Инфлацията продължава да пада - до 5.8% през октомври

Газът и твърдите горива дърпат надолу общия показател. Храните за първи път от месеци поскъпват с едноцифрен темп

Инфлацията при храните се успокоява до едноцифрени нива, след като миналата година надхвърли 26%.
Инфлацията при храните се успокоява до едноцифрени нива, след като миналата година надхвърли 26%.
Инфлацията при храните се успокоява до едноцифрени нива, след като миналата година надхвърли 26%.    ©  Георги Кожухаров
Инфлацията при храните се успокоява до едноцифрени нива, след като миналата година надхвърли 26%.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Инфлацията в България продължава да се забавя и вече е на най-ниското си ниво за последните две години. През октомври ръстът на потребителските цени пада до 5.8% на годишна база от 6.3% предходния месец, отчита НСИ. Газът за битовите потребители, олиото и останалите естествени масла, както и твърдите горива поевтиняват с двуцифрени темпове спрямо година по-рано и дърпат надолу общия показател. В тази посока ефект имат и автомобилните горива, макар част от тях да поскъпват спрямо предходния месец. За общия спад помагат още храните, при които инфлацията за първи път от месеци пада до едноцифрена стойност - 7.6%.

Най-висока към октомври е годишната инфлация в сектор здравеопазване - 11.8%, показват данните. Двуцифрени остават темповете и при ресторанти и хотели, култура и развлечения, както и категорията "разнообразни стоки и услуги" (включва застраховки, фризьорски услуги, бижута и др.).

След минимален спад от 0.1% през септември месечната инфлация отново се засилва до 0.4% през октомври. Най-рязко в рамките на месеца поскъпват туристическите пътувания и почивките - с близо 16%, както и дрехи и обувки - с 5.7%.

Инфлацията в България постепенно се забавя, след като достигна връх от 18.7% през септември миналата година. През последните месеци до голяма степен спадът се дължеше на базови ефекти, предимно по линия на енергийни продукти като газ и горива, които през 2022 г. поскъпнаха рекордно. За година цените на газообразните горива са паднали с 55%, а на твърдите - с близо 12%. Горивата, използвани в транспорта, са с 1.2% нагоре от миналия октомври, но засега остават под общия показател.

Въпреки че инфлацията все повече намалява, очакванията са тя да остане над нормалните си нива и през следващата година. През последните месеци международни институции като МВФ и Световната банка повишиха прогнозите си за ръста на цените в България и предупредиха, че това може да се окаже пречка пред присъединяването на страната към еврозоната. По предварителни данни на Евростат инфлацията във валутния блок пада до 2.9% през октомври, докато по съпоставимия индекс в България тя е почти два пъти по-висока - 5.9%.

Докато външните шокове като скока на цените на енергията и храните след началото на войната в Украйна постепенно отшумяват, все по-голямо значение за инфлацията ще имат фактори като покачващите се разходи за труд на единица продукция, продължаващият реален ръст на потреблението (6.3% през третото тримесечие) и стегнатият пазар на труда. Нови пазарни сътресения обаче също не са изключени предвид продължаващата война в Украйна и нестабилността в Близкия изток.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    Ще падне я.. иначе как ще се вдигне БВП и намали дефицита...

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Цените се вдигат постоянно... а инфлацията пада... Управляващите случиха на НСИ...

    Нередност?
Нов коментар