🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ВиК - Бургас" ще изпълнява ремонти за 460 млн. лв. с пари от ЕС

С парите ще се правят проекти и в Несебър, Созопол, Лозенец, Китен и дори Карнобат

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от най-големите договори във водния сектор бе подписан днес от управителя на "ВиК - Бургас" Ганчо Тенев и екоминистъра Емил Димитров. Той е за рекордните 459.3 млн. лв., от които безвъзмездното финансиране по програмата е 323.7 млн. лв. За сравнение - водните проекти на Перник, Пловдив и Варна са съответно на обща стойност 104 млн. лв., 137.8 млн. лв. и 138 млн. лева.

Местната асоциация "Водоснабдяване и канализация" кандидатства по оперативна програма "Околна среда" през април 2019 г. - в последния възможен момент преди крайния срок. Заради това Бургас е един от последните градове, които подписват договори за финансиране на проекти от водния сектор в настоящия програмен период, но пък е мащабът е много по-голям. Инвестицията няма да е само в областния център, а и в други 12 агломерации - Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.

Да почистим морето

В рамките на проекта ще се изгради нова пречиствателна станция за отпадни води - в Карнобат, както и ще се изпълни peĸoнcтpyĸция нa вече изградените пpeчиcтвaтeлни cтaнции в Бypгac, в кв. "Меден рудник" и в Обзор. Освен това ще се изпълни реконструкция на две станции за питейни води - Камчия и Ясна Поляна, които работят към едноименните язовири в общини Поморие и Приморско.

Проектът предвижда реконструкция на 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на близо 7 км нова водопроводна и 73 км канализационна мрежа.

Досега "ВиК Бургас" е обявило две обществени поръчки като част от водния проект. Едната е за почти 15 млн. лв. без ДДС и е за реконструкция на ВиК мрежата в бургаските квартали "Изгрев", "Зорица", Централна градска част, "Акация" и "Победа". Другата поръчка е за 20.6 млн. лв. без ДДС и е разделена на две обособени позиции - реконструкция на ВиК мрежата в кв. "Меден рудник" и съответно в кв. "Крайморие".

Преди този мегапроект

През 2015 г. Созопол се сдоби с пречиствателна станция за отпадни води на изключително високата цена от 73 млн. лв. Тогава бенефициент беше самата община, като кмет беше Панайот Рейзи. В настоящия програмен период 2014 - 2020 г. обаче бенефициенти са т.нар. ВиК асоциации на ниво област, като това бе част от изискванията на Европейската комисия, за да финансира водни проекти - консолидация на ВиК дружествата. В асоциацията влизат местни ВиК оператори и кметове, а неин председател е областният управител.

Отново през 2015 г. бе завършена реконструкцията на пречиствателната станция за отпадни води в Равда (включваща Слънчев бряг и Несебър), където инвестицията бе още по-висока - 97 млн. лв.

Преди години беше изпълнена и реконструкция на пречиствателната станция в Приморско и Китен. През февруари тази година пък бе завършена пречиствателната станция за отпадни води на Айтос.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bozavino avatar :-|
    Boyan Maximov

    Нека не забравяме,че кмета на Бургас е член на висшето ръководство на партия Герб, докато този на Варна примерно, е едно смешно поставено лице на Кралев ,Тим.. Като в обръча на Тим, последством регионалния монопол на бетовъзлите и другите им близки фирми, се усвояват над 50% от всички европроекти във варненско. Докато в Бургас, нещата са по прозрачни, но и количествата от Герб капитал за твърдия им електорат в Бургас други ;)

    Нередност?
Нов коментар