БСП иска извънредно изслушване на главния прокурор

Решението трябва да се гласува от парламента, а останалите парламентарни групи нямат нито юридически, нито политически аргументи да откажат

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Парламентарната група на БСП поиска в сряда извънредно изслушване на главния прокурор Иван Гешев - процедура, която е предвидена в правилника на парламента, но до момента не е прилагана. От БСП внесоха проект за решение, с което парламентът да възложи на главния прокурор доклад за дейността на прокуратурата за първите седем месеца от мандата му - от януари до август. На практика това е първият случай, когато се предлага да се приложи парламентарната процедура за искане на извънреден доклад от главния прокурор извън рутинното изслушване на годишните доклади, които винаги преминават изцяло бюрократично с приемане без въпроси по същество.

Искането за извънреден доклад дава възможност за поставяне на конкретни въпроси по актуални събития за разлика от процедурата по приемане на годишния доклад, обясни пред "Капитал" зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков.

"Както всички знаем, не са много начините, по които може да се упражнява контрол върху дейността на главния прокурор. Един от тях е чрез годишните доклади, които обаче се приемат обикновено 7-8 месеца след изтичане на годината, за която са изготвени, и не позволяват процедурно да се правят питания по актуални въпроси, а само по доклада. Затова конституцията (в чл. 84, т.16) и съответно Правилникът за дейността на Народното събрание (чл. 91) дават възможност по инициатива на една десета от народните представители или на парламентарна група парламентът да вземе решение, с което да възложи друг доклад на главния прокурор за прилагането на закона и за осъществяването на наказателната политика. Затова днес БСП в качеството си на парламентарна група инициирахме тази процедура с искане главният прокурор да изготви доклад за действията си от януари до август т.г.", каза Зарков.

Мотивите на искането, подписани от 66 от общо 78 народни представители от БСП, макар и кратки, поставят акцент върху диагностицирани проблеми в дейността на прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев - безпрецедентно оповестяване на избрани доказателства по разследвания, показни арести, недопустими изявления на главния прокурор и като цяло - усещане за нарушаване на процесуалните правила и засягане на основни човешки права.

"В последните месеци прокуратурата извърши серия действия, които привлякоха широко обществено внимание и породиха множество въпроси. Бяхме свидетели на безпрецедентни случаи на оповестяване на данни и обстоятелства, на показни арести и нахлувания. Много от тях, както и изявленията на главния прокурор Иван Гешев, създадоха напрежение и са един от поводите за масовите протести в защита на демокрацията. Причината за това се коренни и в усещането, че действията на прокуратурата излизат извън процесуалните правила и закрепените в Глава втора на Конституцията основни права на гражданите", се казва в тях.

"Считаме, че с оглед на създалата се ситуация тази правна възможност се превърна в обществен дълг. Народното събрание не може да стои встрани от този наболял дебат. Затова с настоящето предложение упражняваме правото си на инициатива и настояваме тя да бъде своевременно разгледана", завършват мотивите.

По време на брифинга, на който БСП представи искането си, Антон Кутев също очерта тези въпроси: как се свързва дейността на прокуратурата от последните няколко месеца с презумпцията за невинност; може ли да бъдат произнасяни присъди без решение на съда; как се нарушава неприкосновеността на кореспонденцията и какво оправдава изнасянето в публичното пространство на лични чатове, кога може главният прокурор да дава политически оценки и т.н.

До момента социалистите бяха упреквани, че макар и да подкрепят протестите, избягват основната тема за главния прокурор. С искането за изслушване на главния прокурор БСП елегантно отхвърля тези упреци, а същевременно поставя в деликатно положение останалите парламентарни групи в момент, когато дейността на прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев е основата на масовите протести. Досега всички политически сили в парламента спазват негласната омерта да не се коментират работата на прокуратурата и действията на Гешев с дежурното обяснение за разделението на властите. В случая обаче депутатите нямат нито юридическо основание да откажат прилагането на текст от Правилника за дейността на Народното събрание, нито политически аргументи да отхвърлят искането за изслушване на Гешев, чиято оставка се иска не само от протестиращите, от извънпарламентарни политически сили и част от неправителствения сектор, но и от сериозна част от адвокатурата, включително и чрез публични декларации на цели адвокатски колегии. Всичко това превърна въпроса за работата на прокуратурата и Гешев в основен политически въпрос на деня.

"Намират ли и другите партии смисъл главният прокурор да докладва и да отговори на въпросите какво той направи в последните 7-8 месеца, за да стигнем дотам, че практически всички - институции, политически сили, адвокати и юристи, да настояват за неговата оставка". Така Крум Зарков зададе темата по време на брифинга в сряда, на който БСП обяви искането си. Зарков подчерта, че БСП ще направи всичко възможно този разговор да не се замита под килима.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Брех, да им се не надяваш! Крум Зарков, слава богу, вече беше проверен по апартамент гейт и се оказа чист, така че явно не се страхува от Каскета.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Има неща, които уличният натиск не може да постигне и за които писах подробно онзи ден. Единственият шанс да си отвоюваме държавата от мутрите (на реторичния въпрос на Томислав Дончев дали е мутра, бих отговорил с "да", защото консилиерито на мафиотския клан, въпреки че не е член на семейството, работи за мафията) е единението на обществената енергия и политическия натиск.

    Единствената парламентарна сила (след маниакалния Станишев), която никога не е влизала в никакви колаборации на никакво ниво с Герб е Ниновата БСП.
    Разбира се, не Капитал е медията, която има способностите да анализира процесите в тази българска партия, но дори и това, което се вижда на повърхността, е достатъчно, за да стане повече от ясно, че червените са единствената сериозна политическа опора на протестите. Не Христо Иванов.

    Искането на извънреден отчет на Гешев е блестящ политически тактически ход на юриста Крум Зарков, който поставя управляващите без разумен ход: нито с лекота да отхвърлят предложението, защото ще стане ясно, че всячески пазят каскета, който ги обслужва, нито да го приемат, защото червените ще натрупат точки инициирайки изслушването, по време на което гербаджиите ще бъдат принудени да наговорят самосвали глупости, които от устите на Гърневски, Биков и Атанасова ще довзривят обществентото недоволство.

    Много видими и за неюристи незаконни действия има около Гешев, най-малкото от които е, че разпространяването на факти, събрани със СРС в досъдебната фаза е закононарушение. А това е любим подход на възпитаника на милиционерското у-ще.

    На прокуратурата по съветски военнизиран пирамидален модел, установен с т.н. Димитровска конституция най-сетне трябва да се сложи край!
    Въпросната конституция от 1947 г. променя модела на Търновската конституция и съответния устройствен закон, според който прокурори има към всяко съдилище в царството и те, както и съдиите, са подчинени единствено на председателя на съответния съд.

    Нямало го е съвременното безумие някакъв си спецпрокурор да нарежда на районен прокурор от Сонгурларе, например, какво да прави по еди-кое си дело!

    Време е да си върнем нормалността!

    Първата стъпка е: Гешев вън и закриване поста гл. прокурор, като държавен обвинител да стане министърът на правосъдието, както е в САЩ! Естествено, Дани Тъпото не става за тая работа и да си стяга опинците.
    Втората стъпка е: отмяна на Христо Ивановите поправки в Конституцията за разделянето на ВСС на две колегии и правомощията им;
    Третата стъпка е: връщане на модела на устройство на съдилищата от времето преди 1947 г.

    Съдебната власт в момента е бълхарника на Доган. Ако тя на се прочисти от гнидите, ексик ще е надеждата за каквато и да е промяна.

    И да не забравя: на най-първо място: съд за Борисов!

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    "...червените са единствената сериозна политическа опора на протестите. Не Христо Иванов."

    Мда. Пълно е с БСП-ари, като Бузлуджа е.

    Какво политическо единение, като единствената работа на БСП е от сутрин до вечер да се борят с други опозиционни лидери, които ще свършат по-добра работа от тях?! ДБ, в частност Христо Иванов направи повече с лодка, от колкото БСП с 80-на народни представители.

    Който смята, че БСП е алтернатива, да поумнее.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    И да довърша темата:
    БСП с искането за изслушване на гл.прокурор (който удобно от онзи ден е в отпуска) в парламента вдига страхотно топката на президента за неспасяемо воле.
    Който и от двата абсолютно катастрофални за Герб сценария - отхвърляне или приемане на изслушването - да се случи, президентът Радев ще получи брилянтна възможност да се обърне към нацията и да зададе дневния ред на промените:
    1. Оставки;
    2. Нови избори;
    3. Промени в Конституцията по отношение устройството на съдебната система;

    А защо не и лустрация и съдене на министри, прокурори, свинепаяци, гелове и пр?

    Нередност?
  • 5
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • + 1

    Топката я вдигна високо Христо Иванов. След това
    и прокуратурата се включи на ниво, като влезе в президенството. И чак сега БСП обмисля как точно да хапне от баницата.

    За мен и БСП и Герб се доказаха като удобен бушон на ДПС - ДПС никога не държа властта еднолично, но трупа пари и бухалки поне през последните 12-13 години. Аз съм скептичен, че БСП някога ще иска да промени модела (имаше достатъчно време, за да може модела да стане част и от БСП, ако благосклонно приемем, че БСП не е част от модела).

    БСП имат да извървят много дълъг път, за да спечелят общественото доверие отново. А ако все пак влязат във властта, ще е добре този път да направят нещо по-добро от предния им мандат, защото времето на твърдия им електорат изтича...

    Нередност?
Нов коментар