Седмичен бюлетин за правни новини

412 съдии от общо 2202 се включиха в онлайн изслушването на кандидатите за ВСС; КС: обвиняемият трябва да участва лично в делото, в което се иска постоянният му арест

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Големият скандал на седмицата е втората част от разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета", което извади нови факти за мащабна криминална схема за рекет, в която спецпрокуратурата е основен инструмент за натиск (вижте по-долу).

Очаквано Конституционният съд (КС) прекрати делото, образувано по искане на президента, с което бе оспорено съществуването на Бюрото за защита под контрола на главния прокурор. Прекратяването е заради отпаднал предмет на делото, след като 46-ото Народно събрание промени закона и прехвърли бюрото към министъра на правосъдието. (Повече за този сюжет вижте тук.)

Бившият преподавател по конституционно право Петър Илиев няма официално да бъде считан за плагиат въпреки заключенията на Етичната комисия на Софийския университет (СУ) и в бъдеще ще може да кандидатства за академичните длъжности "доцент" или "професор" без формални ограничения. Това се разбира от изявление на декана на Юридическия факултет на СУ Даниел Вълчев, цитирано от Клуб Z, според който процедурата по установяване на плагиатство е прекратена заради оставката на Илиев.

Във вторник Европейският съд по правата на човека ще обяви решението си по делото "Баневи срещу България", образувано по няколко жалби на Николай и Егения Баневи срещу тяхното задържане през 2018 г., продължителния им престой в ареста, където са подложени и на незаконно видеонаблюдение, публикуването на снимки и видео от претърсването в дома им с показване на личните им вещи, нарушаване на презумпцията за невиновност и др.

По случай Европейския и световен ден срещу смъртното наказание, който е на 10 октомври, върховният представител на ЕС Жозеп Борел и генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич направиха съвместно изявление, в което призовават всички държави към установяване на общи международни стандарти срещу търговията със стоки, използвани за смъртно наказание, изтезания и други форми на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание.

//ТОП 3

Втората част на разследването "Осемте джуджета" разкрива нови детайли за мащабната криминална мрежа за рекет, в основата на която стои спецпрокуратурата

В системата за заграбване на бизнес и други активи чрез натиск посредством наказателни производства и задържане в ареста са посветени и участват не само прокурори, адвокати, цели звена от системата на МВР и следствените арести, но тази криминална мрежа се разпорежда дори и в Правителствена болница, където издава нареждания как да се лекуват задържаните, показва разследването на Антикорупционния фонд (вижте тук). Единствената институция, която реагира адекватно досега, е столичната адвокатура, която наложи дисциплинарни наказания на двете замесени адвокатки от София. Видинската и пазарджишката адвокатска колегия обаче са отказали да започнат дисциплинарна процедура срещу основни участници в схемата като Петьо Петров (Петьо Еврото) и Десислава Коцева с аргумент, че в случая няма данни за нарушение на Закона за адвокатурата. Във втората част на разследването излизат имената и на други замесени адвокати.

В онлайн изслушването на двамата кандидати за ВСС се включиха 412 от общо 2202 съдии, но това още не е бойкот

Общо 412 съдии се включиха в онлайн заседанието на общото събрание на съдиите в страната за избор на двама нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това прави под 19% от всички съдии в страната, които по последни данни от преди седмица са 2202. Първоначално регистрираните участници бяха 346, затова откриването беше отложено за 1 час. Това беше оценено като "бойкот на избора" за нови членове на ВСС от страна на съдиите, но поначало участието в тези изслушвания е слабо. През юни 2017 г., когато се избираше съдебната квота за новия състав на ВСС, в изслушването участваха 539 души от общо 2236 съдии (24%), разликата е, че тогава беше присъствено. В случая интригата е доколко слабият интерес може да е индикатор за бойкот на гласуването следващата събота (16 октомври), което ще валидно само ако са гласували над 50% от съдиите. Ако гласуват по-малко, в неделя трябва да се проведе нов вот, който ще е редовен, ако гласуват поне 33% (727 души). Кандидатите за двете места също са двама - Марина Михайлова от Върховния административен съд и Деян Денев от Окръжен съд - Варна.

През седмицата съдия Михайлова публикува позиция в сайта "ДеФакто", в която заяви, че ако съдиите, избрани от съдии, напуснат ВСС, прокурорите ще изберат председател на ВКС. Новата председателка на Съюза на съдиите в България Татяна Жилова призова за бойкот на избора за попълване на изцяло "делегитимиран ВСС".

КС: Личното участие на обвиняемия по делото, по което се иска задържането му, еизключителна гаранция за правото на личната му свобода

КС обяви за противоконституционен текста на чл. 64, ал. 2, изр. 2 от НПК, който допуска възможност обвиняемият, който е задържан под стража в ареста или се намира в затвора, да не участва лично в делото при разглеждането на мярката му за неотклонение, а чрез видеоконференция. Става въпрос за промяна в закона от края на м.г., с която такава възможност за онлайн участие бе допусната при случаи на извънредно или военно положение, бедствие, епидемия и други форсмажорни обстоятелства, както и при изразено писмено съгласие на обвиняемия и неговия защитник, като самоличността му се удостоверява от началника на затвора или началника на ареста. Според КС "личното явяване на обвиняемия, чието първоначално задържане по определено обвинение се иска от прокурора, е изключителна гаранция за правото на личната му свобода". Докладчик е съдия Павлина Панова, решението вижте тук.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК



Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски се яви в сградата на Държавната агенция "Национална сигурност", където бе извикан на разпит, след като името му излезе в досиетата "Пандора" като собственик на три офшорни дружества. НАП и КПКОНПИ обявиха, че са поискали допълнително информация от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и съответно ще предприемат действия конкретно по казуса "Пеевски", както и за други български граждани и фирми, които потенциално може да се извършили нарушения или престъпления. Още по темата тук.

Адвокат Тодор Табаков: И офшорните фирми без дейност задължително се декларират >> Ако българи бъдат уличени в недеклариране в свои офшорни участия и сметки, трябва да се провери дали българското законодателство по някакъв начин не е било нарушено. Прокуратурата трябва да провери дали има съмнения за изпиране на пари и данъчни престъпления, НАП - да изследва източника на тези инвестиции.

Как беше спрян "превратът" през лятото на 2020 г. >> МВР и прокуратурата изграждат най-масовата мрежа за следене и подслушване след 1989 г. По разследване за държавен преврат прокуратурата прави десетки искания до Специализирания съд за разрешение за прилагане на спецсредства спрямо протестиращи. В документите се виждат имената на двама прокурори - Николай Попов и Иван Първанов, които не са титуляри в спецпрокуратурата, а работят в Районна прокуратура - София, но са командировани със заповед на главния прокурор Иван Гешев.

Съдът в Страсбург пита: Целенасочена репресия ли е разследването срещу Елена Йончева >> ЕСПЧ комуникира на българските власти жалбата на Йончева, в която тя твърди, че наказателното производство срещу нея е заради разследванията й за корупция в управлението, а прокуратурата злоупотребява с правомощията си. Съдът в Страсбург определя делото като казус с потенциална възможност за въздействие, който ще бъде разгледан в най-кратки срокове.

ДДС идеи за промени: данък при издателите на ваучери за храна и корекции на грешки >> Проект на Министерството на финансите за промени в Закона за ДДС предвижда фирмите да могат да правят корекции при грешно фактуриран ДДС, включително и при влязъл в сила ревизионен акт. С ДДС да се облагат доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 г. Промените са мотивирани с необходимост от синхронизиране с правото на ЕС.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Абсолютна ли е конституционната забрана министрите да имат двойно гражданство. До момента КС неколкократно, но за съжаление твърде пестеливо и фрагментарно, разглежда забраните за двойното гражданство. Сега има шанс да даде отговор дали е допустимо изцяло от друга държава да зависи дали и кога ще освободи български гражданин от второто му гражданство, след като той е направил своя личен избор. Коментар на адв. Михаил Екимджиев за предизвикателства, които казусът "Кирил Петков" поставя пред КС >> Лекс.бг

"Aко възлагането не бъде обжалвано" - ВКС с ново тълкуване за иска за недействителност на публична продан. Състав на ВКС в решение по чл. 290 ГПК за развитие на правото направи нов прочит на разпоредбата на чл. 496, ал. 3 ГПК и отхвърли буквалното тълкуване на израза "ако възлагането не бъде обжалвано". Според досегашната практика на съдилищата, иск за недействителност на публична продан може да бъде предявен само след като постановлението за възлагане е влязло в сила като необжалвано >> Лекс.бг

Полският КС: Конституцията на Полша има върховенство над европейските закони и съдилища. Зa пъpви път в иcтopиятa нa EС лидep нa cтpaнa члeн ycпeшнo ocпopвa пpeд нaциoнaлнaтa пpaвopaздaвaтeлнa cиcтeмa фyндмeнтaлнa чacт oт ocнoвoпoлaгaщия дoгoвop нa cъюзa. Cъдът пocтaнoви, чe няĸoи oт члeнoвeтe нa Дoгoвopa зa EС ca в пpoтивopeчиe c кoнcтитyциятa нa cтpaнaтa >> ДеФакто

САК започна издаването на електронен бюлетин

Софийската адвокатска колегия стартира издаването на електронен информационен бюлетин, с който ще осведомява за дейността на колегията, за по-важните решения на Съвета на САК, както и за други важни новини и предстоящи събития. Настоящият екип на съвета пое ангажимент за прозрачност в работата си. Бюлетинът ще излиза два пъти месечно - всеки първи и трети понеделник от съответния календарен месец, и ще бъде достъпен на сайта на колегията (секция Новини/Бюлетин), а членовете на колегията ще го получават на електронните си адреси, посочени в регистъра. В първия брой има информация за членовете на осигурителна каса "Адвокат", списък на столичните адвокати, подали заявления за работа в новооткрития Регионален център за консултиране при САК и др.
Все още няма коментари
Нов коментар