🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Златната" митница на Свиленград

Частният монополист губи контрола по храните и "златния гьол". Като компенсация общинският съвет в Свиленград мести митническото бюро в града на паркинга на Размиг Чакърян-Ами

Митниците към момента отказват да се местят на частен паркинг
Митниците към момента отказват да се местят на частен паркинг
Митниците към момента отказват да се местят на частен паркинг    ©  Цветелина Белутова
Митниците към момента отказват да се местят на частен паркинг    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След като частният монополист загуби контрола по храните, скоро ще се раздели и със "златния гьол".
  • Като компенсация общинският съвет в Свиленград мести митническото бюро в града на паркинга на Размиг Чакърян-Ами.
  • Председател на съвета е Георги Еленков от ГЕРБ, който през лятото представлява и "Евролаб 2011".

Държавата си връща "златния гьол" на Капитан Андреево, но губи пътя към митническото бюро в Свиленград. Така накратко може да бъде описан последният сблъсък кой и в каква степен да печели от контрола на най-натоварения граничен пункт на страната.

Двете новини дойдоха една след друга. Сайтът Вird съобщи, че с решение на общинския съвет на Свиленград малко преди коледните празници се забранява по пътя към митническото бюро, разположено в края на града, да преминават тежкотоварни автомобили. Както и че за митниците било предвидено помещение от 300 кв. метра на паркинга, свързан с Размиг Чакърян-Ами. Близо до казиното.

Ден по-късно служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на инспекция на пункта съобщи, че 10-годишният договор с компанията "Пи.Еф.Си.", която държи бизнеса с дезинфекцията на превозните средства, влизащи от Турция, няма да бъде удължаван. На фирмата ще бъде изпратено двумесечно предизвестие за прекратяване на договора, който изтича на 12 март. За конкретната дейност ще бъде избрана държавна фирма, която да работи на пункта.

Митниците към момента нямат намерения да се местят в чужда сграда и препоръчват на бизнеса да ползват други техни митнически бюра в региона. Решението на общината ще бъде обжалвано от областната управа, която твърди, че все още не е изпуснала срока за това.

Балансът на силите

Скандалът около частните интереси на пункта се разрази в пълна степен при управлението на "Продължаваме промяната" и дори беше посочен като една от причините за падането на правителството на Кирил Петков. Държавните промени на пункта тогава срещнаха силен отпор от депутатите от ГЕРБ, "Има такъв народ" и ДПС.

Става дума за три основни стълба, участващи в частната верига по контрола: известния "златен гьол", през който минават автомобилите за дезинфекция, лабораторията за фитосанитарен контрол на плодовете и зеленчуците и буферния паркинг, на който чакат автомобилите на излизане от България, преди да се насочат към граничната проверка, за да влязат в Турция. И трите компонента се менажират от фирми, свързани с Размиг Чакърян-Ами, а дейностите бяха аутсорснати по време на управлението на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. От историята изплуваха още имена, известни повече с прякорите си от подземния свят - Христофорос Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро.

Изчисленията на представители на управлението на ПП тогава показаха, че загубата на контрол над храните на южната граница на страната е коствала приходи в размер на 200 - 300 млн. лв., както и е отворила вратата за ежегоден приход от криминални операции. Опитите за размествания на частния бизнес, установил се дълбоко на границата, бяха гарнирани с предложения за подкупи и заплахи.

Капитан Андреево е най-натовареният пункт на страната по отношение на товарен трафик и е ключова точка за вноса в ЕС. През него преминават около 1 млн. тежкотоварни камиона на година.

По време на управлението на "Продължаваме промяната" държавата, тогава в лицето на Министерството на земеделието и Българската агенция по безопасност на храните, се опита да елиминира монопола на фирмата "Евролаб 2011", занимаваща се с фитосанитарния контрол. Новият агроминистър Гечев пък увери, че по време на служебното правителство няма да има промяна в политиката на ведомството спрямо свършеното от кабинета на Кирил Петков, и сега от триадата е на път да отпадне и "златният гьол", т.е. ветеринарният контрол.

Преместването на митническото бюро на паркинга обаче може да даде нов бизнес на частната структура, смятат запознати с казуса. Той е свързан с митническата обработка на документите на камионите, които напускат ЕС. В момента тя се извършва от фирми митнически агенти на пункта в града. Тази промяна ще осигури и по-близки контакти и връзки с държавните служители в бюрото, смятат източниците.

Пътят към митницата

През седмицата сайтът Bird съобщи, че на 22 декември 2022 г. с решение на общинския съвет в Свиленград се затваря пътят към митническото бюро там. Bird цитира свои източници, според които митницата временно щяла да се премести на буферния паркинг преди границата, свързан с Размиг Чакърян-Ами.

Така, докато чакат за митническата проверка, тировете ще плащат за престоя на частния паркинг и за услугите там. Въпросното оформление на митническите декларации и проверки отнема време и това би удължило и престоя на паркинга. Там на теория би трябвало да преместят дейността си и митническите агенти, които работят по оформянето на документите на камионите, напускащи ЕС за пред митниците, като въпросната услуга се заплаща. На практика обаче това може да откаже част от тях и тази дейност да се концентрира в един играч, смятат запознати. И не на последно място - там ще трябва да се преместят и държавните митнически служители.

Мярката за затворената улица е мотивирана с протестно писмо на жителите на кв. "Капитан Петко войвода", които са недоволни от движението на камионите по улицата. Митническото бюро се намира на тази локация от 2015 г., като преди това е в по-централна точка на града. Промяната на локацията му в края на града е направена с цел облекчаване на трафика.

Председател на общинския съвет в Свиленград обаче е адвокатът Георги Еленков от ГЕРБ, който през лятото на миналата година лично защитаваше "Евролаб 2011". Сега името му стои и под заповедта за достъпа на камионите до митническото бюро в града.

Представителят на митническото бюро в Свиленград Диана Маркова коментира пред медиите, че мястото на бюрото от последните години е избрано със съдействието и разрешението на общината точно за да не пречи на живеещите. Ремонтът на пътя към митническото бюро и гарата с държавни средства пък преди по-малко от две години е получил адмирациите на общината.

За затварянето на пътя от Агенция "Митници" са разбрали след празниците и ще изразят тяхното несъгласие с всички законови средства. На ден през бюрото минават около 200 камиона, които представят стоките и превозните средства на митническите власти. Временната организация и препоръките да се ползват други митнически бюра в региона обаче едва ли е най-удачният дългосрочен вариант, като прогнозите на Маркова са, че бизнесът просто ще промени логистиката си.

Новият адрес - буферният паркинг, където спират камионите, преди да се насочат към пункта с Турция, според данни в кадастъра е върху терен на "Ай Би Ти Ти", в която Чакърян през едно от дружествата, държащи контрола

("Прогресив билдинг 2016"), е съсобственик. Паркингът е с 600 места, като според информация в местни сайтове входната такса е 24 лева с ДДС за камиони на превозваческите фирми, с които има предварително сключен договор, и 48 лева без договор за ползване.

Пресъхването на гьола

Оператор на "златния гьол" е "Пи.Еф.Си.". Тя до 2015 г. е собственост на балдъзата на Къро - Лидия Любенова, а след това има няколко смени в управителите и съдружниците. Договорът за дезинфекция между БАБХ и фирмата оператор "Пи.Еф.Си." е подписан през 2013 г., като с анекс от 2014 г. срокът му е удължен до март 2023 г. Компанията събира таксите за дезинфекция от трите гранични пункта с Турция - Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново.

Служителите са около 40, оборотите са по около 8-10 млн. лв., но маржовете са огромни - чистата печалба се движи между 6 и 8.7 млн. лв. През лятото на 2021 г. НАП направи проверка и твърдението беше, че декларираният от фирмата кеш от почти 30 млн. лв. не е наличен и оборотите не се отчитат към НАП в реално време.

През декември 2021 г. по време на управлението на "Продължаваме промяната" започват да се анализират възможностите за предсрочно прекратяване на договора, но се установява, че клаузите са крайно неблагоприятни за БАБХ. Така се решава по-скоро да се изчака изтичането на договора, като сега идва и заявката на министър Гечев договорът да не се продължава.

Явор Гечев съобщи още, че държавна фирма ще поеме дезинфекцията на автомобилите на граничния пункт, като за бъдещото дружество ще отговарят съвместно няколко институции и министерства, които имат отношение по темата - МВР, Министерството на финансите, Министерството на земеделието. "Целта е държавата да управлява процеса, а не да оставяме БАБХ сама", заяви агроминистърът. Идеята е да бъде създадена държавна компания, в която да бъдат събрани всички дейности по контрола на границата, като преминаването през т.нар. гьол е само една от тях.

Скандалът "Капитан Андреево"

Последната част от частната триада на границата е фитосанитарният контрол, откъдето и тръгна и скандалът през миналата година. В средата на май 2022 г. зам.-министърът на земеделието Иван Христанов от кабинета "Петков" обяви, че държавата прекратява договора на фирмата "Евролаб 2011" и поема дейността по тестването през лабораторията на Българската агенция по безопасност на храните. Компанията обаче обжалва заповедите на БАБХ и започнаха яростни съдебни битки за дейността по лабораторните изследвания и помещенията, като спечели някои от делата във ВАС, гледани от състави, председателствани от председателя на съда Георги Чолаков. Компанията беше върната от съда като оператор по товарене и разтоварване.

Към момента обаче там работи само държавата както по товаро-разтоварната дейност на камионите, така и по лабораторните изследвания. През октомври служебното правителство реши, че сградите на БАБХ са от значение за националната сигурност. Частната компания обжалва постановлението на Министерския съвет, но жалбата е отхвърлена от съда и на практика допускът ще се дава вече от ДАНС. Накратко, на присъствието на фирмата на пункта може да се сложи край.