🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За всяко дете място: Как Пловдив и Варна управляват капацитета на детските градини, а София не може

Двата големи областни града вземат превантивни мерки срещу липсата на места в детските градини

Изграждането на нови детски градини е дългосрочна политика, която трябва да залегне в програмата на всеки по-голям и бързо разрастващ се град
Изграждането на нови детски градини е дългосрочна политика, която трябва да залегне в програмата на всеки по-голям и бързо разрастващ се град
Изграждането на нови детски градини е дългосрочна политика, която трябва да залегне в програмата на всеки по-голям и бързо разрастващ се град    ©  Цветелина Белутова
Изграждането на нови детски градини е дългосрочна политика, която трябва да залегне в програмата на всеки по-голям и бързо разрастващ се град    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Пловдив и Варна имат превантивна политика, като планират нуждите от места в детските градини за години напред.
  • В столицата за поредна година хиляди деца са без място в детска градина.
  • Недостигът е концентриран в "Красно село", "Витоша", "Триадица", "Овча Купел" и "Лозенец", докато в другите квартали има свободни места.

Около 8000 са неприетите деца в детските градини в София и тази година след последното класиране през миналия месец. Около 1000 от тях пък са в задължителна училищна възраст над 4 години. За няколко хиляди столични семейства алтернативите не са приятни: скъпа детегледачка, скъпа частна детска градина (ако се намери място и там) или пък единият родител няма да се върне на работа. Проблемите с недостига на места в столичните детски градини не са от вчера и остава от години нерешени въпреки родителското възмущение всяко лято. Причините за това са няколко - включително положителният приток на млади хора в столицата и липсата на избор от свободни терени, но бездействието на общината е централната.

Има градове, които се справят по-добре, и София може да почерпи опит от тях - например Пловдив и Варна, които намират решения за своите деца.

Как се справя Пловдив

Въпреки че Пловдив се разраства с бързи темпове през последните години, данните от последното класиране за детска градина в града показват, че няма съществен недостиг на места. Тенденцията за преместване на млади семейства от малките населени места в града я има и създава известни затруднения - основно в яслените групи.

В Община Пловдив има 52 общински детски градини (8 от тях с яслени групи), 1 държавна и 6 частни (лицензирани от МОН). В тях и в общинските детски градини към училищната система са обхванати общо над 11 000 деца.

"Резултатите от почти всяко класиране в общински детски градини и ясли показват, че има неприети приблизително 110 деца по първо желание, но и почти толкова свободни места. Данните показват, че проблемът с неприетите деца не е в липса на места в детските градини и ясли, а в липсата на такива в по-популярните и по-натоварени райони "Южен" и "Тракия". В същото време в районите "Източен" и "Западен" има свободни места почти на всяко класиране и за всяка възрастова група", посочи за "Капитал" Стефан Стоянов, зам.-кмет "Образование, бизнес развитие и европейски политики".

Част от решението на проблема с местата е строителството на нови детски градини - нещо, с което София от години буксува. В Пловдив за периода 2011 - 2023 г. са построени нови сгради общо за 64 групи, или 1600 деца. "В процес на завършване са още две нови сгради и една пристройка", посочват за "Капитал" от общината.

Подготвя се и поръчка за още една нова детска градина с 6 групи (150 места) в район "Южен". "Към момента имаме нужда от още 3-4 осемгрупни детски градини, за да обезпечим следващите 5 години и поетапно да намалим броя на децата в групите, като целта е да запазим броя им под 28", уточни Стоянов. София въведе намаляване на броя на децата в групите от 30 на 28 предварително, без задълбочен анализ, и това задълбочи проблема в столицата, вместо да го реши.

Пловдив също така разкрива групи за предучилищно образование към училищата, като част от групите са на целодневна организация. "Около 600 деца, подлежащи на задължително предучилищно образование, всяка година се записват в групите към училищата, като 150 са в групи на целодневна организация, а останалите - на полудневна", обясниха експертите от общината.

Предизвикателство и пред община Пловдив е осигуряването на места за всички 4-годишни деца, които подлежат на задължително предучилищно образование от учебната 2023/2024 година. Те могат да бъдат записани само в детските градини. "Затова след задълбочен анализ бяха разкрити нови групи за тези деца след преструктуриране на съществуващата база", казват от администрацията.

Варна: още по-добре

"Няма недостиг на места в детските градини за децата на възраст от три до седем години в град Варна", е категоричният отговор от общината. На територията на община Варна функционират 51 общински детски градини. Към 31 юли свободните места за всички възрастови групи са общо 323.

Една от причините е, че предвид силните миграционни процеси Варна е взела изпреварващи мерки със строителство на нови сгради и разширяване на наличните. По подобие на Пловдив и в морския град през последните години са открити над 700 места за деца в предучилищна възраст чрез оптимизация на съществуващ и изграждане на нов сграден фонд. Предвид и броя на родените в последните години деца, Варна не очаква недостиг в общинските детски градини.

Безкрайните софийски неволи

Проблемът с липсата на места в детските градини в София на пръв поглед изглежда парадоксален на фона на демографската криза в страната - въпреки строителството (макар и много бавно и недостатъчно) на детски градини от 2018 г. местата в тях в столицата намаляват. По официални данни в момента детските градини, вкл. и яслените групи, в София са 197.

Сред причините за недостига на места е новият критерий за броя на децата в групите, който в столицата бе намален миналата година. Община София изглежда е прибързала много с въвеждането на този критерий на фона на все още големия недостиг на места.

Така тази година отново близо 10 000 деца останаха без място след първо класиране в общински ясли и детски градини, а техните родители излязоха на поредните протести. "Неприетите деца са само от яслите, всички деца над 3-годишна възраст ще бъдат приети до последното класиране в детските градини", коментира пък пред медиите общинският съветник от ГЕРБ Диян Стаматов.

Недостигът в яслите според него ще бъде компенсиран с разкриване на още детски заведения. Такова обаче беше обещанието и на кмета на София Йорданка Фандъкова още през 2018 г., когато тя каза, че "до 2 години за всяко едно дете над 3-годишна възраст в София ще има място в детска градина, която да е максимално близо до мястото му на живеене", а през септември миналата година го допълни с: "В следващите три години ще може да осигурим места не само за 4-годишните, но и за всички деца от 3 до 6 години."

"Само до края на тази календарна година ще бъдат разкрити още 17 градини и ще бъдат усвоени над 2000 места", посочи Стаматов сега. "Въпреки това, ще има деца, които ще останат без ясли, но не трябва да се забравя, че в България майчинството е до 3-годишна възраст и децата биха могли да бъдат отглеждани от своите родители", посочи като решение той.

Най-сериозен всъщност е недостигът на места в столичните квартали "Красно село", "Витоша", "Триадица", "Овча Купел" и "Лозенец". Данните от системата показват, че има над 3000 свободни места в детските градини в София след първото класиране тази година - те обаче са в квартали, където има по-слаб интерес. А въпросните 10 000 деца кандидатстват в други квартали. Остава въпросът дали новите детски заведения се строят там, където има нужда от тях.

А изводът, който направиха експертите на "Екипът на София" заедно с Института "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE), е, че "проблемът е както количествен, така и пространствен".

Така в следващите 3 години трябва да се направи това, което беше нужно да се направи преди 10 години - картиране на проблема. Да се установи къде са детските градини и какъв е капацитетът им, кои са най-предпочитаните и т.н. "Не е за вярване, но тази информация я няма събрана на една място", коментира пред БНР-Радио София урбанистът Емил Христов от сдружението "Екипът на София".

Все още няма коментари
Нов коментар