🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът очаква цените да растат още заради недостиг на служители и скъпи материали

Икономическата среда леко се подобрява, показват резултатите от анкетите на НСИ сред фирмите. Промишлената инфлация отново се ускорява

Почти една трета от анкетираните производствени предприятия изпитват недостиг на работна ръка
Почти една трета от анкетираните производствени предприятия изпитват недостиг на работна ръка
Почти една трета от анкетираните производствени предприятия изпитват недостиг на работна ръка    ©  Надежда Чипева
Почти една трета от анкетираните производствени предприятия изпитват недостиг на работна ръка    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Бизнес климатът минимално се подобрява през януари според анкетите на НСИ сред фирмите.
  • Сред основни проблеми остават несигурността и недостигът на кадри.
  • Цените на производител растат с над 23% към декември.

Бизнес климатът в България минимално се подобрява през януари и достига най-високо ниво за последните месеци. Това показват резултатите от редовното допитване на НСИ сред фирми от различни сектори. Традиционно най-голям проблем за компаниите остава несигурната икономическа среда, а напоследък все по-значителна пречка пред дейността е и недостигът на служители. Това наред със скъпите материали запазва високи нагласите сред мениджърите да повишават крайните цени. Междувременно след два поредни месеца забавяне промишлената инфлация отново се ускорява и достига 23.2% към декември.

Въпреки прогнозите за продължаващо забавяне на икономическата активност в страната и предстояща кратка рецесия в еврозоната цялостно компаниите са по-оптимистично настроени в сравнение с година по-рано. Спрямо предходния месец подобрение има в промишлеността и търговията, докато оценките в строителството и услугите спадат.

Подобрение в промишлеността и търговията

Нагласите сред промишлените предприятия леко се подобряват, като показателят за сектора се покачва с 1 пункт през януари според бизнес анкетите на НСИ. Това се дължи на положителни оценки за настоящото и очакваното състояние на компаниите. Прогнозите за износа и производствената активност обаче са по-умерени. Несигурната икономическа среда остава най-голямото предизвикателство за сектора, но тежестта му намалява. Все повече фирми изпитват недостиг на работна ръка - над 31% от анкетираните. Следващите значими затруднения са свързани с търсенето от страната и чужбина. Над 20% от мениджърите са настроени проинфлационно.

През януари спад на нагласите има в строителството след няколко поредни месеца на подобрение, като показателят се понижава с 0.8 пункта заради по-резервирани оценки за състоянието на бизнесите и отрицателни такива за активността. Освен общата несигурност най-големите проблеми за бранша са високите цени на материалите (за над половината от анкетираните строителни компании) и недостигът на работна ръка (за над 36% от тях), което е знак, че продажните цени вероятно ще продължат да растат. Въпреки това над една четвърт от мениджърите на строителни фирми оценяват търсенето като недостатъчно, като този дял рязко скача спрямо месец по-рано.

Най-отчетливо през януари е подобрението на нагласите сред търговците на дребно, като оценката за икономическата среда в сектора се покачва с 1.9 пункта благодарение на по-оптимистични очаквания. Несигурността и конкуренцията са най-големите предизвикателства пред бранша, следвани от недостатъчно търсене. Въпреки това нарастват нагласите за ръст на продажните цени, докато над 23% от фирмите се затрудняват да си осигурят достатъчен брой служители.

Влошаване отчита бизнес средата в сектор услуги, където показателят спада с 1.1 пункта, тъй като оценките както за настоящото, така и за очакваното състояние на фирмите стават по-резервирани. Прогнозите за търсенето на услуги през следващите месеци обаче се подобряват. Освен икономическата несигурност затруднения за компаниите в сектора идват от конкуренцията и недостига на служители, макар тежестта им намалява. Над 18% от мениджърите предвиждат последващ ръст на цените.

Промишлената инфлация пак тръгва нагоре

Инфлацията в промишлеността се ускорява до 23.2% през декември, показват данни на НСИ, след като два поредни месеца се забавяше. Въпреки това показателят остава над два пъти надолу спрямо достигнатия връх от близо 57% през септември. Най-много на годишна база растат цените на производителите в сферата на енергетиката - над 39%. Единствено в добива и преработката на метали се отчита спад на цените.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Сега Министерството на финансите подготвя за осъществяване на метод за държавни финанси със силно влияние за неустойчива покупателна способност на официалната валута. Държавната грешка е враг на съвременната цивилизация. Местната проява на финансовата неправилност поразява съответното национално стопанство. Сгрешеният метод за държавни финанси е водеща причина за инфлация. Всеки е с щети.
    Задържането на слабостта увеличава щетите. Поради недостатъкът в държавното управление, колкото повече e икономическия растеж – толкова повече възникват щети. Политиците са с реално съгласие за запазване на държавната финансова грешка. Те са жертви на своето поведение. Министър-председателят е с подсигуряван политически провал.
    2022-ра беше по-трудна от 2021-ва година.
    С държавната грешка, 2023-та е по-мъчителна от 2022-ра година.
    За отлагане на икономически крах – с пари от заеми, държавната власт заплаща щети от управленския порок. Заради лошия метод за държавни финанси, правителството има сегашните дългове.

    Добрата новина е откритието на разпространената в света държавна финансова грешка. Спасението на съвременната цивилизация е възможно. В съответната държава, прекратяването на финансовата грешка спира сегашната инфлация.

    Нередност?
Нов коментар