🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лихвите плавно растат през юни, а кредитирането се ускорява

През последния месец бизнесът и домакинствата са получили нови банкови заеми за по 1.27 млрд. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кредитиране с пълна пара. Такава картина очертават данните от публикуваната от БНБ лихвена статистика към юни. Докато надзорът вади тежката артилерия от мерки в арсенала си в опит да охлади апетита за заеми в банковия сектор, данните за обемите новоотпуснато финансиране не само не дават сигнали за охлаждане, а дори сочат ускорение към края на полугодието.

Това се случва на фона на все още сравнително плавния ръст на лихвите. Тенденцията за поскъпване на кредитите остава по-видима в корпоративния сегмент, който се влияе по-пряко и от динамиката на паричната политика в еврозоната, докато при домакинствата процесите са по-бавни. И там обаче числата загатват за предстоящи покачвания - доколкото лихвите по депозитите също започват да се повишават по-отчетливо в последните месеци.

Финансиране като за последно

Данните от лихвената статистика показват, че само през юли бизнесът и домакинствата са получили нови кредити за по 1.27 млрд. лв. (от които заемите за физически лица са съответно 693 млн. лв. потребителски и 578 млн. лв. ипотечни). Стойностите са най-високите от началото на 2020 г., когато БНБ започна да публикува детайлна справка за обема на предоговорените и рефинансирани заеми - дотогава те влизаха в категорията "нов бизнес", а отделянето им позволи да се добие по-ясна представа за истинското ново кредитиране. За сравнение - за периода януари - май 2023 г. средномесечно банките са отпускали на фирмите по 891 млн. лв., а на домакинствата - по 968 млн. лв. (576 млн. лв. потребителско и 392 млн. лв. ипотечно финансиране).

Сравнението на годишна база също е красноречиво - само за юни 2022 г. обемите новопредоставени кредити са били съответно малко над 1 млрд. лв. за бизнеса и 1.2 млрд. лв. за домакинствата. Ускорението е видимо и при сравнението на средномесечните обеми за полугодието на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г. От началото на настоящата година домакинствата са теглили средно по 1.02 млрд. на месец в сравнение с 943 млрд. лв. средно за януари - юни 2022 г. В корпоративния сегмент пък разликата е още по-голяма - през първите шест месеца на 2023 г. банковите портфейли от фирмени заеми растат средно с 954 млн. лв. на месец, докато за същия период на предходната година числото е било 842 млн. лв.

При анализа на данните не трябва да се забравя и това, че реалните ръстове на банковите кредитни портфейли всъщност са с чувствително по-умерени темпове. Причината е, че паралелно с предоставянето на ново финансиране има и съществена активност по линия на погасяванията на задължения. Това се отнася особено за обичайно по-краткосрочните потребителски заеми.

Същевременно след два месеца на известно забавяне в активността при предоговорените и рефинансирани от бизнеса и домакинствата заеми през юни лихвената статистика отново отчита ускорение. Данните за месеца показват, че корпоративните клиенти на банките са преструктурирали задължения за почти 1.2 млрд. лв. - съизмеримо с числото за март, докато през април и май обемите бяха съответно 567 млн. лв. и 692 млн. лв. При домакинствата пък обемът на предоговорените и рефинансирани кредити в последния месец от полугодието е 325 млн. лв. - отново по-близо до отчетените през март 330 млн. лв. в сравнение с 265 млн. лв. през април и 288 млн. лв. през май.

Лихвите - нагоре, но плавно

И докато към средата на годината очакванията на анализатори и регулатори за охлаждане на кредитния пазар не се материализират, прогнозите на наблюдаващите пазара по отношение на лихвите все по видимо следват начертания тренд нагоре. През последните няколко месеца посоката се очертава все по-ясно при лихвите по депозитите, които в продължение на години бяха на нулеви равнища при спестяванията на домакинствата и дори под нулата, що се отнася до вложенията на бизнеса. Така практически до средата на 2022 г. банките на практика таксуваха компаниите, които държаха парите си при тях. Посоката се обърна отчетливо от началото на тази година, като към юни лихвите по новопривлечените корпоративни депозити за срок до 1 година вече са близо 2% - 1.98% по спестяванията в левове и 1.94% по тези в евро.

При депозитите на домакинствата динамиката е доста по-умерена, а обяснението е в свръхликвидността на банките, както и в сравнително консервативния профил на българския клиент, който рядко поглежда към алтернативи за спестяванията си. Това задържа равнищата близки до нулата, но все пак и там през последните месеци все по-ясно се наблюдава тенденцията към повишение - и след като от началото на 2020 г. до есента на 2022 г. лихвите практически не преминаваха 0.2%, към юни 2023 г. доходността по вложенията на физически лица за срок до 1 година в левове вече достига 0.58%, а по тези в евро е 0.74%.

Този по-плавен ръст на лихвите при спестяванията на домакинствата се пренася и в по-умерени темпове на нарастване на цената, при която банките ги финансират. Така към юни потребителските заеми в левове са били дори по-евтини спрямо месец по-рано - средната лихва, при която са отпускани, е 8.19% в сравнение с 8.66% през май. Поевтиняване се вижда и при масовите ипотеки в левове, където през юни лихвите са били средно 2.57% спрямо 2.6% месец по-рано.

От друга страна, при кредитирането за бизнеса поскъпването продължава с доста по-отчетливи темпове. Причината е затягането на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), тъй като голяма част от заемите в сегмента са обвързани с европейския индекс Euribor. Така към края на полугодието на 2023 г. средните лихви по фирмените заеми в левове вече минават границата от 4% и достигат 4.01%. При финансирането в евро пък цената расте до 5.71% спрямо 5.30% през май. Все пак трябва да се има предвид и това, че при кредитите за бизнеса динамиката на лихвите на месечна база като цяло често се влияе от еднократни ефекти на големи експозиции.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • - 2
    • + 2

    Доста хора мислят за фиксиране на лихвата. Банките потриват ръце, защото след по-малко от година лихвите ще са вече надолу, а хората ще плащат по-високи лихви от плаващите. И за да се отърват впоследствие от високата фиксирана лихва ще плащат пак такси и т.н.

    Нередност?
  • 2
    suw16947594871192677 avatar :-|
    Cox
    • - 1

    Благодаря за информативния блог. Интересно е да се види, че лихвите растат, но кредитирането се ускорява. Това е малко противоречиво, но има няколко възможни обяснения.
    https://capcutapk.io

    Нередност?
  • 4
    jfp16975685101198070 avatar :-|
    apk apk
    • - 1

    In June, we witnessed a steady increase in interest rates, fueling a surge in lending activity. The financial landscape was dynamic, much like the ever-evolving world of gaming found at https://dudetheftwars.net/.

    Нередност?
  • 5
    jfp16975685101198070 avatar :-|
    apk apk
    • + 2

    In June, we witnessed a promising trend as interest rates rose steadily, creating a favorable climate for borrowers. This development led to a significant acceleration in lending activities, driving economic growth and financial opportunities. For more insights on this financial landscape, visit https://capcuttemplatess.net/.

    Нередност?
  • 6
    qwg16984685811199971 avatar :-|
    Capcut Mod apk
    • - 1

    That wonderful piece of information! I really appreciate it but one can include several things to be sorted out. Just like a great piece of information on https://capcut-mod.app/

    Нередност?
Нов коментар