Най-голямото поскъпване

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Токът ще ни види сметката. Не буквално, разбира се, но рекордното поскъпване на електроенергията и природния газ, което ще продължи поне до края на годината, е ясен сигнал за цялостно поскъпване. Тази седмица темата на броя показва, че повишаващите се енергийни цени имат отражение върху бизнеса, а оттам и водят до поскъпване на стоките и услугите. За някои фирми първите двойни сметки за ток вече дойдоха и е само въпрос на време това да се пренесе към клиентите. Те пък освен по този начин ще бъдат засегнати и пряко - от Нова година ще има и безпрецедентно второ поскъпване на тока, парното и топлата вода за крайните потребители, след това от 1 юли. Накратко - започва най-голямото повишаване на енергийните цени от зимата на 2013 г., когато първото правителство на Бойко Борисов подаде оставка заради масовите протести. Сега обаче възможностите за туширане на напрежението с административно намаляване на цени са почти невъзможни.

Това обаче е за близкото бъдеще, докато тази седмица горещата политическа тема бе актуализацията на бюджета. До редакционното приключване на броя той така и не беше гласуван в зала, но популисткото надцакване на партиите в парламента достигна кресчендо - само за няколко часа депутатите обещаха почти милиард повече от това, което може да си позволи бюджетът.

На този фон родителите се вълнуват от това как ще се започне учебната година при все повечето случаи на коронавирус и затягане на мерките в страната. Поне засега обещанието е за присъствен старт. Основният въпрос е докога.

Декапитализирането на най-старото лечебно заведение в България - университетската болница Александровска, пък е пример как се източва държавна фирма. Оказва се, че бившият директор - последният здравен министър на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, не е плащал редовно на доставчиците и е подписвал анекси с високи лихви върху дълговете.

Водещата ни история в бизнес секцията може и да касае търговски спор между частни компании, но заплетеният казус около бургаския хотел "България" поставя и още по-големи въпроси - например дали обратният лизинг в България е законен. Което пък може да доведе до лавина от дела на неизрядни длъжници. В броя може да прочетете и за друг съдебен казус - отпадането на най-голямата глоба, наложена от КЗК на частна компания. След деветгодишна сага Върховният административен съд отмени наказанието от 16 млн. лв. на вносителя на Hyundai в България.

В опит да върнем лятото и по-жизнерадостните теми разказваме историята на специализирания бар за крафт бира Tap Local, основан в разгара на пандемията. Заведението е първото в столицата, обвързано с конкретна пивоварна - предлага занаятчийска бира от пивоварната на Kazan Artizan, разположена в село Бистрица до столицата.

Сред предложенията ни за кратки и достъпни уикенд пътувания, и то в условия на коронавирус, е Букурещ. Градът добави и нови интересни места и неща, с които да привлече туристи, най-вече заради събудилата се по време на пандемията находчивост на румънците.

Все още няма коментари
Нов коментар