🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корупцията в България засяга всеки европейски гражданин

Отваряне на очите

Борисов печели подкрепата на Меркел с услужливост и специфичния балкански чар на пиколо
Борисов печели подкрепата на Меркел с услужливост и специфичния балкански чар на пиколо
Борисов печели подкрепата на Меркел с услужливост и специфичния балкански чар на пиколо    ©  Капитал
Борисов печели подкрепата на Меркел с услужливост и специфичния балкански чар на пиколо    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", пред европейския "Политико"

Доверието в ЕС като пазител на върховенството на правото е поставено на карта заради неспособността му да реагира на спираловидната корупционна криза в България. Като омекотява надзора върху съдебните реформи и едновременно с това подклажда корупцията с европейски фондове, ЕС дължи много отговори. Европейската комисия, която трябва да действа като гарант на договорите на ЕС, умишлено си затваря очите за случващото се в България въпреки факта, че европейските фондове дават жизнена сила на мафията. Този мащаб на превземане на държавата в България стана възможен именно чрез лесното източване на средствата от ЕС.

Брюксел и Берлин си затварят очите за мафията в България, защото премиерът Бойко Борисов, когото протестиращите виждат като проводник на злоупотребите, е важен съюзник на християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел и на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен на сцената на ЕС. Брюксел и Германия също така го смятат и за надежден посредник в отношенията с Турция.

Германия и ЕК продават твърде евтино доверието и политическия капитал на Европа.

Това е много типично: упадъкът на една империя започва в момента, когато остави политиката си по границите в ръцете на местните феодали. Работата е там, че недвусмислената подкрепа на Германия и ЕК за Борисов продава твърде евтино доверието и политическия капитал на Европа. Те биха могли да получат същото ниво на сътрудничество, без да бъдат толкова безпринципни и без да деморализират българската общественост.

Основното очакване на българските граждани от Брюксел не са парите, с чието осигуряване Борисов се хвали. Хората искат ЕС да помогне за спасяването на превзетата правосъдна система и за истински напредък срещу корупцията в замяна на тези средства. Борисов печели подкрепата на Меркел с непоколебимата си лоялност към нейната Европейска народна партия и с услужливото си поведение на "глупака" на срещите на Европейския съвет - със специфичния балкански чар на пиколо.

ЕС не може да се преструва, че нарушенията на правовата държава в България са вътрешен проблем, още повече че страната е в такава бъркотия благодарение на провала на мониторинга на ЕС върху съдебната реформа. Комисията напоследък дава на България странно розови доклади при всички свидетелства, че превземането й от мафията се задълбочава. Това не е вътрешен въпрос и защото най-голямата и най-лесната корупция е свързана с европейските фондове, което има значителни последствия за единния пазар, особено в съчетание с контрабанда, организирана престъпност и тероризъм.

Кризата в България е не просто политическа, а институционална. Лидерите на ЕС трябва да разберат, че имат само два варианта - да действат на страната на българските граждани в борбата им за достойна и модерна европейска държава или да наблюдават пасивно провала на държава членка.

Радан Кънев
Радан Кънев

евродепутат от "Демократична България", пред еuractiv.com

Корупцията в България е въпрос на финансов интерес и национална сигурност за всеки европейски гражданин. Можете да дойдете на почивка в България и да станете гост на липсата на върховенство на правото; можете да имате бизнес в България, който да ви бъде откраднат. Многократно сме се опитвали да привлечем вниманието на компетентните институции към злоупотребите с еврофондове, но те са изключително щедри към България. Някой в Берлин пресмята цинично: милиард повече или по-малко, стига да купуваш услугите на Борисов и да го държиш стабилен - на кого му пука за някакви "рушвети"...

Все още няма коментари
Нов коментар