По заръка на главния прокурор ВСС прие декларация в негова подкрепа

Пленумът на кадровия орган действа по инициатива на подвластната на Гешев прокурорска колегия

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В сряда главният прокурор Иван Гешев за пореден път доказа, че има контрол над мнозинството дори и в Пленума на Висшия съдебен съвет, обединяващ двете колегии - съдийска и прокурорска.

С 12 на 5 гласа пленумът прие декларация, с която отправи апел за "отстояване разделението и независимостта на всяка от трите конституционно определени власти и недопускане на институционални и междуличностни конфликти."

Заседанието на пленума беше извънредно, а декларацията - единствената точка в дневния ред.

Цитиран от lex.bg, Иван Гешев заявява, че ще се оттегли от гласуването и дебата: "Част от нещата са насочени към мен лично и има опасност да не съм достатъчно обективен. С тази декларация, която внасяме, не искаме да бъде подкрепена прокуратурата, нито да бъде атакувана която и да е институция в България. Становището на прокуратурата е изразено с декларацията на Прокурорската колегия в понеделник. Смятаме за правилно Пленумът на ВСС като най-висш орган на съдебната власт да изрази позиция по три въпроса - за нормална комуникация между институциите, за върховенството на правото и за спазване на конституционните разпоредби, свързани с разделението на властите. Това е държавнически подход, подход, който е длъжен да вземе Пленумът, т.нар. правителство на съдебната власт. Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт, отговорност носят и другите власти в зависимост от функционалната им компетентност. Призовавам ви да не се политизира дебатът и призовавам колегите, които смятат за правилно да я подкрепят, да не участват в политически дебат, а да пристъпят към гласуване".

Въпреки твърденията, че обръщението е "по принцип" и няма връзка с протестите, президента и искането за оставка на Иван Гешев, тя беше обсъдена и приета в контекста на друг подобен призив - на прокурорската колегия на съвета от понеделник. Тогава прокурорите във ВСС определиха изказванията на Румен Радев като нарушение на "принципите за разделението на властите, върховенството на закона и независимостта на съдебната власт и които са в разрез с конституционното му задължение да олицетворява единството на нацията", а искането за оставка на Гешев като "посегателство върху независимостта на съдебната власт и форма на натиск".

От началото на седмицата прокуратури от цялата страна излизат със сходни декларации, напомняйки за вълната от "автентична" подкрепа за номинацията на Гешев, дошла от цялата страна.

Вчера Съдийската колегия прие декларация, с която изрази становище, че няма да има становище по въпроса, а повечето членове се обединиха около тезата, че няма как да се намесят в чужд конфликт.

Днес повечето от членовете на Съдийската колегия останаха на същите позиции. Председателят на ВКС Лозан Панов, цитиран от lex.bg, коментира: "Каза ли всъщност нещо ново президентът. Той говори за това, че прокуратурата се е превърнала в бухалка, и има право да прави такива изказвания независимо дали ни харесват или не", а после зададе въпроса: "Какво точно да бъдем сега ние - част от спектакъла, да застанем зад гърба на главния прокурор?"

Другите изказвания бяха в посока, че декларацията звучи добре по принцип, но поставена в контекста, излиза, че съдът защитава прокуратурата, което е недопустимо.

"Как се коментира отношението към другата страна в съдебното производство - адвокатурата, как се коментира публичното разгласяване на данни от арести, преднамерена и търсена публичност, прекомерната употреба на сила, демонстрирана в изявите от последните дни, и в същото време липсата на публично оповестена реакция на прокуратурата по отношение на данните за упражнено насилие спрямо протестиращи, за което не са налице в публичното пространство информации за образувани досъдебни производства за разследване", коментира Атанаска Дишева.

Колежката й Олга Керелска каза, цитирана от lex.bg: "Целта на позицията е да подкрепим действията на главния прокурор. Протестите навън са срещу сегашното управление и действията на главния прокурор. Когато гласуваме тази кратичка позиция, няма ли да подкрепим действията на главния прокурор? Няма ли точно по този начин да бъде възприет нашият знак към обществото? Не намирам основание да подкрепя тази позиция, колкото и да е обрана и да включва само принципни въпроси и положения, които никой не следва да отрича поначало". Тя даде и пример: "Не одобрявам и това, че всеки ден се занимава с разменени sms, извадки от СРС, в някои се цитират имена на свидетели, а до започване на съдебния процес някои може да бъдат отстреляни и това да провали обвинението".

Даниел Марчева, която е член на Съдийската колегия на съвета, също беше против. "Макар и част от независимата съдебна система, прокуратурата има своята особеност на адвокат на държавния и обществен интерес, докато съдът е арбитър, той по дефиниция е безпристрастен" коментира тя и припомни, че декларацията се приема в контекст. В крайна сметка декларацията, иницирана от Гешев, беше приета, след като председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков реши да се отметне от вчерашното си решение да запази неутралитет. Смяната на позицията на Чолаков може да има своето обяснение. Преди три седмици прокуратурата разпространи съобщение, че ще проверява откъде секретарят на президента Румен Радев Пламен Узунов се е сдобил с проект на решение на ВАС, което е изпратил на Пламен Бобоков.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    keko2 avatar :-|
    keko2
    • + 2

    А пък НАРОДА иска ОСТАВКА НА ТИКВА С КАСКЕТ... ти да видиш!!!!!

    Нередност?
Нов коментар