НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Колко тежи камионът: Претоварени ли са тежкотоварните автомобили и кой ги следи

В България липсва адекватен контрол за претоварването на тежкотоварните автомобили

Най-честите претоварвания са при преноса на зърно, инертни материали, добити от кариери, и дърва
Най-честите претоварвания са при преноса на зърно, инертни материали, добити от кариери, и дърва
Най-честите претоварвания са при преноса на зърно, инертни материали, добити от кариери, и дърва    ©  Юлия Лазарова
Най-честите претоварвания са при преноса на зърно, инертни материали, добити от кариери, и дърва    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Движението на претоварени тежкотоварни автомобили по пътищата е една от основните причини за разрушаването на инфраструктурата
  • Все още не е въведена по-висока тол такса за камионите за преминаване по второкласната пътна мрежа
  • Контролът е нисък, а законодателството - с пропуски, позволяващи нарушения

Тежките и големи камиони продължават да се движат по пътищата в страната без да заплащат справедлива такса за това, след като служебното правителството за пореден път отложи въвеждането на по-висока тол такса. Самата идея за увеличение на таксата беше атакувана с поредица от стачни действия от страна на превозвачите. Така камионите продължават да избират второкласната пътна мрежа за спестяване на такси, а пътищата продължават да се рушат. Проблемът обаче се усложнява и от това, че освен да си спестяват пътна такса в масовия случай камионите се движат и претоварени.

Независимо дали се движат по второстепенни пътища или преминават по магистралите обаче, тежкотоварните превозни средства трябва да бъдат контролирани по отношение на тяхното натоварване и тегло. Този контрол следва да се осъществява от Агенция "Пътна инфраструктура" и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". А за целите на подобряването му през 2019 г. бяха изградени и така наречените "кантари" (съоръжения, вградени в асфалта) към центровете за контрол на трафика на тол системата, които автоматично да измерват теглото на преминаващите превозни средства.

Преди няколко дни обаче бившият министър на регионалното развитие от ГЕРБ Николай Нанков, заяви, че изградените при неговото управление автоматични кантари, които са заменили човешкият фактор, не работят от година и половина, а претоварените камиони са причина за бързото разрушаване на пътищата. Контекстът тук е, че Нанков участва в пресконференция за качеството на пътищата, за което сегашния служебен министър Иван Шишков многократно показа, че не отговаря на стандартите, тъй като е бил пестен асфалт.

Вярната част от неговите думи е по отношение на претоварването на камионите, което наистина се случва и продължава. Въпросът за "кантарите" и тяхното функциониране обаче е спорен. Според "БГ Тол", което те потвърдиха в отговор за "Капитал", подземните устройства за теглене към системата функционират.

Кой мери и тегли

Изискванията за допустими маси и размери на движещите се по пътищата превозни средства са регламентирани в Закона за движението по пътищата, Закона за автомобилните превози и Наредба №11 от 3.07.2001 г. за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства.

Контрол на масите и размерите се осъществява от Агенция "Пътна инфраструктура" и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

По информация, предоставена за "Капитал" от ИААА, те самите разполагат с 16 мобилни електронни везни, с които извършват крайпътни проверки и поясняват, че всъщност съгласно Закона за автомобилните превози, "установяването на теглото на товара е задължение на изпращача (товародателя)".

"Товародателят или лицето, което извършва товаренето, са длъжни да не допускат масата на натовареното пътно превозно средство да надвишава допустимата максимална маса, отразена в свидетелството му за регистрация", се казва в чл. 56 на въпросния закон.

Изпълнителният директор на контролният орган Бойко Рановски обаче заяви преди време пред БНР, "Всички знаем, че претоварени камиони се движат на територията на България, затова ИА "Автомобилна администрация" постоянно организира специализирани акции".

Така с наличните 16 кантара и за периода от 1 януари до 31 декември 2022 г. контролните органи на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" са извършили 2110 измервания и са съставили над 200 акта. Само за справка, за ден през автоматичната система за пътния трафик на изхода за София преминават повече от 50 хил. превозни средства.

През цялата 2021 г. ИААА са съставили 180 акта при извършени 1218 измервания.

Според агенцията "контролът се извършва, като се работи по сигнали и проверки на случаен принцип". Самият Рановски обаче казва, че "при започване на проверка с мобилни кантари след спирането на първите няколко автомобила за проверка останалите вече получават информация и знаят къде са местата, където се извършват такива проверки", което само по себе си е отговор за това дали контролът на претоварването работи и напълно дискредитира системата.

На общо 100 локации пък са инсталирани сензори за претегляне в движение към тол системата. На всяка една от тях се отчита теглото на преминаващите ППС и в двете посоки на движение като камери отчитат броя на осите, а датчици в пътното платно, изчисляват натоварването на автомобилите. Проблемът тук е, че данните които се отчитат чрез автоматичните кантари не могат да се използват за наказания на нарушителите, а служат само за целите на АПИ по таксуването на камионите. В случаи на сериозно претоварване от АПИ би трябвало да изпращат специални мобилни екипи, които чрез мобилни електронни везни за поосово измерване установяват евентуалните превишения.

Освен това от "БГ Тол" посочиха за "Капитал", че в момента "не функционират сензорите за претегляне в движение при 4 контролни точки, а при 7 работят само в едната посока".

Къде се чупи системата

"Всеки втори камион у нас е претоварен, като най-висок е процентът при браншовете зърнодобив, дърводобив и каменните", коментираха за "Капитал" източници от пътно транспортните фирми. Контролът от страна на държавата пък според тях е твърде занижен, а законите "са пълни с вратички за нарушителите".

Доказателство за това е мащабна акция, която беше проведена от полицията през 2021 година на територията на Бургас, Карнобат и Несебър заради зачестилите катастрофи с тирове в областта. Тогава районната прокуратура в Бургас образува досъдебно производство срещу транспортни фирми за системно претоварване на тежкотоварни камиони.

В началото на март тази година пък на протест излязоха жителите на село Ковачевица, след поредица от подадени сигнали за трафик на тежкотоварни автомобили през селото и настъпилите в резултат разрушения на пътната инфраструктура на историческото село. Според репортаж на БНТ оттам камиони с дървен материал над 15 тона се движат по улиците на селото, застрашавайки живота на хората.

Всичко това се случва въпреки издадена заповед на кмета на община Гърмен Феим Иса за спиране на преминаването на тежкотоварни автомобили над 5 тона през селото. След редицата подадени сигнали от страна на жителите на селото има само частични действия от страна на институциите без пряк резултат за решение на проблема освен обещание от страна на община Гърмен, че на мястото ще бъде изпратен полицейски патрул, както и ще бъде направена забележка на фирмите, чийто камиони преминават през селото.

Това от своя страна напълно противоречи на обещанията на бившия регионален министър Гроздан Караджов, който уж нареди в малките населени места да бъдат поставени пътни знаци, които ще забраняват преминаването на тежкотоварни камиони заради зачестилите инциденти.

Има ли закон и контрол

"На практика нас законът не предвижда принудителна административна мярка, когато инспектори попаднат на претоварен камион", коментират източници. Съгласно закона на на нарушителя се съставя акт, а след това камионът продължава да се движи претоварен по маршрута си. За това принудителна мярка като спиране на автомобила от движение и сваляне на регистрационните табели би свършила по-добра работа", посочват още експертите.

Друг проблем според тях са вратичките в закона. Съгласно наредбите 5-осните автокомпозиции у нас имат ограничение на товара до 40 тона, а 4-осните до 32 тона. Фирмите обаче не могат да бъдат глобени, когато превозът е извършен със собствени камиони, за които те не са задължени да пазят документация за товара и масата. Сега санкцията се поема основно от водача, като има възможност и за санкциониране на товародателя, но според експерти в много от случаите той трудно се установява.

Оказва се също така, че изключително голяма е опасността от претоварените камиони в градовете, тъй като върху тях не се упражнява никакъв контрол. Общините като собственици на улиците, могат да контролират, но не разполагат с кантари.

Контролът по пътищата наистина е недостатъчен и не върши работа от много време насам, законовата рамка очевидно има своите пропуски, а липсата на промени и въвеждане на справедлива система за заплащане на тол такси за тежкотоварния превоз по второкласната пътна мрежа само допълнително усложняват така или иначе големият проблем с лошото качество на пътното строителство у нас.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 5

    Феноменът "претоварени камиони" е описан още от Марио Пузо в „Кръстникът“: „Представителите на Петте фамилии от Ню Йорк пристигнаха последни и Том Хейгън беше поразен от това колко по-величествени, по-внушителни бяха тези петима мъже от провинциалистите, от селендурите. Ако не за друго, то поне за това, че петимата нюйоркски глави на семейства бяха типични представители на старата сицилианска традиция — те бяха „хора с шкембенца“, което фигуративно значеше, че притежават власт и мъжество, а буквално — че са хора месести, сякаш двете вървяха ръка за ръка, както в действителност е било в Сицилия. Петимата нюйоркски глави бяха набити, пълни мъже, с масивни лъвски глави, груби черти, внушителни носове, дебели устни и силно набръчкани бузи. Те не бяха много добре облечени и подстригани, имаха вид на заети хора, които нямат време за суетност. Един от тях беше Антъни Страчи, който контролираше района на Ню Джърси и товаренето на стоки за западните докове на Манхатън. Той ръководеше хазарта в Джърси и имаше много стабилни връзки в политическата машина на демократите. Имаше цял парк автокамиони, които му бяха донесли огромно състояние, най-вече защото неговите машини можеха да пътуват пренатоварени, а полицията не ги спираше и не ги глобяваше. Тези камиони имаха свой дял в съсипването на магистралите, като след това неговата пътностроителна фирма получаваше изгодни държавни договори за поправка на нанесените повреди. Такъв вид дейност би носила радост на всяко сърце — бизнес, който от само себе си поражда нов бизнес. Страчи също беше старомоден и никога не се беше занимавал с проституция, но тъй като работата му беше в крайморските квартали, невъзможно бе да не се замеси в контрабандната търговия с наркотици.“

    Нередност?
Нов коментар