Европейската прокуратура влезе и в поръчките за "Железница" заради източени 11 млн. лв.

Според сигнал до ДАНС пари от поръчката за 185 млн. лв. са преведени до кухи компании. Основният изпълнител "Джи Пи груп" отрече да е разследвана

Тунелът с всичката прилежаща инфраструктура и свлачищата излезе около 400 млн. лв.
Тунелът с всичката прилежаща инфраструктура и свлачищата излезе около 400 млн. лв.
Тунелът с всичката прилежаща инфраструктура и свлачищата излезе около 400 млн. лв.    ©  МРРБ
Тунелът с всичката прилежаща инфраструктура и свлачищата излезе около 400 млн. лв.    ©  МРРБ
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Месец след отварянето на най-голямото строително постижение на българските строители през последните години - новия тунел "Железница", проблеми със закона връхлетяха изпълнителите на огромната държавна поръчка.

Европейската прокуратура съобщи днес, че след сигнал до ДАНС и по нейно искане са проведени обиски в шест офиса и в четири частни адреса в България, на компании, свързани с изпълнението на строителството на "Железница". "Обиските трябва да помогнат за събирането на доказателства по дело за присвояване на средства, неправомерно използване на европейски пари и пране на пари", заявяват в съобщението от институцията на Лаура Кьовеши.

Основните изпълнители на съответната поръчка са "АМ Струма тунел 2018", състоящо се от "Джи Пи груп", "Глобал кънстръкшън" (наскоро придобити от "Главболгарстрой") и "Виа план". Причината да бъдат лесно идентифицирани в съобщението е сумата, която е посочена от европрокуратурата - 185 млн. лв. без ДДС, за колкото е спечелената поръчка.

По неофициална информация на "Капитал", обиски са се провели и в трите фирми от този консорциум. Не е ясно обаче в коя от тях се разследват преводи на пари за 11 млн. лв., случили се в "извънредно кратко време, до кухи компании, което е довело до изтеглянето на големи количества пари в брой от хора с криминални досиета", както се твърди в прессъобщението.

Потърсен за коментар, директорът на водещата фирма в консорциума - "Джи Пи груп", Стефан Тотев заяви, че "категорично" изтеглените пари не са свързани с тяхната компания. Малко по-късно фирмата разпространи официална позиция, че "не е обект на разследване". В компанията обаче са влизали разследващите и тя е оказала "пълно съдействие на органите на реда, предоставяйки всички изискани документи в хода на проверката".

Според информацията до медиите "същите фирми и хора" се появяват в друго разследване, засягащо жп поръчки, но в най-голямото обявено досега разследване - за 240 млн. лв. към кухи фирми, няма имената нито на "Джи Пи", нито на ГБС. Вероятно става дума за кухите компании и хората изтеглили парите, които са били установени при източването на средства от железопътните поръчки Костенец - Септември и Оризово - Михайлово. "Капитал" няколко пъти попита НКЖИ и Европейската прокуратура за напредъка по това дело, но засега няма никакви индикации какво се случва там.

Дългата сага на поръчките за "Железница"

Първата обществена поръчка за изграждане на тунел "Железница" беше обявена още през 2015 г. Голямата поръчка за 250 млн. лв. привлече много компании, и то предимно чуждестранни. Имаше фирми от Италия, Испания и Турция, както и една гръцка и една полска компания. Български строителни фирми също проявиха интерес, като участваха големите компании като ГБС, "Хидрострой", "Трейс" и "Джи Пи груп".

Процедурата беше спряна през 2017 г. от служебния кабинет на Огнян Герджиков. Част от техническите оферти на двама от кандидатите (обединение, в което участва "Станилов", и консорциум "Струма лот 3.1", в който влизат "Главболгарстрой" и дъщерната им "ГБС Инфраструктурно строителство") изчезнаха, което доведе до разследване от ДАНС и прокуратурата. В резултат на разследването експертът от АПИ Стефан Гайтанджиев беше арестуван, но след три години опит нещо да бъде доказано делото се провали. Експертът беше оправдан и по-късно осъди прокуратурата за причинените щети.

Последва повторно обявяване на обществената поръчка през септември 2017 г. на същата цена, но разделена на три позиции - за самия тунел и за пътя преди и след съоръжението. Един месец по-късно обаче и тази поръчка беше прекратена, този път заради малки, но незаконни корекции в критериите към кандидатите.

След като първите две поръчки се провалиха, АПИ обяви трета поръчка през октомври 2017 г. с първоначалната цена и същите критерии. Този път бяха получени 28 оферти, като 13 от тях бяха за изграждане на самия тунел. Сред тях участваха гръцка, италианска и турска компания, както и няколко обединения от местни фирми, включително ГБС, "Станилов", "Агромах", "Джи Пи груп", "Геострой", "Автомагистрали Черно море4, X.S.S. и IСА 2000.

На този търг трима кандидати бяха елиминирани в първия кръг на оценката. След това всички чуждестранни участници бяха отстранени преди окончателното класиране, използвайки обичайния мотив за пропуски в документацията или несъответствие с изискванията.

През август 2018 г. АПИ обяви печелившите компании. Обединението "АМ Струма тунел 2018", състоящо се от "Джи Пи груп", "Глобал кънстръкшън" и "Виа план", беше класирано на първо място за изграждането на самия тунел с оферта от 185 млн. лв. без ДДС.

За северния подход към тунела, който е дълъг 720 метра и струва 29.9 млн. лв. без ДДС, победител стана ДЗЗД "Железница север" с участници "Главболгарстрой", "ГБС - Инфраструктурно строителство" и "Главболгарстрой интернешънъл".

Изграждане, свлачища, изграждане

Така началото по изграждането на тунела започна с подписването на договор на стойност 185 млн. лв. с "Джи Пи груп" през февруари 2019 г. Реалните строителни дейности започнаха през октомври 2019 г. Тогавашният директор на АПИ Георги Терзийски обяви, че всичко върви по план и дори цялата магистрала "Струма" ще бъде завършена през 2027 г.

Междувременно обаче в края на 2022 г. в участъка между Благоевград и Крупник се образуваха две свлачища, които засегнаха трасето на магистрала "Струма". Тези свлачища не бяха нови, тъй като бяха известни още от 2020 г. Работата по укрепването им беше възложена директно на двете обединения от фирми, които построиха магистралата в този участък ("Грома холд", "Хидрострой" на Велико Желев, АБ, "Пътища Пловдив група" (свързана с "Грома холд"), "Пътища Пловдив" и "Алве консулт", "ГБС-Инфраструктурно строителство", "Главболгарстрой" и "Главболгарстрой интернешънъл").

Министерството на регионалното развитие даде съгласието си за това възлагане, а строителите трябваше да укрепят свлачищата за сметка на държавата. Това усилие струваше почти 74 млн. лв. без ДДС. След поредицата от скандали с инхаус възлаганията и спиране на големи поръчки укрепването на свлачищата в участъка между Благоевград и Крупник започна през януари 2023 г. Първоначалната прогнозна цена на проекта беше 74 млн. лв. без ДДС, но в крайна сметка нарасна до 90 млн. лв. без ДДС.

Това увеличение на разходите доведе до забавяне на проекта и строителството на магистрала "Струма" около "Железница" беше блокирано за известен период от време.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 2

    Като заговорихме за Кьовеши и евро прокуратурата, та се сетих, че прокурори са "влезли" и у Урсула фон дер заради Pfizer ваксините за ковида. Много нули тогава преминаваха от едни сметки в други по нейно нареждане/лобиране. После пък страните от ЕС масово се бракуваха ваксини с изтекъм срок за милиарди...

    Пък може и момичето да е непорочно...

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 1

    P.S. И линк към статията за разследването на Урсула в Politico:

    https://www.politico.eu/article/pfizergate-covid-vaccine-scandal-european-prosecutors-eu-commission/

    Нередност?
  • 4
    falcone avatar :-|
    falcone
    • + 1

    Зелените са им виновни пак...

    Нередност?
Нов коментар