🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Любопитен казус с оставката на Лозан Панов; Три нови решения на Конституционния съд; Петър Илиев е плагитствал, реши единодушно Етичната комисия

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще бъде издигнат като независим кандидат за президент от инициативен комитет. Инициативата идва от неправителствената организация "Правосъдие за всеки", а за вицепрезидент е номинирана журналистката Мария Касимова (вижте още по-долу).

Главният прокурор вече се охранява от НСО, както предвижда законът. Това заяви в сряда служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов след посещение в Бюрото по защита на свидетелите, което премина от прокуратурата към министерството.

С 20 бройки за задочно обучение се увеличават местата за студенти по специалност "Право" за учебната 2021/22 г. в Русенския университет "Ангел Кънчев". Това реши кабинетът по предложение на Министерството на правосъдието. Студентите по право за тази година ще са 7816 общо за цялата страна по данни на НСИ.

Столичната адвокатка Таня Райчева Петрова бе назначена за заместник-министър на вътрешните работи.

//ТОП 3

Казус: Трябва ли Лозан Панов да бъде освободен като председател на ВКС, за да се кандидатира за президент

Любопитен правен спор възниква покрай лансираната кандидатура на председателя на ВКС Лозан Панов за президент. Очаква се Панов своевременно да подаде оставка пред ВСС още тази седмица, тази точка да влезе в дневния ред на Пленума на съвета в четвъртък, 7 октомври, да бъде разгледана, оставката приета и изпратена веднага на президента Радев за издаване на указ, който влиза в сила веднага. Според преобладаващото тълкуване указът трябва да бъде издаден най-късно на 12 октомври, когато е крайният срок за регистрацията на кандидатите за президент. Според конституционалиста доц. Наталия Киселова няма пречка Панов да бъде регистриран в ЦИК като независим кандидат и без да е освободен като председател на ВКС, защото Изборният кодекс изисква единствено лицата на държавни длъжности да излязат в отпуск при участие в избори. Изрично е предвидено, че магистрати да могат да участват в избори като независими кандидати. Действително съдебният закон въвежда изрична забрана за магистрати да извършват каквато и да е политическа дейност, но в случая санкцията е уволнение поради несъвместимост. Мандатът на Панов като председател изтича на 12 февруари. Аналогичен впрочем е и казусът с кандидатурата на следователя Бойко Атанасов като независим кандидат за депутат.

Три решения на КС - за мораториума върху функциите на кабинета, конфискацията на МПС от трето лице, което не е извършило престъплението, забраната граждани да притежават превозни средства с над 8 седалки

Недопустимо е парламентът да налага мораториум върху изпълнението на конституционни правомощия на правителството и други държавни органи, включително и на съдебната власт. Това прие Конституционният съд по искането на ГЕРБ срещу наложените от 45-ото Народно събрание ограничения върху някои действия на кабинета "Борисов 3" (Решение №10/2021 г.). КС обаче отклони втората част от искането за обявяване противоконституционност на самото решение за мораториума, тъй като то има срок на действие до назначаване на служебно правителство, считано от 12 май.

С Решение №12/2021 г. КС обяви за противоконституционна предвидената в няколко текста на Наказателния кодекс възможност за принудително отнемане в полза на държавата на моторни превозни средства, послужили за извършване на престъпление, дори когато колата не е собственост на извършителя на престъплението, а на трето лице. Законът не дава възможност на съда за преценка дали да постанови отнемането, като съобрази други относими обстоятелства, отбелязва КС. Отменените сега разпоредби през последните години бяха обект на осъдителни решения на Съда в Страсбург и обявени за несъвместими с европейското право от Съда на ЕС в Люксембург.

КС обяви за противоконституционни промените в Закона за движение по пътищата, с които се забранява на гражданите да притежават моторни превозни средства с повече от 8 седалки и за превоз на товари до 12 т, с изключение на къмпинг автомобили и ремаркета, бронирани автомобили и превозни средства, достъпни за инвалидни колички. Промените бяха въведени с декларираната цел да се ограничат нерагламентираните превози на пътници и товари в "сивия сектор", което е въпрос на административен контрол. Според КС с тях се нарушава правото на собственост, като се презюмира, че всички собственици на такива коли ще ги използват за нерегламентирана търговска дейност. (Решение №11/2021 г.)

Етичната комисия към СУ: Петър Илиев е плагиатствал от книгата на доц. Наталия Киселова

Преподавателят по конституционно право д-р Петър Илиев, който беше номинация на "Има такъв народ" (ИТН) за вицепремиер и министър, е изплагиатствал 92 страници в книгата си "Компетенцията на Народното събрание" от дисертацията "Парламентарен контрол" на доц. Наталия Киселова. Това е единодушното заключение на Етичната комисия към Софийския университет, която извърши проверка след подадени три сигнала в началото на август, когато се разгоря скандалът. В петък стана известно, че Илиев е подал оставка като преподавател в СУ, с което на практика предотвратява дисциплинарното си уволнение, доколкото това е санкцията за плагиатство. Още по темата вижте тук

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Моята мисия е да служа на истината и добродетелността. Това заявява председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в изявление по повод издигането на кандидатурата му като независим кандидат за президент. Изявлението бе публикувано първо на сайта на "Правосъдие за всеки" - вижте тук.

Големият залог на битката за нов председател на ВКС >> Напълно дискредитираният ВСС, в който доминира главният прокурор, ще провежда избор за председател на ВКС, който може да завърши с овладяване на един от малкото нeпревзети бастиони на независимост в cъдeбнaтa влacт. Единственото неизвестно е дали съдиите ще бойкотират избора на нови членове на ВСС, което ще доведе до пълната делегитимация на съвета.

Кои са адвокатите на Делян Пеевски в САЩ и как опровергават ДПС >> Една от най-влиятелните адвокатски кантори в САЩ е основаната през 1873 г. във Филаделфия "Морган Люис и Бокъс" (Morgan Lewis & Bockius, LLP), която с над 2200 адвокати и специалисти покрива нуждите на клиенти от всевъзможни сектори и има офиси в Северна Америка, Азия, Европа и Близкия изток, включително Дубай. Кантората представлява интересите на Пеевски в САЩ във връзка със санкционирането му по закона "Магнитски" на 2 юни 2021 г.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

БХК публикува тайните актове на главния прокурор. Актовете на главния прокурор, които прокуратурата не е огласила на сайта си, стават обществено достояние след три дела по реда на Закона за достъп до обществена информация. Сред тях е и указанието, блокирало достъпа на Националното бюро за контрол над СРС до прокурорски преписки. Документите вижте тук >> БХК

Трябва да се преборят погрешната ценностна йерархия и дефицитите в правната култура в ГД "Охрана". Отворено писмо на съдия Мирослава Тодорова до министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов по повод отказа на шефа на Регионалната дирекция "Охрана" - София, Александър Манчев да изпълни съдебно нареждане да организира конвой на задържан до гробищата, за да погребе майка си >> Лекс.бг

Kак се заграбва общински имот - схемата, заради която беше осъден ЧСИ. Сложна схема, чрез която е заграбен общински имот край морето, разкриват мотивите на Бургаския окръжен съд за присъдата на частния съдебен изпълнител Тотко Колев. За действията си, допринесли 65 дка общинска гора в Емона да се окажат частна собственост, той бе осъден на 1.5 години условно с три години изпитателен срок >> Лекс.бг

В брой 8 на сп. "Адвокатски преглед":



//ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

Правилата, по които ще бъдат охранявани застрашени съдии, прокурори и следователи

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Инструкция за условията и реда за организиране и осъществяване на охраната на съдии, прокурори и следователи, което се налага след промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които охраната на застрашени магистрати е възложена на Главна дирекция "Охрана" (ГДО). По този ред ще се осигурява и охрана на свързани лица като деца, родители, съпруг, лица във фактическо съжителство или в общо домакинство. Заплахата към магистрат може да бъде възприета лично или от друго лице или орган на власт, в такива случаи съответният административен ръководител прави предложение до министъра на правосъдието за осигуряване на необходимата охрана - физическа и/или на жилището. В неотложни случаи охраната ще се осигурява незабавно от съответния териториален ръководител на ГДО.

Все още няма коментари
Нов коментар