🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чехия предлага продукти за отбрана и сигурност на българските си партньори

На 5 октомври т.г. в София беше организирано представяне на чешки фирми в областта на отбраната и сигурността

Участници в семинара
Участници в семинара
Участници в семинара
Участници в семинара
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Чешката република е традиционен търговски партньор на България във всички области, а взаимният стокообмен се увеличава всяка година. Един от ключовите сектори на двустранното сътрудничество би могъл да стане отбраната и сигурността, които остават сред силните отрасли на чешката икономика, с оглед на настоящата трудна международна ситуация, предизвикана по-специално от безразсъдната руска агресия в Украйна. От друга страна, българското правителство с право счита модернизацията и укрепването на капацитета на българската армия и другите въоръжени сили за един от основните си приоритети.

Малка екскурзия в историята на чешката отбранителна индустрия

Чехословашката промишленост за боеприпаси, която е добре развита още по времето, когато страната е част от Австро-Унгарската империя, продължава да спазва тази традиция, произвеждайки оръжия и военно оборудване до началото на трансформацията през 90-те години на ХХ век. Заводът за въоръжение "Шкода" в Пилзен е известен много преди Първата световна война, а британското оръдие "Брен", познато през Втората световна война, първоначално е разработено в Бърно, откъдето произлиза и името му. "Шкода" и други производители на боеприпаси запазват репутацията си на качествени производители и по време на комунизма, а Чехословакия се превръща в основен доставчик на оръжие за страните от Третия свят. Промишлеността също така доставя оръжия и оборудване за собствените сили на страната и за други сили на страните - членки на Варшавския договор. Производството включва малки оръжия, картечници, противотанкови оръжия, бронирани превозни средства, танкове (съветски дизайн) и реактивни самолети.

С края на студената война въпросът за трансформацията на чешката оръжейна промишленост, състояща се по-специално от необходимото ликвидиране на хипертрофираното производство на тежки бронирани превозни средства, е поставен на дневен ред с цялата си неотложност. Чешките производители са принудени да трансформират заводите си в модерни и иновативни единици, способни да издържат на условията на пазарната икономика и свободната конкуренция. Съществува добра база, върху която може да се надгражда - например с отлично развита авиационна промишленост, като към края на студената война Чехословакия е най-големият производител на учебни реактивни самолети в света.

Подобно на отбранителните индустрии по света чешката индустрия установи, че трябва да предложи разнообразие и да търси технологии с двойна употреба, за да разшири пазарния си потенциал. Мащабната приватизационна програма на Чешката република включва преструктуриране и консолидиране на фирмите.

Крачка напред и модерна оферта от Чехия с подкрепата на асоциацията и държавата

Днес отбранителната индустрия и индустрията за сигурност на Чешката република предлага модерни технологии и продукти на изключително конкурентни цени. Чешките фирми имат високо ниво на експертни познания, особено в областта на военните превозни средства; бронираните превозни средства и оборудването; авиацията и свързаното с нея оборудване; електронните комуникации и сигурността; системите за управление и тяхното оборудване; навигацията и радиолокацията; оръжията, системите за управление на огъня, боеприпасите; инженерното, химическото и здравното оборудване; оборудването и средствата за охрана; научните изследвания, развойната дейност, ремонта и обучението; услугите в областта на сигурността.

За да се конкурират в ожесточената международна конкуренция, компаниите трябва да обединят усилията си и да получат подкрепата на държавата, тъй като този сектор е свързан със защитата на националните интереси и сигурността на всяка страна. Асоциацията на отбранителната индустрия на Чешката република (AOBP) обединява компании, занимаващи се с научноизследователска и развойна дейност, производство, търговия и маркетинг на оборудване, материали и услуги в областта на отбраната и сигурността. Тя е неправителствена, независима, неполитическа организация с нестопанска и нетърговска цел, основана през 1997 г. От създаването си досега е уважаван и признат партньор на правителството на Чешката република, на министерствата на промишлеността и търговията, на отбраната, на вътрешните работи и на външните работи, с които има подписани редица споразумения за сътрудничество.

Асоциацията защитава бизнес и търговски интереси на своите членове в диалог с парламента, министерствата и други държавни органи. Тя е пълноправен партньор и участник в законодателните процеси. Чрез дискусии на кръгла маса или лични преговори с представители на държавната администрация и законодателната власт участва в решаването на проблемите на чешката отбранителна индустрия като цяло.

Взаимноизгодното сътрудничество между отбранителната индустрия и Министерството на отбраната намира израз в създаването на Агенцията за междуправителствено сътрудничество в областта на отбраната (AMOS) през миналата година. Заместник-министърът на отбраната Томаш Копечни представи функционирането на агенцията по следния начин: "Целта на новосъздадената агенция е да насърчава продажбата на военно оборудване на междуправителствено равнище. Тя няма да отговаря за покупката или продажбата на военно оборудване, но ще осигури правителствено съдействие при сключването на сделки. На финалния етап ще предложи подходящо решение за държавното покритие на договора, който ще бъде подписан между чешкия доставчик и чуждестранното правителство". Той заяви, че споразумението ще бъде покрито както от гаранции за техническото качество на стоките, предоставени от държавното предприятие "Военнотехнически институт" като национален сертифициращ орган, така и от междуправителствено споразумение за военнотехническо сътрудничество.

Конкретна подкрепа за българския пазар

След двегодишно забавяне, причинено от пандемията от COVID-19, на 5 октомври т.г. в София беше организирано представяне на чешки фирми в областта на отбраната и сигурността. Значението на събитието, което последва миналогодишното представяне на произведени в Чехия безпилотни летателни апарати за въоръжените сили и силите за сигурност, беше подчертано от участието на представители на Министерството на отбраната на Чешката република, от чешка страна, и на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, от българска страна.

Шест компании от Чешката република - Česká zbrojovka, EGO Zlín, Grant Detection, Optokon, SVOS и TATRA TRUCKS - представиха своите продукти и услуги. Česká zbrojovka представи своето стрелково оръжие, с което посетителите имаха възможност да стрелят на стрелбище, Optokon показа своето комуникационно оборудване, а EGO Zlín - транспортен бивак. Благодарение на интереса от страна на българските граничари, митничари и надзиратели в затворите Grant Detection имаше възможност да проведе демонстрация на живо на своя мобилен детектор за откриване на скрити лица или животни в превозни средства.

Презентацията предизвика голям интерес от страна на българските участници, затова посолството в София планира да подготви мисия на военни представители в Чешката република през следващата година, където те ще могат да посетят изложението за отбранителна индустрия IDET в Бърно и да се убедят на място в качеството на чешкото предлагане.

Повече информация:

Асоциация на отбранителната индустрия на Чешката република - www.aobp.cz

Министерство на отбраната на Чешката република - https://www.army.cz/en/