Прокурори, строшете оковите на страха

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*Откъс от Facebook обръщението на съдия Емил Дечев към прокурорите по повод предстоящия избор от общото им събрание на 26.09. на нов член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Уважаеми колеги прокурори,

При българите зимата и сънят символизират всеобщия застой, безнадеждността, унинието, примиренчеството. В живота на нашия народ общественият "сън" е по-дълъг от този на други европейски народи. Събуждането е мъчително бавно и съответно живеем по-бедно и по-несправедливо от другите. Наскоро обаче поредица от събития пробуди значителна част от българите и те поискаха отново да станат граждани, т.е. с думи и действия да се борят за правата и интересите си и да търсят отговорност от всяка една от трите държавни власти за управлението им.

Събуждането на имунната система на гражданското общество и последвалият граждански натиск и искания за оставка на главния прокурор, както и стряскащата лятната почивка новина, че може да има реподбор на прокурорите, принудиха и Вашата строго централизирана институция да се раздвижи. Организирано бе набързо на 24 август 2020 г. събрание със 700 прокурори и следователи в резиденция "Бояна". Главният прокурор спешно искаше да намери чрез тях легитимност в този критичен за него момент.

Много добре зная, че събранието на 24 август в "Бояна" не е показателно за истинското Ви мнение. То бе организирано по най-добрите правила за казионните мероприятия отпреди няколко десетилетия. С предварително определени говорители, четящи предварително написани и съгласувани речи.

И ето, че в тази мрачна институционална традиция съдбата Ви изпраща исторически шанс да не позволите главният прокурор да лепне на Вашите чела срама от неговите действия. На предстоящото на 26 септември общо събрание на прокурорите за пряк таен избор на нов член на ВСС Вие може да покажете истинското си мнение за него.

Въпреки че в състезанието за избор участва само Вашият колега - прокурорът Евгени Иванов, вие пак имате избор - да гласувате за него или да не гласувате.

И не, не е без значение дали той ще получи 15, 150 или 1500 гласа, макар успехът му да изглежда предопределен. Тези цифри могат да дадат различни знаци към обществото - за възвръщане на личното достойнство и осъзнаване на тежкото положение, в което е изпаднала институцията, в която работите, заради овладелите нейния връх хора или за пореден път да изберете отъпкания път на самодоволната самодостатъчност на институцията, която е скъсала пъпната си връв с обществото.

Прокурор Иванов имаше няколко публични изяви във връзка с избора на Иван Гешев за главен прокурор и последващата му работа и нито един път не видя едно негово грешно действие или изказване. Вярвате ли наистина, че точно този колега ще бъде независим като кадровик от главния прокурор, че ще защити интересите Ви, че ще гласува обективно и безпристрастно, когато се решава кариерното Ви развитие, че ще бъде гарант за справедливо дисциплинарно производство!?

Ето защо на 26.09 Вие имате избор, натоварен с огромен символен заряд - да дадете вот на доверие или недоверие срещу главния прокурор. Това е може би последният шанс на съсловието Ви за групова реабилитация пред обществото.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 11

    Когато Гешев влезне в Президенството и изкара за ушите двама национални предателя от там, които продаваха националните интереси за жълти копейки тогава Прокуратурата е бухалка. Когато съдът начело с вашият Лозан Панов осъжда Марешки на 4 години лишаване от свобода за назидание, че последният гласувал за нова Конституция тогава това не бухалка. Тогава е честна присъда срещу този престъпник Марешки и заслужава 4 години в панделата. Да не говорим за подготвената атака срещу него по прокопиевските медии малко преди присъдата и гласуването за нова Конституция. Въпросът е кои бухалки са по малко лоши тези на пеевската или тези на прокипиевската групировка??? Искаме да заменим едните бухалки с другите??

    СЪДИИ, СТРОШЕТЕ ОКОВИТЕ НА СТРАХА!!

    Нередност?
Нов коментар