🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВСС се отказа да обсъжда главния прокурор, било безполезно

Дебатът, който трябваше да даде оценка на Иван Гешев, премина с обвинения между членовете на съдебния съвет и приключи без резултат

Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия    ©  Юлия Лазарова
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Споделяте ли изявлението на главния прокурор - направено публично, от висш представител на държавната власт в това му качество - че през последните пет години в България не е имало правосъдие? Този въпрос зададе на три пъти в четвъртък членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Атанаска Дишева на колегите си от мнозинството в пленума на съвета, които демонстрираха безусловна подкрепа за главния прокурор Иван Гешев. И трите пъти Дишева не получи отговор. Чак на финала на дискусията, когато отново директно постави въпроса, представляващият ВСС Боян Магдалинчев отговори с нещо като мънкане: "Не е точно така. А има и много подобни въпроси, които могат да се зададат и към г-н Панов" (председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, б.р.). Малко след това Магдалинчев сложи край на дебата поради неговата безполезност.

Повече от три часа продължи заседанието на Пленума на ВСС по повод обръщението на Съюза на съдиите в България от 1 октомври т. г., с което съдебният съвет беше призован да направи оценка на публично известни факти относно дейността на главния прокурор Иван Гешев и да обмисли решение за неговото отстраняване. Междувременно в сряда и Пловдивската адвокатска колегия разпространи позиция, в която призовава ВСС да започне процедура по освобождаването на главния прокурор за множество нарушения и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Действията на Гешев са добре известни на ВСС "от редицата публични изяви на главния прокурор, които по-скоро могат да го оприличат като член на определена политическа сила или група, но не и като независим орган на съдебната власт", се казва в позицията, в която се изразява изумление, че за главния прокурор на най-тежко засегнатата от корупция страна в Европейския съюз приоритет е битовата престъпност. От публикации в медиите става известно, че гражданска позиция в тази посока са изпратили и група граждани на Варна още в края на миналата седмица.

Повечето от фактите за поведението на Гешев, които са известни на цялото общество, предизвикаха масови граждански протести с искане за оставката му и влязоха в доклада на Европейската комисия за върховенството на правото, както и в резолюцията на ЕК за България. Оказа се обаче, че те не са известни на членовете на ВСС, включително и на тези от прокурорската колегия. В четвъртък те заявиха че не са информирани конкретно за изказвания на главния прокурор, в които той прави политически оценки за представители на опозицията и за обществени процеси, не знаят за такива изказвания и намират подобни обвинения към Гешев за политическо говорене. Не са запознати и с интервюта на главния прокурор, в които той нарушава презумпцията за невиновност като назовава конкретни хора за извършители на престъпления, нито имат информация той да насърчава наблюдаващите прокурори да разгласяват публично материали от разследванията.

Според членовете на прокурорската колегия Йордан Стоев и Огнян Дамянов ССБ е трябвало в обръщението си да посочи дата и място на всяко изявление и всеки факт, къде е направено и т.н. Вместо дискусия разговорът се изроди в дребнави заяждания, персонални нападки, прикрити заплахи и дори неуместен патос, с който някои членове на съвета изчетоха предварително подготвените си речи в защита на Гешев.

Кулминацията настъпи някъде по средата на дискусията, когато Вероника Имова, член на съвета от парламентарната квота на ГЕРБ, прочете с апломб предварително приготвена реч, в която обяви всички досегашни главни прокурори за жертва на целенасочена атака от политици и от неправителствени организации, носители на чужди интереси. Протестите, които имат единствено искане - за оставка на правителството и главния прокурор, според Имова били социални.

"Хората, които са излезли на улицата с основателни социални и икономически искания, са подведени от манипулативна кампания, която е срещу главния прокурор и която не е спирала в хода на мандата на всеки главен прокурор, откакто съм в тази система. И г-н Иван Татарчев, и г-н Никола Филчев, и г-н Борис Велчев, и г-н Сотир Цацаров и сега г-н Гешев, са били винаги обект на атака от представители на другите две власти и неправителствени организации, които се издържат с чужди финансови средства и вероятно преследвайки чужди цели", обяви представителката на ВСС от квотата на ГЕРБ.

Гешев се включи за малко онлайн

Самият Гешев се включи дистанционно в началото на заседанието, направи изявление, в което обяви искането за обсъждане на действията му като политическа атака, противопоставяща съдиите и прокурорите, изкара се жертва на ограничаване на свободата на изразяване, след което обяви, че се оттегля от обсъждането. Не пропусна обаче да посъветва членовете на съвета да отидат да видят как изглежда един пребит дядо, на когото са взели пенсията, и тогава щели да изпитат срам и да разберат защо той лично се срещал с хората. На това по-късно Атанаска Дишева репликира с риторичния въпрос - дали Гешев се е срещнал с младежите, пребити от полицията зад колоните на Министерския съвет, за да види те как изглеждат.

Преди Гешев не е имало правосъдие

"Ние все едно не сме имали система за случайно разпределение на делата в продължение на 5 години. По същество - все едно не сме имали правосъдие. Това е съпоставимо и може да бъде сравнено като коронавирус в съдебната система". Това изявление направи Гешев през април т.г., след като беше извършен одит на случайното разпределение на делата и бяха установени уязвимости на системата.

"От устата на главния прокурор това изявление дискредитира цялата съдебна система, създава основание за обществена тревога", написаха в обръщението си от Съюза на съдиите в България.

"През тези последни 5 години аз самата съм била съдия и съм правораздавала с колегите си съобразно доказателствата по делото, вътрешното си убеждение и закона. Заради всички съдии това изявление на главния прокурор уронва престижа на съдебната власт", каза Дишева. Тя подчерта, че самият одит на системата за случайно разпределение, извършен от "някак случайно избрана одитна фирма", вече може да бъде изцяло оповестен публично, а не частично, както досега, защото установените уязвимости са отстранени. И тогава експертите биха могли да кажат дали реално е имало възможност за пробив в системата, защото такова нещо не е установено. А съдия Олга Керелска заяви, че ако главният прокурор не се бе изключил, тя щяла да му зададе въпроса какво става с предварителното разследване, инициирано от шестима членове на ВСС за системата за случайно разпределение, около което тогава се вдигна много шум.

За нахлуването в президентството

По темата за участието на Бюрото за защита към главния прокурор при принудителното навлизане и извършване на претърсване в президентството дебатът стигна до крясъци и обвинения в манипулации и некомпетентност.

Вероника Имова категорично се възпротиви тази операция да се нарича "нахлуване" в президентството. Според нея това е манипулативно използване на "легитимното участие на служители от Бюрото" в акцията. Самите служители на Бюрото не са извършвали процесуални действия в президентството, това са правили прокурори и следователи, които са допуснати там с решение на две съдебни инстанции. Имова и Огнян Дамянов напоително цитираха нормативните актове за създаване на бюрото, което било съвсем законно използвано и многократно подчертаха, че служителите на бюрото са влезли в президентството в изпълнение на своята функция да охраняват прокурорите, следователите и поемните лица при стриктно спазване на закона.

Въпросът, който никой не им зададе обаче, е от кого е трябвало служителите на бюрото да охраняват застрашените прокурори, следователи и вещи лица в сградата на президентството. Със сигурност в разгорещения дебат бе потвърдено, че съдът е дал разрешение за претърсване в президентството на разследващите органи - прокурори и следователи, но не и за участие на служители от Бюрото за защита. Решение за тяхното участие се взема от съответните административни ръководители, т.е. от главния прокурор, на когото е подчинено пряко бюрото.

По време на дискусията имаше многократно опити тя да бъде парирана, защото не било ясно по каква процедура въобще е сезиран ВСС. Дамянов даже на няколко пъти постави въпроса откъде става ясно дали ВСС е автентично сезиран от ССБ, като няма писмо с изходящ номер, не е получил и протокол на общото събрание на съюза, за да се види как е взето решението.

"Не трябваше да чакаме ССБ да ни формулира въпросите, а трябваше да поискаме отговор от Главния прокурор още веднага след като служителите на президента нахлуха в президентството и предизвикаха политическа криза", заяви Олга Керелска.

Но пък новият член на ВСС Евгени Иванов, дългогодишен председател на казионната Асоциация на прокурорите в България, заяви: "Създава се опасен прецедент, когато ВСС се сезира с подобни процедури. Ами ако друга съсловна организация си позволи да сезира ВСС за друг член по право на съвета?" Членовете на ВСС по право са тримата големи - главният прокурор и председателите на върховните съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков.

Дебатът бе прекратен след повече от три часа като безполезен с 19 гласа "за" и трима "против" (Панов, Дишева и Керелска).

Очаквано заседанието в четвъртък стана поредното доказателство, че от ВСС не могат да се очакват каквито и да е действия в защита на върховенството на правото и за противодействие на очевидни нарушения и злоупотреби от страна на главния прокурор. Всичко това, разбира се, не е изненада за всеки който наблюдава ВСС, но парадоксалното е, че в същото време българските власти спешно подготвят отговор на доклада на Брюксел за върховенството на правото, където на първо място е поставен проблемът с отчетността на главния прокурор и неговите заместници, както и състава и функционирането на Висшия съдебен съвет.

Съветът всъщност е формално единственият институционален коректив на главния прокурор, той го избира и има правомощия при определени условия да го отстрани от длъжност, да му наложи дисциплинарно наказание или да предложи на президента предсрочното прекратяване на мандата му. ВСС е органът, който представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта й и следи за авторитета на съдебната власт, включително като следи за спазването на стандартите за публично поведение на магистратите. Дебатът в четвъртък е пореден провал в тази функция.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 8

    Подкрепя ли ВСС в своята цялост долните мутри и врагове на собствения си Народ?

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 4

    Нямам думи да изразя отвращението си от тези наглеци - ВСС и присъдружния им Каскет! Такава наглост, такова безочие, такава подигравка! Всички са за съд! Само Да, България може да се справи с тях. Никой друг, никоя друга партия и дума не казва за тези безобразия!

    Нередност?
  • 3
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • + 5

    Оставка!!!

    Нередност?
Нов коментар