Гешев скочи в политиката и това може да е едно ново начало

Главният прокурор обвини политиците за бума на престъпността, към който прокуратурата и МВР нямали отношение. ВСС засега мълчи

Напоследък Гешев започна серия от активни публични изяви, а посланията му стават все по-популистки
Напоследък Гешев започна серия от активни публични изяви, а посланията му стават все по-популистки
Напоследък Гешев започна серия от активни публични изяви, а посланията му стават все по-популистки    ©  Георги Кожухаров
Напоследък Гешев започна серия от активни публични изяви, а посланията му стават все по-популистки    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Това вече не е (само) кризисен пиар, а преминаване в атака. Иван Гешев вече не е просто главният прокурор с рефлекси на полицай от зората на прехода. Откакто станаха ясни резултатите от изборите, той категорично се реализира като политически играч, но от позицията на главен прокурор. Ситуация, която е възможна само в България и никъде по света.

Времето е избрано неслучайно. В момента се решава накъде ще поеме управлението в България, а един от основните залози в пъзела е бъдещето на прокуратурата и професионалната съдба на Гешев. Оставането на Гешев, запазването на модела на безнаказан главен прокурор и безконтролна прокуратура е въпрос, който отдавна вече не е само вътрешнополитически. За това следи ЕК в рамките на механизма за върховенство за правото, мониторинга и ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост. За това призовава Европарламентът с изслушванията в Комисията LIBE, а дори и с резолюцията си за България от октомври 2020 г. За това следи и Съветът на Европа чрез своите органи:

  • Комитетът на министрите, който от 2009 г. чака изпълнение на решението на съда в Страсбург по делото "Колеви" за безконтролния главен прокурор.
  • Венецианската комисия, която в момента готви становище по последния законопроект за създаване на механизъм за ефективно независимо разследване на главния прокурор.
  • Европейският съд по правата на човека в Страсбург, който вече идентифицира многократно проблема с неефективната прокуратура, проблемите в ефективното разследване на полицейското насилие и престъпленията срещу личността, масовото нарушаване на презумпцията за невиновност именно от представители на прокуратурата и други власти, включително и персонално от Иван Гешев, макар и като зам. главен прокурор и т.н.

Когато главният прокурор говори

Напоследък Гешев започна серия от активни публични изяви, а посланията му стават все по-популистки. Започна с упреци към политиците и парламента, че не приемат по-тежки наказания за престъпления на пътя, както иска прокуратурата, и затова, според него, има толкова тежки катастрофи с жертви. Миналия петък атакува директно действията на кабинета "Петков" по съдебната реформа и на услужливо зададен въпрос няма ли да влезе в политиката, за да оправи "малко от малко нещата", отговори, че принципно няма право да отговори на този въпрос, но за съжаление, нищо не може да се промени без политиката. Серията с изяви на главния прокурор продължи с беседа с ученици в професионална гимназия по ресторантьорство в Плевен и организирано присъствие на ръководството на държавното обвинение на театрална постановка в Сатирата, за което неизменно четем в някои медии.

В неделя обаче беше коронната му проява - близо 15 минути с микрофон пред ромския протест във "Факултета" Гешев обяви, че:

  • Бумът на престъпността в България е резултат от войната на някои политици срещу прокуратурата ("някои, които наричат себе си политици" е точната фраза, която Гешев повтори няколко пъти - очевидно наизустена формула, която иде да покаже, че той не иска да се кара с цялата политическа класа, а само с тези, които възприема като опоненти).
  • Прокуратурата не може да замести държавата - също повторено многократно с ясното послание, че държавността в момента се крепи единствено на прокуратурата и МВР. Не е виновна прокуратурата (лайтмотив на цялата реч), не са виновни в МВР, не е виновна съдебната власт, а политиците.
  • 90% от това, което се случва в страната, е заради некачествения продукт, който други създават, от "безумните законодателни промени в интерес най вероятно на престъпността и тези, които вие наричате олигарси". Причината за всички беди е съдебната реформа, закриването на спецправосъдието, старият Наказателен кодекс - от времето на соца, нежеланието на депутати да приемат законодателните предложения, които Гешев лично им е представил в парламента и т.н.
  • Парламентът приема закони в услуга на лични интереси, а не закони за всеки, "всички сме равни, но някои са по-равни", "не получавате еднаквост". "Сега вие се чудите какво да работите", посъчувства им Гешев. И заключи: "Циганите в един период живееха по добрe, отколкото ромите в момента".

И така - близо четвърт час.

Във вторник в тази кампания се включи официално прокуратурата. На фейсбук страницата й се появи "Становище на Прокуратурата относно състоянието на правовата държава и върховенството на закона в Република България", в което се казва, че тежката престъпност в България от последно време е следствие от "съзнателното, систематично уронване на престижа на съдебната власт, от политическите атаки срещу прокуратурата, включително и персонални такива, от нарушаването на нормалното конституционно функциониране и взаимодействие между институциите в правоохранителната система, от използването им за лични, егоистични и властови цели."

А ВСС мълчи

Ако имаше нормален ВСС, а не фиктивна структура с високо платени марионетки, вече трябваше да е внесено искане за отстраняването на Гешев за уронване престижа на съдебната власт.

Не е работа на главния прокурор да залива обществото с политически оценки, популистки тези и откровени лъжи, като например за бума на престъпността, защото фактите не подкрепят подобно твърдение, а опитите на някои медии и експерти да поискат от прокуратурата данните на които то се базира, получават отказ - не било обществена информация, нямали право медиите да питат. Не е и работа на главния прокурор да държи площадни речи по започнало разследване.

Реалните въпроси, за които прокуратурата мълчи, са свързани с корупцията

От него се очакват съвсем други отговори, защото прокуратурата е част от проблема, а не решението, както пише в един от коментарите във ФБ. Много голям проблем всъщност.

Тежките престъпления със смърт на пътя, които станаха повод за новия рейд на Гешев, са резултат от корупцията, а не от ниските наказания в закона. Няма значение колко високи са наказанията, щом нарушителите масово не стигат до съд заради корупцията в МВР, която прокуратурата прикрива. И заради корупцията в прокуратурата, която е умело толерирана, защото именно тя позволява явления като Гешев. И заради повсеместната корупция по високите етажи, заради което всичко това се стикова в една схема.

Именно опитите да бъде разбита тя са проблемът на Гешев и тези, които го създадоха. Защото политиците, които Гешев съзира като опоненти, не го питат за мнението му за стандарта на ромите - не че той не е важен, но и той е следствие то корупцията в държавата, както и жертвите на пътя. Корупцията убива по много начини. Нормалните хора се отвращават от перверзни пиар акции като посещенията на главния прокурор при пребити, ограбени и насилени старци по селата, принуждавани да говорят пред камера. Те задават други въпроси, като например:

  • Скоро ще станат близо две години, при които прокуратурата и следствието протакат разследването на данните за корупция и пране на пари във връзка със строителството на АМ "Хемус". Какво се случва там?
  • Две години и четири месеца след като АКФ обяви разследването си "Осемте джуджета" - мрежа за институционален рекет и тормоз, в която са замесени високопоставени прокурори, адвокати, нотариуси, полицаи от различни нива и т.н. От прокуратурата мълчат оглушително.
  • Десет години и четири месеца минаха от задържането на Димитър Аврамов през юли 2012г., тогава депутат от ГЕРБ, а днес - от ДПС четвърти мандат в новото Народно събрание. Делото - за арогантна схема за корупция и рекет - е засекретено по искане на прокуратурата и за него нищо не се знае освен, че май още е на първа инстанция.
  • Няма разследване по корупционните и властови скандали около Борисов - къщата в Барселона, чекмеджето-трезор, твърденията на Васил Божков, че е пращал пари с куфарчета до бившия премиер и финансовия му министър Владислав Горанов и т.н.
  • Прокуратурата не казва какво става с разследването за хакерската атака в НАП от лятото на 2019 г. - със или без пръскачките пред парламента, а имаше време, когато бяха много приказливи. Повече от три години се чака да внесе годен обвинителен акт в съда, а междувременно досъдебното производство тихомълком е прекратено срещу един от тримата обвиняеми, написа "Сега" наскоро.

Въпросът, който сега мнозина наблюдатели си поставят, е доколко активността на Гешев е инспирирана от Бойко Борисов или друг играч на разкаляния терен. Но от нея могат да се направи един важен извод: главният прокурор изглежда се чувства уязвим. Това може да означава, че политическият му гръб вече не е толкова солиден и има нужда от публични действия, за да защити статуквото в съдебната система.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 2

    Инстинктът, който все по-масово се налага от медиите, институция/партия/държава да се отъждествяват с конкретно физическо лице, води до подобни текстове, лишени/пренебрегващи елементарни законови постановки.

    Отъжденствяването на Гешев с прокуратурата на РБ е доказано неработещо, защото функциите на институцията ПРБ и на гл.прокурор са подробно описани в Конституцията, ЗСВ и останалите устройствени закони.

    Основният проблем на ПРБ, според мен, се корени в записаните й в т.нар. Димитровска конституция от 1947 г. преписани от съветската конституция структура, функции и правомощия, които т.нар. Демократична конституция от 1991 запазват абсолютно без промяна, а измененията на Христос Иванов от 2015 за разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска колегии ги циментира.

    Мирела не е излишно да познава законодателната рамка.
    Сегашният гл.прокурор с нищо не е по-комичен от всички досегашни: Иван Татарчев, който щеше да довежда Веска Меджидиева от ЮАР в чувал, Никола Филчев, когото спрягаха за поръчител на 1-2 убийства, Борис Велчев, който 7 г.не се отбеляза с нищичко, или Сотир Цацаров, пинчерът на баце.
    Защо народната воля за промяна никога досега не бе насочена към някои от тях?
    Политиците са съвсем наясно, че няма законов път за смяна на гл.прокурор, освен да се измисли причина да се прогони този ВСС и Хрстос Иванов да подреди нов, или да се промени цялата Глава 6 Съдебна власт в Конституцията.

    И в този ред на мисли подобни текстове не дават основа на интелигентната публика да мисли по темата, но правят вълнички в блатото. И вдигат тинята.

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Това се бях замислил и аз наскоро. На фона на един Татарчев или пък Филчев, Гешев е не радост, а направо бузесто розово херувимче, с чието уриниране в някое централно брюкселско фонтанче зазвучава Одата на радостта.

    В интерес на истината, ако човек се заслуша примерно в пресконференцията на Цацаров по повод оставката му или пък коментарите на Гешев при заседанията на съвета прави впечатление, че има много по-сериозна експертиза, отколкото примерно заучените фрази за депутинизация на Христос или некадърната му секретарка.

    Но както и ти казваш - изглежда, че дъвкането на темата Гешев е просто raison d'etre на Христос. Ако ДБ покемоните не говорят за проститии като депутинизацията(квото и да означава това) или за Гешев може избирателите им да разберат, че всъщност нямат какво интелигентно да кажат. Не, че по темата Гешев и депутинизация се справят добре, но поне са създали ореол вече.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "Quandt":

    Ако Гешев и Путин в един момент вземат да си отидат на село да си гледат разсада, Христаки Иванов ще замлъкне трайно, просто защото той няма друга тема за премятане - нито за икономическа политика, нито за фиска, нито за енергетика, нито за катастрофалната демография - н и щ о!

    Що за партия е тази, която има само две теми за насъскване на електората!
    Да, и какъв е този електорат, който скача на гол кокал!

    При положение, че Брюксел централно определя дори температурата на водата в банята ни, вместимостта на казанчето на тоалетната и температурата в спалните ни, партиите се обезсмислиха. И Христофорос намери начин да оцелее политически, гризейки цървулите на Гешев и Путин.
    Ами като ги сменят някога Бойко Найденов и Николай Патрушев?

    Нередност?
Нов коментар