Шпионският романс на Борисов

Не е ясно какъв ефект е целял премиерът с личната си изповед пред Frankfurter Allgemeine Zeitung, но западните медии все така виждат проблемите с корупцията в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Аз съм човек с човешки потребности." Така българският премиер Бойко Борисов отговаря на основателния въпрос на германския журналист Михаел Мартенс "не трябва ли да се притесняваме за състоянието на една държава - членка на ЕС и НАТО, ако правителственият ръководител може да бъде шпиониран в леглото". След месеци на недомлъвки и шикалкавене по темата с автентичността на изтеклите по няколко сайта снимки от спалнята му с пистолет, златни кюлчета и пачки от 500-еврови банкноти в нощното му шкафче Борисов избра да разкаже версията си пред германския консервативен вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

В опит да изчисти имиджа си пред западната публика Борисов влиза в смущаващи подробности за личния си живот: "Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми." Или че "никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й", което, меко казано, шокира германския журналист.

Наложи се НСО да опровергава премиера. В отговор на въпроси на "Дневник" от службата бяха категорични, че непроверени лица не се допускат в охраняемите обекти, но също така, че те ги проверяват за опасни предмети и вещества, а сред тях не са кюлчета злато или банкноти в евро.

В дългата версия за "компромата като от учебник на КГБ" срещу премиера, той изброява как ръководеното от него правителство търпи удари заради това, че е диверсифицирало доставките на газ, купило е бойни самолети от САЩ, осигурило е стабилността на банковата система и води битки срещу контрабандата. В резултат на всичко това "нелегалните структури са загубили приходи за стотици милиони евро".

И ако българските жълти сайтове веднага се впуснаха да гадаят коя е Мата Хари, както сам нарича дамата Борисов, то граждани започнаха да пишат до главния прокурор с искане да започне незабавна проверка по случая, след като премиерът признава, че снимките са автентични и след като очевидно той и НСО знаят кое лице ги е направило.

Не е ясно на какъв ефект се е надявал Борисов след интервюто, но западните медии са все така критично настроени към състоянието. Базираното в Брюксел издание Politico вижда нещата така: "В откровено, грандиозно, диво интервю на цяла страница Борисов признава как сексуалният му живот му е причинил проблеми." Медиата отбелязва, че това е първото интервю на българския премиер след гражданските протести срещу правителството му от лятото.

Ден след интервюто на Борисов във FAZ, без обаче да го коментират, Financial Times излязоха със заглавие, че Борисов вкарва България в тайфата на проблемните страни в ЕС. Статията коментира растящата в Брюксел тревога, че се толерира корупцията, а в администрацията се назначават лоялни, но некомпетентни хора.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    "... граждани започнаха да пишат до главния прокурор с искане да започне незабавна проверка по случая, след като премиерът признава, че снимките са автентични и след като очевидно той и НСО знаят кое лице ги е направило."

    Прокуратурата! Да го пуснат Борисов на истинските журналисти, не от подчинените му медии - те да го поразпитат и да му зададат някои въпросчета като тези на Полина Паунова.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    с 200 ...
    https://www.dnevnik.bg/comix/282959/

    Нередност?
  • 3
    glh451118348 avatar :-|
    J. J.
    • + 3

    Не знам какви са били целите, но интервюто ми напомни един стар виц :
    Едва пристъпващ гражданин - миришещ и видимо посран, влиза в лекарския кабинет.
    - Пак ли си ти, човече! Виж се на какво приличаш - от главата до петите си омазан! - ядосал се докторът.
    След прегледа, лекарят предупредил посрания мъж, че разстройството му е неизлечимо и отново трябва да му се прави лайнопреливане, но вече с голям риск.
    - Докторе, имам гореща молба, в случай, че се спомина. Моля те, пиши в акта, че съм умрял като ебач, а не като лайнар...

    Нередност?
Нов коментар