Арестът на Иван Димов: От Австрия се вижда по-добре

Иван Димов е само поредният висш политик и магистрат в държавата, когото чужди власти уличават в престъпления, докато българската прокуратура не забелязва

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един човек, който е бил по върховете на две от трите власти в България, бе задържан като криминален престъпник миналата седмица. Не по инициатива на българската прокуратура, а на австрийската. Иван Димов, бивш съдия, депутат от ОДС в 38-ото Народно събрание (1997-2001 г.) и един от основните двигатели на реформата на прокуратурата от този период, чиято основна цел беше да даде повече власт на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Председател на Сливенския окръжен съд, член на ВСС от парламентарната квота, номиниран от ДПС (2007-2009г.), напуснал, след като бе уличен като лобист в скандала "Красьо Черния", върнал се като съдия в Сливен, а година по-късно - дисциплинарно уволнен от системата, но приет като адвокат. Председател на Международния арбитражен съд при Сдружение "Алианс за правно взаимодействие". Председател на Академичния съвет на "Българско водородно общество".

Разбира се, всеки е невинен до доказване на противното. За Иван Димов това напомняне се повтаря повече от 20 години. А още преди да стане депутат, като съдия в Сливен името му излезе покрай спорна промяна на акционерите в местното предприятие "Декотекс", чрез която приватизационният фонд на Николай Банев "АКБ Форес" успя да превземе компанията и да измести оттам американския инвеститор Реми Евар. Заради тази афера американски сенатори искаха обяснение от българския посланик във Вашингтон. После, след скандала "Красьо" ВСС "откри", че няма правомощие да го уволни дисциплинарно, а прокуратурата - че няма данни за разследване.

Докато австрийската прокуратура не прати европейска заповед за арест на Димов за пране на 170 000 евро...

Светът се глобализира, политиката и бизнесът - също, а престъпността по правило изпреварва официалните власти.

САЩ ни сюрпризираха със санкции по "Магнитски" на един депутат - Делян Пеевски, на зам.председателя на Бюрото за контрол върху СРС Илко Желязков, хазартния бизнесмен Васил Божков, бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев, бившия председател на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и заместника му Красимир Томов. Все овластени хора.

Испания започна разследване за пране на пари с покупка на къща в Барселона и луксозен бутик, в които е замесено името на експремиера Бойко Борисов. Докато беше в ръцете на испанските власти то напредваше добре, но щом българската прокуратура го иззе, изведнъж залиня и само международният интерес пречи да изчезне напълно. Както разследването за пране на пари срещу бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров, който внезапно се оттегли от политиката. То започна след сигнал от чужбина, но приключи безславно в ръцете на българското правосъдие.

Прословутият списък с политици, магистрати и висши чиновници, които не са декларирали имотите и авоарите си в чужбина, пак се появи след натиск отвън, но бившият главен прокурор Сотир Цацаров положи много усилия, за да го засекрети, че да не види бял свят.

Миналата година една от най-големите швейцарски банки Credit Suisse беше осъдена заради пране на пари от българската мафия в лицето на Евелин Банев Брендо, който според констатации на италианските, австрийските и германските служби, отбелязани по делото, има контакти на много високо ниво в държавното управление в България.

Засега глобализация на правосъдието не се задава.

Все още няма коментари
Нов коментар