Без "златен гьол" по границата с Турция

За превозвачите и за всички преминаващи това означава по-малко разходи и чакане

На турската граница често се чака дълго, включително и за да се плати таксата за минаване през локвата
На турската граница често се чака дълго, включително и за да се плати таксата за минаване през локвата
На турската граница често се чака дълго, включително и за да се плати таксата за минаване през локвата    ©  Цветелина Белутова
На турската граница често се чака дълго, включително и за да се плати таксата за минаване през локвата    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Златните гьолове по границата с Турция отпадат. Това става ясно от заповед на земеделския министър Явор Гечев, с която се прекратява дезинфекцията на влизащите от Турция превозни средства на граничните пунктове Капитан Андреево, Лесово" и Малко Търново. За превозвачите и за всички преминаващи с леки автомобили това означава по-малко излишни такси и чакане на границата.

Така свършва над десетгодишната ера, в която частна фирма вместо държавата събираше милиони и затапваше границата. Самото земеделско министерство твърдеше, че след като на 12 март изтече договорът с частния монополист, ще поеме дейността. Вероятно държавата не се е подготвила, затова сега излишната спирка просто се премахва.

Няма нужда от локва

Заповедта е издадена на база получено становище от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), което оценява епизоотичната обстановка в Турция като "значително подобрена". Заключението води до оценка, че опасността от пренос на екзотични и особено опасни болести от Турция в България и ЕС е значително намалена.

От БАБХ посочват, че в случай на влошаване на епизоотичната обстановка в Турция българската държава е в готовност да поднови дезинфекцията.

Без частната фирма

Договорът с частната фирма "Пи.Еф.Си" за трите пункта изтече на 12 март. От няколко месеца стана ясно, че и служебното правителство не планира да го удължи. Точката на границата беше добила популярност като "златния гьол", като автомобилите заплащаха по 5 лв., а камионите по 20 лв. на преминаване.

Договорът за дезинфекция между БАБХ и фирмата оператор "Пи.ЕФ.Си." е подписан през 2013 г., като с анекс от 2014 г. срокът му е удължен до март 2023 г. Компанията събира таксите за дезинфекция от трите гранични пункта с Турция - Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново.

Операторът на "златния гьол" "Пи.Еф.Си." до 2015 г. е собственост на балдъзата на Красимир Каменов-Къро - Лидия Любенова, а след това има няколко смени в управителите и съдружниците, които медии свързват с Христофорос Аманатидис-Таки и Размиг Чакърян-Ами. Гьолът беше един от елементите на частния монопол, установил се на Капитан Андреево.

Бизнесът с дезинфекцията е повече от печеливш. Приходите на компанията за 2021 г. са 12.1 млн. лв., а печалбата - 9.4 млн. лв. Година по-рано те са съответно 8.1 млн. лв. приходи при печалба 6 млн. лв.

През лятото на 2021 г. НАП направи проверка и твърдението беше, че декларираният от фирмата кеш от почти 30 млн. лв. не е наличен и оборотите не се отчитат към НАП в реално време. През юни 2022 г. в отговор на депутатско питане за "златния гьол" земеделският министър Иван Иванов пише, че в договора не е предвидено да има отчетност на преминаващия поток автомобили и следователно не може да се установи контрол върху таксите, дължими към БАБХ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordani avatar :-?
    jordani
    • + 1

    Стига бе - това не може да е истина!
    Пътувам за Турция редовно от 1990 г. Досега имам спомен само за един период по-малко от година без този гьол, май беше по времето на царя.
    Ха да видим, колко време ще трябва на редовното правителство (ако има) за да го върне.

    Нередност?
Нов коментар