По-скъпи ли са храните в България от другаде в Европа

Въпреки че цените в страната като цяло са по-ниски, някои хранителни стоки се предлагат на по-високи от средните нива за ЕС

България е една от трите страни в ЕС с най-висок дял на разходите за храна в бюджета на домакинствата.
България е една от трите страни в ЕС с най-висок дял на разходите за храна в бюджета на домакинствата.
България е една от трите страни в ЕС с най-висок дял на разходите за храна в бюджета на домакинствата.    ©  Надежда Чипева
България е една от трите страни в ЕС с най-висок дял на разходите за храна в бюджета на домакинствата.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Въпреки че доходите в България са най-ниските в целия ЕС, храните са по-скъпи в сравнение с тези в супермаркетите на някои от най-богатите европейски държави. Тази новина обиколи медиите през последните седмици. След това и правителството се разтревожи и обяви, че започва проверки и ще въвежда мерки.

Колко струва определен продукт на даден пазар обаче зависи от множество разнопосочни фактори - особености и качество на продукта, разходи за производство или внос, търсене и предпочитания на клиентите, различни данъчни ставки, доколко е развита конкуренцията на съответния пазар и т. н. Отделно и картината е замъглена от разнообразните промоции в търговската мрежа. Какво обаче казва статистиката по въпроса?

По-бързо растящи цени

Дори преди година-две разходите за храна в България да са били по-ниски, през 2022 г. те отбелязаха значителен ръст, по-бърз от средния за ЕС. Хранителната инфлация в страната към декември 2022 г. е 27%, като по този показател България се нарежда в горната част на класацията, веднага след Унгария, балтийските страни, Чехия и Словакия, все държави в източната част на континента.

За храни като цяло е неточно да се говори. Поскъпването на брашното и хляба в България например е по-умерено в сравнение с повечето европейски държави. При млякото и млечните продукти и при месата обаче цените са се увеличили с между 30 и 40% на годишна база - отново доста над средните темпове за ЕС, които при тези групи са между 14% и 32%. Най-голям обаче е скокът при яйцата, чиято цена се е повишила с 65% за година и сега изпреварва тази в почти всички останали страни.

И все пак цялостно ценовото ниво на стоките и услугите, които домакинствата в България потребяват, е доста по-ниско от средното за Европейския съюз. През 2021 г., за когато последно има сравними данни в Евростат, това равнище е с 44% по-ниско от средното за съюза. В категорията храни и безалкохолни напитки обаче тази разлика още тогава е само 20%. Цените на млечни храни, яйца, масла и мазнини и безалкохолни напитки в България дори надхвърлят средните нива за ЕС, показва ценовият индекс на Евростат. Ситуацията при тези храни обаче е по-скоро изключение и затова общият индикатор е по-нисък.

На фокус

Малко по-детайлна картина по видове стоки с конкретни цени може да се намери в базата данни на Global Product Prices. И тя показва, че през декември миналата година за едно и също количество захар или ориз цената в България е по-висока, отколкото в големи европейски икономики като Германия и Франция или дори в сравнение с Ирландия и Люксембург, където доходите са най-високи. Ако например равностойността на пакет ориз в евро е 2.35, колкото и в Нидерландия, а на другия край на континента - в Испания, цената е с евро по-малко. Има, разбира се, и стоки, които в България са сравнително евтини на фона на други страни: например брашното, чиято стойност за килограм тук е 0.86 евро, докато на места като Австрия, Португалия и Великобритания е около 2 евро.

И данните тук потвърждават наблюденията на Евростат - България е с едни от най-скъпите яйца в Европа по абсолютна стойност. Тук 12 броя струват около 4.18 евро, докато в повечето западни страни вървят между 2 и 4 евро. При месата България се нарежда сравнително в средата на класациите. Но ако пилешкото тук струва 6.39 евро, в Ирландия и Люксембург цената е наполовина.

Данните на Global Product Price за това колко плащат потребителите изглеждат надеждни. От платформата обясняват, че използва поне три източника на информация във всяка страна като големи вериги магазини и онлайн търговци, а в случай на значителни разминавания събира и допълнителна информация. Извадката обхваща основните търговци на дребно и най-популярните марки от всяка продуктова група.

Храните са по-скоро изключение

В повечето от останалите икономически сфери обаче разходите на българите са значително по-ниски. Данните на Евростат показват, че цялостно услугите в България са с 60% по-евтини от средните нива в съюза. Дрехите и обувките са на най-ниски цени спрямо останалите държави. А разходите за подслон, битови сметки и горива са с над 60% под средноевропейските нива. Дори услугите на хотели и ресторанти са над 50% по-евтини от средното за ЕС. Такива поне са данните за 2021 г., макар че това вероятно се е променило след двуцифрените темпове на поскъпване през миналата година. Неслучайно предвид по-ниските стойности при почти всички останали групи високите цени на конкретни храни се открояват и повдигат съмнения доколко са основателни.

Въпреки цялостно ниските разходи сравнението показва, че по-скъпи тук се оказват именно често употребявани основни храни. Тъй като те са неизменна част от почти всеки списък за пазаруване, хората остават с усещането за много по-висока инфлация от отчетената под 17% през декември. Отчасти заради по-ниските доходи България е една от трите страни в ЕС с най-висок дял на разходите за храна в бюджета на домакинствата - между 20% и 30% в зависимост от това по коя методология се измерва. Затова и потребителите тук са много по-чувствителни към всяко увеличение на цените на храните.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Защо лица, които реално са съгласни със запазването на държавната финансова грешка изразяват недоволство за лоши резултати от изпълнение на свое желание?

    Накратко:
    Сега се прилага неправилен метод за държавни финанси. Държавната грешка е със силно влияние за неустойчива покупателна способност на официалната валута. Същото е водещата причина за сегашната инфлация.
    Държавната власт запазва водещата причина за инфлацията. Инфлацията нараства. Публично правителството представя подходи за „контрол на цени“, които реално прикриват лошото влияние на ползвания неправилен метод за държавни финанси.
    Сегашната инфлация може да се преустанови след прекратяване на държавната финансова грешка.

    Нередност?
Нов коментар