. Сега обаче има шанс това да се промени.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цели две години след началото на настоящия програмен период България все още не е получила одобрени на всичките си оперативни програми. През ноември Брюксел каза "да" на 7 от тях, а тази седмица зелена светлина получи и програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" с бюджет от 2.14 млрд. лв.

Една от най-ключовите програми - "Развитие на регионите", обаче все още е в изчакване и има голям риск съществена част от нея, която е свързана с въглищните региони в преход, въобще да не бъде одобрена. По подобен начин стоят и нещата с второто плащане по Плана за възстановяване и развитие, който чака изпълнението на десетки реформи от парламента и правителството.

В резултат на това България пропуска възможността за по-бързо икономическо развитие и подпомагане на бизнеса и регионите. Реално над 15 млрд. лв. еврофинансиране са поставени в риск от загуба или голямо забавяне.

Връзката фирми-наука

Одобрената сега програма за наука и иновации е първата, специално насочена към подкрепа на връзката бизнес-наука. Това е важно, тъй като през годините именно липсата на такава връзка бе един от основните проблеми пред българския бизнес, наред с липсата на кадри, проблемите с обществените поръчки и корупцията.

Макар и ужасна закъсняла като време, програмата е била одобрена от ЕК рекордно бързо, изтъкват от МИР - тя е била изпратена в Брюксел на 26 октомври и е получила одобрение на пети декември. Скоростно бе пусната и друга програма - "Конкурентоспособност" (с бюджет от близо 3 млрд.лв.), която е била изпратена в ЕК на 16 август и получи зелена светлина на трети октомври.

Така само по тези две нови програми МИР ще управлява общо над 5 млрд. лв. за периода 2021-2027 година. Изпълнението на двете програми се очаква да стартира в началото на следващата година. Отделно министерството управлява и 600 млн. лв. по линия на Плана за възстановяване, където вече има две отворени процедури - за технологична модернизация и ИКТ решения и киберсигурност.

Кой ще може да кандидатства?

По програмата за научни изследвания и иновации ще могат да кандидатстват както висши училища и научноизследователски организации, така и микро-, малки и средни предприятия. Тя е отворена и за големи фирми в сътрудничество с малки и средни предприятия. По някои от мерките пък ще бъде допустимо и съвместно участие заедно с неправителствени организации и общини.

Програмата има два приоритета - "Устойчиво развитие на българската научноизследователска и иновационна екосистема" и "Цифрова трансформация на публичния сектор". Целта е модерните решения и цифровите технологии да навлязат по-бързо в индустрията и в обществото, както и да се постигне по-голяма конкурентоспособност на икономиката, допълват експертите на министерството.

Как се разпределят парите?

Заложените средства по първия приоритет на програмата за наука и иновации са близо 1.5 млрд. лв. По него ще бъдат развивани центровете за върхови постижения и центровете за компетентност, изградени в предходния програмен период. Научната експертиза и инфраструктура ще спомагат за решаване на конкретни задачи и проблеми на бизнеса и ще се използват при общи програми в приоритетни направления като зелени и дигитални технологии, високопроизводителни изчисления, микроелектроника, водород, възобновяема енергия и др.

С 400 млн. лв. ще бъдат финансирани 12 европейски цифрови и иновационни хъбове и съществуващите регионални иновационни клъстери. Те ще подпомагат връзката на фирми от различни сектори и региони с най-близките специализирани научни организации. Ще се осигурят 62 млн. лв. за краткосрочни обмени на служители в научни организации и на учени в реална бизнес среда, както и за допълнителна квалификация на работниците в областите на интелигентна специализация.

Вторият приоритет на новата програма е с бюджет 650 млн. лв. Чрез него ще се реализира управление, базирано на данни, ще се внедряват решения за обработката им и извличане на знание, както и на модели, продукти и услуги чрез нови технологии и изкуствен интелект в публичния сектор. Ще бъде доизградена националната екосистема за киберсигурност, като по този начин ще се подобри капацитетът на страната ни в тази област, изтъкват от Министерството на иновациите.

Все още няма коментари
Нов коментар