🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнения Daily - Ловният сезон за далавери е открит със сериозна загуба на приличие

И още: Пенсионните промени - реформа ли е изобщо; Амнезията е общият бич за медиите и публиката им; Търпение и обща мизерия

Да настояващ, че Иван Искров трябва да подаде оставка заради провала на БНБ, а после в мнозинство с ДПС да преназначиш неговия екип - само това действие е достатъчно да вдигне червения флаг.
Да настояващ, че Иван Искров трябва да подаде оставка заради провала на БНБ, а после в мнозинство с ДПС да преназначиш неговия екип - само това действие е достатъчно да вдигне червения флаг.
Да настояващ, че Иван Искров трябва да подаде оставка заради провала на БНБ, а после в мнозинство с ДПС да преназначиш неговия екип - само това действие е достатъчно да вдигне червения флаг.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Да настояващ, че Иван Искров трябва да подаде оставка заради провала на БНБ, а после в мнозинство с ДПС да преназначиш неговия екип - само това действие е достатъчно да вдигне червения флаг.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Позиция

Ловният сезон за далавери е открит със сериозна загуба на приличие

От анализ на Даниел Смилов, политолог, за "Клуб Z"

В едно от най-знаковите си решения – Bucкley v. Valeo (1976 г.) американският Върховен съд стига до извода, че не само корупцията, но и това, което изглежда като корупция, е проблем за демокрацията. Ако хората възприемат нещо като корупция, тяхното доверие в политическия процес се изпарява. Затова държавата трябва не само да се грижи за реалността, но и за нейното възприятие, за отношението на хората към политиката.

Българският парламент – и управляващите по-специално, са на път да загърбят окончателно това златно правило. Нагледахме се на решения, които нямат нормално политическо и институционално обяснение. Когато се натрупат много такива действия – които със сигурност изглеждат нередно, а някои от тях най-вероятно и са такива – хората започват да се съмняват във всичко, което политиците вършат.

Ето някои политически ходове, които изглеждат много зле:

- Да настояваш, че Иван Искров трябва да подаде оставка заради "морална отговорност" за КТБ и провал в работата на БНБ, а после в мнозинство с ДПС да преназначиш неговите подуправители, т.е. неговия екип - само това действие е достатъчно да вдигне червения флаг.

- Да назначиш Мая Манолова за омбудсман. В крайна сметка това трябва да е човек с ясна и достойна гражданска позиция. При г-жа Манолова поне единият реквизит обикновено липсва.

- Да обещаеш на хората референдум и след това да не им го дадеш без аргументи или дори с подигравателни такива – като историята с развалените пултове, например.

- Да напишеш доклад на парламентарна комисия за КТБ, в който няма дума за г-н Пеевски, има една дума за прокуратурата и се оказва, че КФН не носи никаква отговорност за източена банка, листвана на българската борса. Както биха казали от ДПС – аферим на такъв доклад, евала на такъв регулатор...

Натрупването на такива примери говори за сериозна загуба на приличие. Изглежда, политиците са решили, че вече всичко става възможно – общественото внимание е приспано, ловният сезон за далавери е открит и ще продължи чак до следващите парламентарни избори.

Чуждоземен политически антрополог би останал със следните впечатления от нашето Народно събрание. ГЕРБ иска да решава проблемите "Пеевски" заедно със самия Пеевски, връзките с ЕС - с реформаторите, пенсионната система - с АБВ, подуправителите на БНБ - с ДПС, омбудсмана - с БСП, референдума – с каквото дойде.

Да, по някои въпроси – като конституционна реформа, участието на всички партии е необходимо. Но парламентаризмът изисква сравнително ясна граница между управляващи и опозиция, както и колективна отговорност на управляващите за приеманите политики.

Тези принципи точно са на път да се размият у нас в парламентарен промискуитет. Това е голямата опасност, а не официална коалиция ГЕРБ - ДПС (поетично наричана "Бостан"), която би била еднозначно неприемлива за мнозинството граждани, включително за избирателите на ГЕРБ.

Когато нещата изглеждат зле, те най-вероятно са зле. Но все още има надежда. Тя би изчезнала, ако изглеждат еднакво.

Пенсионните промени

Реформа ли е изобщо

От анализ на Десислава Николова, Институт за пазарна икономика

Парламентът прие набързо пакет от промени в Кодекса за социално осигуряване, от които в дългосрочен план ефектът ще е по-голям дефицит в НОИ спрямо този, който би се получил, ако не се бе променило абсолютно нищо.

Според разчетите към законопроекта дефицитът в държавното обществено осигуряване (ДОО) в НОИ ще достигне около 1.2% от БВП през 2037 г. За сравнение - без промените би бил 1.1% от БВП. Възниква логичният въпрос: дали това е изобщо някаква реформа? Причината за влошаването на дългосрочния баланс на НОИ е, че паралелно с мерките за увеличаване на приходите има няколко, които надуват разходната част и в крайна сметка нулират положителния ефект от първите.

Според сметките увеличението на вноската за държавна пенсия с по 1 процентен пункт през 2017 и 2018 г. ще донесе 235 млн. лева повече приходи във фонд "Пенсии" през първата година и 481 млн. лева повече през втората. Проблемът на тези сметки е, че са правени без кръчмаря. Допуска се, че всички работодатели и работници ще плащат безропотно, но знаем, че част от тях ще преминат в сивия сектор, за да избегнат по-високата тежест. И допълнителните приходи от осигуровки най-вероятно ще се окажат доста по-малко.

Вдигането на възрастта и стажа за пенсии подкрепя приходната част на НОИ, като паралелно  разтоварва краткосрочно и разходната част, тъй като намалява броя на новите пенсионери. Но прекалено плавното повишаване ще направи положителния ефект по-малък.

Може би единствената сериозна реформа е въвеждането на възраст за пенсиониране за категорийните работници. Тук обаче също има уловка – изискуемата възраст така или иначе е по-ниска от ефективната възраст за пенсиониране в момента, така че кой знае какъв ефект няма да се усети. През 2014 г. ефективната възраст за пенсиониране на служителите на силовите ведомства е била средно 53.7 години, а с промените става 52 г. и 10 месеца. Единствената утеха е, че тя ще се покачва с по 2 месеца на година, докато достигне 55 години, което дава надежда поне за някакъв, макар и силно ограничен ефект след няколко години.

На фона на тези мерки, колкото и спорни или плахи да са те, се промъкна и текст, който рязко увеличава разходите за пенсии в дългосрочен план. С него постепенно се вдига тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляването на пенсиите. От 1.2 сега този коефициент ще достигне 1.5, което ще рече, че към 2037 г. разходите за пенсии ще са по-високи с 1.5% от БВП. В такъв случай "реформата" не трябва да се рекламира като целяща подобряване на финансовото състояние на фактически банкрутиралия НОИ, защото очевидно тази цел не може да се постигне. Единствено се постига увеличаване на дефицита в дългосрочен план, което ни връща на въпроса "реформа" ли е всичко това.

От нея се очаква на първо място да потърси начини да свие разходите. Ако погледнем новоотпуснатите пенсии, 40% са инвалидни (вкл. и социалните пенсии за инвалидност), а според анализ на НОИ от 2000 до 2014 г. делът им е нараснал двойно. Но много по-лесно да се вдигнат осигуровките и пенсионната възраст (стаж) с промяна на няколко числа в кодекса, отколкото да се прекъснат ширещите се злоупотреби с ТЕЛК. Едното изисква две гласувания за няколко часа, а другото – задълбочен анализ, план за действие, воля и капацитет.

И докато подходът е да се следва най-малкото съпротивление, резултатът ще бъде псевдореформа след псевдореформа.

Мнение

Амнезията е общият бич за медиите и публиката им

От коментар в сайта "Площад Славейков", подписан с Петьо Балкански

Едно общество не може да съществува без медии. Независимо дали са на хартиен носител или в интернет, професионалните медии са стълбът на обществото. Информацията е най-скъпата стока, но за използването й са нужни двама – онзи, който я доставя, и онзи, който я консумира.

Кой е виновен за смъртта на пресата в България - това е ясно. Но кой е виновен за Кой? Истината е, че проблемът на медиите е липсата на нормален пазар. Те са стегнати в желязна хватка от монополисти. Първи беше монополът на рекламния крал Красимир Гергов, после се монополизира и разпространението.

Сега Пеевски решава коя медия да се продава, колко да се продава, къде да се продава. При такъв остен, с който да ръчка целия печатен пазар, не знам дали му е нужно да си харчи парите за всички вестници. Те така или иначе са обречени да внимават и да се подчиняват.

Амнезията е общият бич  – и за журналистите,  които по правило са твърде млади и безхаберни, и за публиката им. Дали не бе писано за КТБ, за Пеевски? Писано бе, но вестниците, които си го позволиха, бяха смачкани. А написаното потъна в забвение.

Така че отговорността за модела Кой трябва да се подели с читателите и най-вече с нечитателите - в отказа да подкрепят качествената журналистика. Жълтият "Уикенд" е на печалба, "Телеграф" се продава като топъл хляб с невъзможната цена от 50 ст., с която не може да си плати дори хартията, но с дъмпинга си рути останалите вестници… А цели редакции в провинцията изчезнаха и тя е оставена почти без други медии освен телевизиите.

Ако има свободен пазар, ще има и свободни медии. За да има свободен пазар, не бива да се допуска монопол. За да няма монопол, трябва да има контролиращи и сезиращи органи и независим съд. Без това всичко останало е само в сферата на добрите пожелания.

Изминалата седмица

Случки и коментари

На 70-годишната Сталинка Каменова от село Гаврил Геново е повдигнато обвинение за отглеждане на канабис. В едно ъгълче на двора й са изрязани 35 стръка с тегло 1.8 кг. ."На това викат канабис, а е гръста", казва Сталинка. Тя твърди, че растението се отглежда от векове с най-различни цели.  "Това е черга, тъкана от моята майка, и ми е останала за спомен. Имам и други, които са от 40 години нагоре."

Информация на бTV

Въведеното изключение в Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол, е допустимо, тъй като в нито един закон или наредба, свързани с регулирането на дейността на акцизните складове за горива, няма конкретно изискване за задължителен метрологичен контрол върху нивомерните системи.

Обяснение на Министерството на икономиката за поредното изключение в контрола на акцизните складове за горива в услуга на големите търговци начело с "Лукойл - България", което държи над 50% от пазара.

Държавни институции предприеха масирани акции срещу къмпингуващи по Черноморието. Досега проверките се извършваха по светло. Служителите обаче решиха да сменят тактиката и щурмуваха къмпингуващите в тъмната част на денонощието.

Информация в topnovini.bg

Приложенията към конвенцията са общо 4, като три от тях съдържат наименования на растителни и животински видове на латински език и не са преведени на български език. Поради това настоящият състав на Върховния административен съд не е в състояние да обсъди това оплакване.

От решението на ВАС, с което се позволява застрояването на Национален парк "Пирин"

Невинните и виновните

За застрояването на дюните в къмпинг "Юг" - виновни няма.

За застрояването на природна забележителност "дюни" в местността Бабата в Слънчев бряг с 30 етажни хотели - виновни и наказани няма. За заменките и продажбата на 1500 декара дюни на Камчийски пясъци за по 0.12 ст. кв.м - виновни и наказани няма. За подаряването на дюните край "Корал" - виновни няма. За подаряването и застрояването на дюните край Аркутино - виновни няма.

За опъване на платки и палене на огън на плажа - десетки актове и цялата сила на държавата.

Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България

Търпение и обща мизерия

На мястото на Борисов и Местан щях да бъда още по-нагъл. Просто няма кой да спре самодоволството на самоовластилите се мафии. Търпимостта на българските граждани към нетърпимото е много щастливо обстоятелство за корумпирани и корумпиращи "бизнесмени" и чиновници.

Българската общественост търпи. Тя приема спокойно подмяната на съдебната реформа с измама (при това някои си въобразяват, че са постигнали някакъв успех), търпи и новото-старо ръководство на БНБ, тоест няма нищо против, че е ограбена чрез КТБ. Нито ще протестира срещу назначението на Манолова, нито ще разбере защо трябва да гледа на нея като на Пеевски. 

Ами като нямат нищо против - честита им Мая, честит им исторически компромис, честито унищожаване на дървета, къщи и плажове, честита им коалиция "Бостан". Българската общественост не става за нищо - докато не осъзнае, че трябва да свали мафиите от власт,  ще си носи последиците.

А те са ясни - свръхрегулации, кражби, връзкарство, неефективност на администрацията, ограбване, унищожаване на културни ценности, съсипване на бизнеси и идеи. Крайният събирателен резултат от търпението е обща мизерия.

От коментар на Манол Глишев във фейсбук.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.manchev avatar :-?
    b.manchev
    • - 1
    • + 4

    Достоен анализ относно настоящия обществен договор и представителната ни "демокрация" – партокрация и плутокрация!

    Но защо публикувате външно мнение, а не собствена журналистическа позиция?

    Да се оправдава журналистическата КОРЕКТНОСТ /манипулативна, обслужваща пропаганда, заради средата/ с отговорността на цялото общество е, като да повториш на висок глас – онази реплика с "материала"...

    Et tu, Brute?!

    Нередност?
  • 2
    daaam avatar :-|
    daam
    • - 1
    • + 2

    Не загуба на приличие, а нгло и самодоволно потъпкване на всичко, заради което бяха избрани /ГЕРБ и РБ/
    Дори не им пука, че идват избори

    Нередност?
  • 3
    patience avatar :-|
    patience
    • + 2

    това с бабата и чергата от канабис изби рибата

    Нередност?
  • 4
    melani_simeonova avatar :-|
    melani_simeonova

    Тази държажа никога няма да се оправи и далавери жинаги ще има.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал