🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Божков не е от вчера. Гешев също

Амнезията на властта

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В продължение на пет години бившият банкер Цветан Василев беше използван като образ на Торбалан от управляващата коалиция и подкрепящите я прокуратура и медии. С него беше оправдаван всеки провал, а ако някой трябваше да бъде "отстрелян", веднага му беше пришиван като "партньор". След като образът на Василев се поизтърка, в същата упортеба влезе Васил Божков, който освен всичко останало от тази седмица е разследван и за държавна измяна, без конкретно да се посочи за кои точно действия.

Общото между тях е и друго - и Василев, и Божков не са се появили изненадващо като злодеи. Тъкмо обратното - те бяха грижливо отглеждани и пазени от властта, която позволи балона КТБ и двойните стандарти в облагането на хазарта. В голяма част от времето, когато двамата се радваха на изключителните си привилегии, държавата се управляваше от Бойко Борисов.

Иван Гешев също не е прокурор от вчера, а през последните четири години заемаше и важни постове - ръководеше Специализираната прокуратура (която днес разследва Божков) и беше зам. главен прокурор. Но без капка неудобство говори, че щял да връща заграбеното от българския народ, без да обясни защо прокуратурата е допуснала заграбването - поне що се отнася до обвиненията за неплатените такси от Божков. Малкото независими медии, които в продължение на години посочваха проблемите и с КТБ, и с хазарта, а правителството и прокуратурата упорито не ги виждаха, днес са обявени за съзаклятници на Василев и Божков. Така или иначе, коалицията ГЕРБ/ДПС дължи обяснение:

1. Дали прокуратурата, службите и регулаторите са били вкупом некомпетентни, за да не видят проблемите;

2. Или са си затваряли очите, защото са били корумпирани;

3. Или пък, ако Божков и Василев поради някаква причина са станали неудобни - на кого и защо.

Избирателното прилагане на закона е по-лошо от неприлагането му и също е форма на тежка корупция

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 5

    Има по-голям проблем. Избирателното прилагане на закона вместо до очакваните покорност и страх у "неопрасканата" част от населението, може и ще доведе до открито и скрито противопоставяне и дори до отказ да спазват законите, т.е. до загуба на легитимност на българската държава пред гражданите , които считат държавата за превзета от прасетата/ еничарите/ вие го допълнете. Макар и невидим, това е много по-голям проблем, който рано или късно ще доведе до териториален разпад на страната. Когато достатъчно много хора не признаващи властта се концентрират на определена територия. В българската история са известни няколко такива периода - първият е при цар Борил през 13 век, когато богомилите са осъдени и прогонени от градовете. Тогава около една пета от населението ( около 200 хил души) или се изселва в планините където няма представители на властта или напуска страната. Вторият е когато 13 села населени с българомохамедани обявяват собствена държава в Централните родопи, през 1879 т.нар. Тъмръшка република, присъединена през 1886 към Османската империя и прераснала в Гюмюрджинската република след Първата световна война. Третият е след Илинденско-преображенското възстание, когато част от дейците на ВМРО решават, че поради етническата пъстрота на Македония е по-добре да създадат отделна държава , а Пиринска Македония да бъде отцепена от България.
    Сега явно навлизаме в четвърти такъв период , в който едни области ще признават централната власт, а други няма да я признават. Ето защо считам Гешев не просто за недостоен и некомпетентен Главен прокурор,но и за национален предател рушащ държавността.

    Нередност?
Нов коментар