🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ако локдаунът се управлява добре, ще бъде кратък

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако всичко продължи както до момента, ще имаме много голям проблем. Повече от шест месеца правителството живееше като че ли в пълно отрицание на това, че има епидемия от коронавирус и че тя носи рискове за България. Дали защото през пролетта и лятото заразата не се разпространяваше, дали защото властта си избра да повярва на малцинството от лекари, което казва, че няма нищо страшно и всичко ще си мине от само себе си, бяха пропилени ценни месеци. Дълго време, дори след видимото начало на доста остър ръст на заразените, правителството се опитваше да се прави, че това не е нещо много по-сериозно от грип и че трябва да пием по един аспирин и да не се оплакваме много-много.

Ефектът от това е, че тук се случи възможно най-тежкият сценарий - сриване на здравната система и огромен ръст на смъртността. Продължителното бездействие доведе дотам, че сега България трябва за малко да влезе в реанимацията. Част от икономиката ще бъде поставена в изкуствена кома за няколко седмици. Добрата новина е, че ако сегашните мерки се спазват, прогнозата е благоприятна.

Преди около месец и половина Израел беше първата държава, принудена от резкия скок на заразените да влезе в локдаун, и то много по-тежък от българския. Първоначално той беше обявен за три седмици, а после беше прибавена и още една. Когато той свърши, започна постепенно и изключително внимателно отваряне. Уроците от допускането на силната втора вълна бяха научени и в момента ограниченията там не пречат сериозно на бизнеса и нормалния живот на хората, а нивото на заразени е ниско. Подобен е ефектът от локдауните в Белгия, Франция и други западни страни. Те вече планират постепенното отваряне, така че за Коледа всичко да е поне няколко идеи по-нормално. Накратко - може.

Дали България ще се справи по същия начин с управлението на локдауна е изключително важен въпрос, от чийто отговор зависят две основни неща:

  • ако епидемията не бъде поставена под контрол, цената ще се плати с живота на стотици, а вероятно и хиляди хора;
  • успешното налагане на ефективен локдаун за кратко време ще ограничи щетите за бизнесите в период за около месец; обратното - неубедително налагане на слаби мерки ще превърне цялото упражнение в безкрайна агония.

Какво ще се случи е още рано да се каже. От една страна, рискът е затварянето да се случи така, както всичко през последните шест месеца - имитация без реален ефект върху разпространението на заразата. От друга страна, същото правителство вече наложи един локдаун в края на зимата, който, макар и със сериозни комуникационни проблеми, успя да спести на България тежка първа вълна.

Цената на локдауна сега е огромна. Всеки път, когато в "Капитал" пишем за това - особено когато трябва да коментираме налагането на някакви ограничения за различни бизнеси или за живота на хората - го правим с много смесени чувства. Затварянето сега означава, че десетки хиляди собственици на заведения, магазини, детски градини, спортни зали, сервитьори, готвачи, треньори, учители, продавачи и още много други ще имат тежък месец. Ефектът за икономиката ще е тежък. Но от другата страна е дори по-свирепа здравна криза, която освен човешката цена ще удари икономиката много по-жестоко. Изборът в момента е между две кризи.

Точно затова е изключително важно локдаунът сега да бъде управляван добре. Това означава две неща:

  • да бъде ефективен и да намали броя на заразените;
  • засегнатите да получат такива компенсации, които да им помогнат да преминат през трудния период.

Ако това се случи, острата част от кризата ще бъде зад гърба ни само след месец.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    "Ако локдаунът се управлява добре, ще бъде кратък"

    Кое у нас се управлява добре, та и локдаунът да се управлява добре. Няма никакво управление, държавата е оставена на самотек, Борисов мисли само как да си спаси кожата и дори не ходи на работа. Не виждам как за три седмици лекарите ще си починат, как през тези три седмици няма да има болни и умиращи. Да не би да направиха нещо за здравната система? Ще стане така, че за три седмици бизнесът ще замре и ще умре, след това ще се втурнем да празнуваме и след Нова година пак ще ни затворят, като нито болните и починалите ще намалеят, нито бизнесът ще се възстанови. Обичайно, през януари и февруари всичко замира, след като хората са се охарчили по празниците.

    Нередност?
Нов коментар