🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дръжте се здраво

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През следващите няколко седмици животът и работата в България ще бъдат много различни. Премиерът и здравните власти за момента предпочитат да не ограничават сериозно развитието на епидемията от коронавирус. Малкото мерки не се спазват от толкова хора, че да има някакъв видим ефект. Резултатът от всичко това е, че през идващите дни болните от COVID-19 ще се увеличават много по-бързо и вероятно ще натоварят докрай здравната система, чийто капацитет вече започва да издиша.

Учудващо много хора не вярват в рисковете от коронавируса, но за това има сравнително лесно обяснение. Много лекари дават самочувствие на тези, които смятат, че в ситуацията няма нищо извънредно, като казват, че опасността не е особено голяма. Причината за това е, че те обикновено оценяват риска на индивидуално ниво. И наистина за всеки човек поотделно - особено ако той е млад или на средна възраст, без сериозни хронични заболявания, личният риск е минимален. Тези, които ще получат усложнения, са сравнително малка част от всички заразени, а от тях починалите ще са още по-малък процент. Проблемът е, че този вирус е съвсем нов за хората и много от тях ще се заразят. Процентът на хората, които ще имат нужда от лекуване в болница, може и да е малък, но в абсолютна стойност те ще са много. Здравната система може и да не се справи с всички, които имат нужда от помощ, което освен чисто морален проблем може и да увеличи смъртността. На индивидуално ниво рискът може и да е малък - едва ли епидемията ще вземе живота на повече от няколко хиляди души, но на системно е изключително голям. Ако здравеопазването рухне, това създава рискове и в много други посоки. Така косвените щети от епидемията всъщност заплашват практически всички.

В момента България влезе в най-негативния сценарий, в който през следващите няколко седмици броят на заразените ще расте, вероятно всеки ден, докато не се стигне онзи праг, след който нетърпимостта на хората ще принуди правителството да предприеме по-сериозни мерки.

Добре е да се знае, че това не е неизбежният и естествен ход на събитията. Има държави, в които втората вълна минава доста по-слабо и техните здравни системи не са заплашени от срив. В България основният риск идва от слабото управление, което не иска да понесе политическата отговорност за сравнително непопулярните мерки и затова оставя епидемията практически без контрол. Към това се прибавя и лошата форма, в която здравната система влиза в тази криза. Години на лошо управление доведоха до емиграция на лекари и сестри в други държави, както и до неправилно разпределение на ключови ресурси. Така капацитетът на здравната система в България може да се окаже много по-бързо изчерпан, отколкото в други държави. (Вижте всичко по темата тук.)

Корицата на този брой на "Капитал" е за друго. Избрахме темата за паркирането в София не само защото тя засяга много хора, но и защото темата за коронавируса вероятно ще доминира доста по-силно всички други сюжети през идващите седмици - нека малко преди бурята обърнем внимание на един доста по-лесен за решаване проблем. За всеки, който е карал поне малко кола, а и се е движил пеша между ламаринените камари по столичните улици, е ясно, че ситуацията с автомобилите в София е тотално изпусната. През последните години колите в града се увеличават абсолютно безконтролно и превземат все повече място - по улици, площади, паркове и градинки. Това е проблем, който ще става все по-голям, но за него има и решения - вижте ги тук.

В броя ще видите още:

След свинската епидемия - как държавата изкриви пазара на прасета

Как инвестират богатите и всички останали

Кои са най-добрите услуги за аудиокниги

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар