🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Освен бойни машини за пехотата армията ни ще търси HIMARS-и, западни гаубици и дронове

Сухопътните войски и ер полисингът ще са първи приоритет на служебния военен министър Димитър Стоянов

Бойни стрелби със самоходни гаубици по време на многонационалното натовско учение Dynamic Front 22, провеждано по полигона в Графенвьор, Германия.
Бойни стрелби със самоходни гаубици по време на многонационалното натовско учение Dynamic Front 22, провеждано по полигона в Графенвьор, Германия.
Бойни стрелби със самоходни гаубици по време на многонационалното натовско учение Dynamic Front 22, провеждано по полигона в Графенвьор, Германия.
Бойни стрелби със самоходни гаубици по време на многонационалното натовско учение Dynamic Front 22, провеждано по полигона в Графенвьор, Германия.
Темата накратко
  • Служебният министър няма да ревизира проектите за модернизация на армията, набелязани от неговия предшественик.
  • Бъдещите бойни машини на пехотата може и да не се произвеждат в България.
  • Докато чака щатските F-16, страната ни може да вземе самолети Mirage 2000 или Gripen на лизинг.

Модернизацията на българската пехота и решаването на належащия проблем с охраната на въздушното пространство с български ресурси ще бъдат най-спешните задачи, с които ще се заеме новоизбраният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов, стана ясно днес. Пред журналисти той обяви, че има намерение да запази посоката и приоритетите, зададени от неговия предшественик Драгомир Заков по отношение на превъоръжаването на армията.

"Подготвяме инвестиционната план-програма, която е стартирана от предишното правителство. Ние като приемници продължаваме тази инициатива и считаме, че трябва да я доведем до край. Тоест тя да бъде внесена в Министерски съвет и в Народното събрание", каза военният министър.

Според Димитър Стоянов най-спешният проект е за модернизацията на сухопътните войски и в частност придобиването на бойна техника за оборудването на батальонна бойна група. "Можем да го направим във времето до конструирането на Народното събрание", уточни той, като добави, че процедурата за преоборудването на пехотата в момента реално е прекратена. Основният проблем при предишният опит за закупуване на 150 бронирани бойни машини беше, че на базата на зададените изисквания и технически параметри и двете фирми-финалисти в наддаването (мултинационалната GDELS и финландската Patria) подадоха оферти, които надвишаваха с минимум половин милиард лева отпуснатия бюджет в размер на 1.46 млрд. лв. с ДДС.

Модернизацията на пехотата вероятно ще поскъпне

Запитан дали ще се търси увеличаване на средствата за проекта от страна на парламента или редуциране на броя или бойните възможности на машините, Димитър Стоянов отговори, че страната ни е декларирала определени способности по линия на пехотата, които трябва да се спазват и че националната сигурност не е нещо, с което трябва да се правят компромиси.

"В случая със Сухопътни войски има определени аспекти, например по линия на индустриалното сътрудничество, които може да се помисли как да бъдат редуцирани. Дали тук да бъдат произвеждани тези бойни машини на пехотата и специализирани автомобили или да бъде осигурен само жизнения им цикъл на територията на България", коментира служебният военен министър. Според него в най-скоро време до различни представители на фирми ще бъдат изпратени искания за предоставяне на информация по темата.

В този контекст началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов допълни, че е предложил набор от приоритетни проекти, които да се развиват паралелно. "Не става дума само за основна бойна техника на сухопътните войски, а също така за 155-милиметрови гаубици, както и за системи за залпов огън от типа на HIMARS, която стана популярна напоследък. Говорим за безпилотни средства, които да служат за наблюдение, целеразкриване и целеуказване", уточни той.

Според него вече е в ход обществена поръчка за придобиване на дронове от страна на сухопътните войски и се надява скоро тя да стане факт. Ефтимов допълни обаче, че крайната реализация на подобни проекти е на базата на политическо решение и честата смяна на властта в държавата последната година е трудно процедурите да бъдат завършени.

До средата на 2023 г. МиГ-29 може да бъдат приземени

Военният министър също така за пореден път обяви, че "изтребителната ни авиация е в изключително тежко положение". Според Стоянов остатъчният ресурс на самолетите МиГ-29 позволява да носим самостоятелно дежурството по ер полисинг до средата на 2023 г. Затова едно от първите му действия като ръководител на отбранителното ведомство е да договори с Полша ремонт на шест броя двигатели за този тип изтребители. На практика обаче е временно закърпване на ситуацията, аналогично с проекта от времето на бившия военен министър Николай Ненчев, излъчен по линия на бившия Реформаторски блок. Доста вероятно е дори да става дума за същите шест двигателя, които тогава бяха ремонтирани в Полша и за които Русия обяви, че ще ги брои като "бракувани" и няма да ги обслужва повече.

Това обаче не е трайно решение на проблема. Според Стоянов през следващите 3-4 години съществува реална опасност България да не може да носи сама бойното дежурство във въздуха. Причината според него е както невъзможността за ремонт на руска военна техника заради войната в Украйна, така и закъснението по линия на договора за доставката на първите 8 броя нови американски изтребители F-16 Block 70. Въпросните щатски бойни самолети ще пристигнат у нас най-рано през 2025 г. и ще бъдат в първоначална оперативна готовност най-рано в края на 2026 г.

Може да вземем и европейски "заместващи" изтребители

За да не се случи въпросната "дупка" в националния ер полисинг министерството спешно търси алтернативни варианти. "Имал съм срещи с посолствата на различни страни и сме изпратили писма с искане на информация дали може да ни бъдат предоставени самолети на лизинг съответно с обучение на инженерно-технически и летателен състави. Тази информация ще бъде изпратена на комисията по отбрана в следващия парламент, след като бъде конституиран", съобщи Стоянов.

Намирането на "заместващи" изтребители "втора ръка" в контекста на войната в Украйна обаче едва ли ще бъде лека задача, тъй като повечето армии отлагат пенсионирането на своите стари изтребители с няколко години. Много от настоящите оператори на F-16, които би бил логичния избор на България след покупката на новите Block 70, предпочитат да задържат всичките си налични самолети, докато не дойдат попълненията от стелтове F-35, които САЩ тепърва трябва да произведе. Затова страната ни разглежда и алтернативни варианти за европейски изтребители. По неофициална информация на "Капитал" от няколко независими източника са водени разговори с Франция и Швеция за предоставяне съответно на изтребители Mirage 2000 или Gripen.

Противно на очакванията, служебният военен министър се изказа сравнително неутрално по адрес на договора за доставка на нови F-16, който не спираше да критикува като главен секретар на президента Радев. "По проекта за придобиване на нов тип самолет, както сигурно знаете вече, имаме оферта за втория транш от 8 самолета F-16. Подготвили сме проект за инвестиционен разход, който трябва да бъде внесен в Министерски съвет, а след това - в Народното събрание. Надяваме се да успеем в срока на офертата 1 ноември. Но сме разработили и резервен вариант до 15 декември и вече сме отправили питане за това до американската страна", каза Димитър Стоянов. Той обаче добави, че парите за първата партида изтребители не са били прехвърлени в сметка във федералната банка на САЩ заради нератифициране на междудържавен договор. Те са останали в доверителен фонд, в резултат на което страната ни е загубила около 10 млн. долара, които е можела да получи като лихви. Предните правителства са внасяли предложения за ратифициране на подобен договор със САЩ, но до гласуване не се е стигнало заради краткия живот на бързо сменящите се последни парламенти.

Спешно купуваме боеприпаси за новите бойни кораби

Служебният военен министър съобщи също, че през следващите седмици предстои подписване на договори за закупуване на въоръжение за нуждите на двата модулни патрулни кораба, които в момента се строят за нуждите на бойния ни флот. Първият контракт ще бъде сключен до средата на август, а втория - до средата на септември. Стоянов не обяви подробности по темата, но най-вероятно става дума за противокорабни ракети RBS-15 и зенитни MICA, чието закупуване бе оторизирано от миналото правителство.

Крайната цел на Димитър Стоянов като служебен министър е да се пребори държавата да отдели 2% за отбрана още през 2023 г. При това положение армията би получила допълнителни средства за модернизация от порядъка на 100-140 млн. лв. годишно. Неговата амбиция е също така да се създаде фонд за отбрана, където всяка година да постъпват неусвоените средства, отделени за модернизационни проекти, които не успяват да стартират. В момента тези пари се връщат в министерство на финансите в края на всяка година. Трайна практика при на управлението на Бойко Борисов беше непохарчените инвестиционни средства за превъоръжаване на армията да се преразпределят непрозрачно и на субективен принцип в седмицата между Коледа и Нова година.