🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Видимо влошаване на епидемията и двоен ръст на дела на хоспитализираните с COVID-19 през юни

Анализ показва, че делът на положителните тестове е нараснал почти 4 пъти за месец, расте и броят на инфекциите сред медиците

*Петър Велков е математик, експерт по управление на кризи и доброволец във ВМА. Анализът е публикуван в неговия фейсбук профил. Заглавието е на редакцията

Анализите и сравнение на седмична база, особено за по-малки страни като нашата, са много важни и често показват най-точно важни тенденции и изводите при тях са по-достоверни.

По-важните и показателни данни, тенденции и анализи за мен са:

  • През 4-те седмици този месец имаме едновременно увеличаване на броя нови диагностицирани случаи и ръст на процента открити случаи спрямо съответния брой тестове, което е по-важното в случая.
  • Процентът позитивни тестове един от най-добрите индикатори за тенденцията при COVID-19 в България. Най-просто казано - ако се намираме в етап, в който сме овладели кризата, повечето направени тестове би трябвало да намаляват процента на новите открити заразени (както е във всички държави, които го направиха), но в нашия случай те растат.
  • През тази седмица имаме запазване на процента новооткрити случаи на COVID-19 спрямо направените тестове - 4.6% (такъв е за двете последни седмици). Това е и при повечето направени PCR тестове през седмицата - 16 357 спрямо 13 137 за предходната седмица. Което отново показва, че дори и да увеличим броя тестове, това не означава, че ще увеличим % открити позитивни и обратното.

  • Важно е да видим тенденцията при % позитивни тестове през този месец - той е във възходящата тенденция въпреки увеличеното тестване - 1.2% (25-31.05) (където бяхме стигнали дъното на кривата), 2.7% (29-05.06); 4.2% (8-14.06), 4.6% (15-21.06); 4.6% (22-28.06). Т.е. налице е 3.8 пъти увеличение в рамките на месеца.
  • Данните показват нарастване на относителния дял на броя на положителните лица в страната, което е индикация за повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване на разпространението на вируса на територията на страната през този месец.
  • Добрата новина е, че имаме и по-малко смъртни случаи - 17 (за сега) спрямо 27 предишната седмица. Което е 37% намаление. Предната седмица беше тази с най-висок брой смъртни случаи.

Какво показва сравнението на месечна база

  • Средният процент позитивни случаи от общия брой тествани за месец май е 2.8%. Средният процент позитивни случаи от общия брой тествания за месец юни е 4.3%. Т.е. налице е увеличение от 1.5 пъти между май и юни.
  • Една от най-лошите новини е, че 69.2% от всички починали, без придружаващи заболявания през цялата пандемия досега, са умрели през този месец. Това контрастира рязко с тезата за стихващата ярост на вируса.
  • Една от позитивните новини, въпреки че трудно може да наречем нещо позитивно, което е свързано със смъртта, е че % хора, които са починали през юни и май (засега), е почти еднакъв - 35.1% от всички починали са през юни, 34.7% са през май, а през април са 22%. Което донякъде означава, че вирусът е станал по-смъртоносен от април до май, но през юни нещата са същите, макар че изводите тук са твърде повърхности и при смъртните случаи имаме много фактори, които влияят.

  • Една от най-ценните статистики, за мен лично, от една страна, защото ми отне повече време да я събера и изготвя, а от друга страна, защото тя е един от най-важните критерии за възможността на здравната система да се справи с кризата - броят заразен медицински персонал. През месец юни са се заразили 136 медицински персонал, или 35% от всички заразени медици до този момент, като това е скок от 13% спрямо май месец (22%), или 50 медици повече. Т.е. налице е тенденция на увеличаване на заразените медицинските специалисти, и то при далеч повече познание за вируса, далеч повече мерки, далеч повече предпазни средства и да не забравяме обаче - далеч по-голяма умора у тези невероятни хора.

Професор Николай Слатински определи отминалата седмица като "Седмица на рекордите", аз винаги съм бил за по-балансираните позиции, затова горе видяхте и някои позитивни неща, които съм регистрирал. Ето все пак защо професорът определи седмицата като такава.

  • Единствената седмица с 5 дни с над 100 заразени, а още по-лошото, е че са поредни.
  • Най-много хоспитализирани хора от началото на пандемията достигнахме в днешния ден (неделя - бел.ред.) - 423.
  • Достигнахме най-голям брой хора в интензивни отделения досега за месец юни, и то днес (неделя - бел ред) - 20.
  • Най-голям рекорд на активните случаи - 1841.
  • За 8-14 юни седмицата минахме кота 500 заразени - 563, За 15-21 юни минахме кота 600 - 606, а тази седмица вече преминахме и кота 700 - 753.
  • За май месец имаме общо 976 новозаразени, а през юни до днес са 2106, което е 116% увеличение за 1 месец време, а има още 3 дни.

Все още няма коментари
Нов коментар