🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И Зелената сделка затъва в заблуди

Колкото по-бързо преминем към чиста енергия, толкова по-малко ще са пазарните сътресения като сегашното

За разлика от газа и петрола цените на енергията от ВЕИ остават ниски и стабилни|
За разлика от газа и петрола цените на енергията от ВЕИ остават ниски и стабилни|
За разлика от газа и петрола цените на енергията от ВЕИ остават ниски и стабилни|    ©  Shutterstock
За разлика от газа и петрола цените на енергията от ВЕИ остават ниски и стабилни|    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ясен Бояджиев в коментар за "Дойче веле"

Както изглежда, т.нар. Зелена сделка има всички шансове да сподели съдбата на прословутата в България Истанбулска конвенция. Приликите се набиват на очи.

И в двата случая малцина са прочели и знаят за какво точно става дума (73% от българите нямат идея какво е Зелената сделка, а над 80% не знаят каква е българската позиция). Явно не е имало и кой да им обясни.

И при двете се ширят големи недоразумения. Навремето мнозина бяха убедени, че Истанбулската конвенция не е заради насилието срещу жени, а за да ни натрапи еднополовите бракове и на практика да ни вземе пола. Сега пък се забравя, че целта на Зелената сделка е спасяване на света от пагубните климатични промени чрез превръщане на Европа в първия неутрален по отношение на климата континент до 2050 г., и все повече се натрапва мнението, че тя е едва ли не специално измислена, за да ни "бръкне в джоба". Съответно и нарастващата истерия около нея все повече напомня неистовия вой, който потопи Истанбулската конвенция.

Истерията особено се засили в последните седмици около обхваналата целия свят криза с цените на енергията. Точно тази криза обаче има малко общо със Зелената сделка. Връзката между тях не е пряка, а по-скоро обратна. Защото кризата показва, че колкото по-бързо преминем от изкопаемите горива към чиста енергия, толкова по-бързо ще се освободим от подобни сътресения на енергийните пазари. Показателно в това отношение е, че сега цените на енергията от ВЕИ остават ниски и стабилни - за разлика от цените на газа и петрола.

Колкото по-бързо преминем към чиста енергия, толкова по-малко ще са пазарните сътресения като сегашното

Въглищата и зеленият преход

Сега всички са взрени в затварянето на въгледобива и въглищните електроцентрали в днешния им вид и в неясното бъдеще на заетите в тях. Мнозина се държат сякаш неизбежното може някак си да ни заобиколи и ще можем да си горим въглища, докато ги имаме. И се пазарят за някоя и друга година повече. Заради този опит да се избяга от действителността и съпътстващото го бездействие България вече пропиля много години (поне от началото на членството ни в ЕС), а загубите и пропуснатите ползи се измерват в милиарди. Само че вече в цял свят е ясно, че въглищата нямат бъдеще и е крайно време да обмислим, планираме и задействаме техни алтернативи.

Смисълът на Зелената сделка обаче е и нещо много повече от сбогуване с въглищата. Всъщност става дума за огромна възможност, за трансформация към една нова, модерна, по-малко енергоемка, високотехнологична, ефективна и далеч по-конкурентоспособна икономика. Това е третата индустриална революция, нова перспектива на устойчиво развитие и благосъстояние. Зелената сделка е планът за осъществяване на тази перспектива.

Какво влиза в цената на прехода

Разбира се, тази трансформация има цена. Но кое е безплатно в живота ни?

Когато говорим за цената, първо, трябва да имаме предвид, че колкото повече отлагаме и чакаме, толкова по-висока ще става тя - икономически, финансово и социално.

Второ, че за осъществяването на този преход страната ще има достъп до огромен европейски финансов ресурс. Това е гаранцията на ЕС за справедливостта на процеса. Ако този ресурс бъде разумно използван, той ще привлече допълнителни инвестиции и ще помогне за създването на хиляди устойчиви нови работни места, производства и възможности за растеж.

И накрая - когато говорим за цената, не трябва да забравяме, че в сметката влизат и неща, за които няма да чуете да говорят критиците на Зелената сделка. Хилядите хора, които всяка година губят живота си в България заради мръсния въздух. И най-вече огромните щети от климатичните промени, които стават все по-видими. Ако продължаваме както досега, цената на тези щети ще е далеч по-голяма от онова, което трябва да платим за зеления преход.

Така стигаме до голямата разлика между Истанбулската конвенция и Зелената сделка. При едната можем да си заровим главата в пясъка и да се правим, че не съществува. При другата няма как. Можем ли да продължим да се държим така сякаш бъдещето на децата ни и на техните деца нямат значение за нас?

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 2
    • + 5

    Това което авторът премълчава са парите, които уж ЕК дава. А именно в тази финансова инжекция са основно парите събрани от спекулативната търговия със квотите диоксид. Т.е. всички са плащаме за да може урсула да отчете дейност. Някой спомня ли си "плана юнкер" А?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Ясен от години духа в платната на всяка глобалстично приумица. Пък DW дава мегдан на подобно преливане от пусто в празно, стига да е в услуга на глобализма. Това е единствения критерий да попаднеш в тая вълна (в случая слагам ударението на Ъ).

    Родната им Германия, след като има инсталирани ветрени централи с мощност, равняваща се на тази на 30 Козлодуя, защо напролет остана без ток и трябваше за пали ТЕЦ-ове, та доизгори и малкото останал след зимата газ в хранилищата?
    Ами просто тази година нямаше достатъчно вятър. Климат! Същото е и със слънцето - не грее 24/7. И се чудя как неосвидетелствани лица могат да разчитат 100 % на непостоянни природни явления!
    Единственото обяснение е, че кампанията се командори от неспециалисти: Урсула е гинеколог, а Тимерманс - филолог. Такъв е и Ясен.

    И е прекрасно освен да служи, Ясен да вземе и да мисли. А иначе комсомолският плам да се подкрепя всяко партийно решение ни докара до тук.

    Нередност?
  • 3
    grainis avatar :-|
    Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
    • - 2

    Единственият работещ ход за Мариците и другите ТЕЦ-ове е преминаването им от Въглища към 100% Карбон-Неутрално и Свръх-Евтино Зелено Гориво - Бързорастяща (един метър на ден) Бамбукова Биомаса (БББ) - https://bamboo-biomass.alle.bg , отглеждана оранжерийно, във Вертикална Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg , поглъщаща стотици тонове Въглероден Диоксид на ДЕН, която Биомаса може да се изгаря ( с калоричност 20MJ/kg - колкото Лигнита) в пещите на ТЕЦ-овете, без каквото и да било преустройство, и на почти НУЛЕВА себестойност - https://nula-energia.alle.bg , или продава (€70/Тон).
    Бамбуковата Биомаса е също така отлична суровина за производство на свръх-евтини Биогаз, БиоЕтанол, БиоМетан- и Зелен Каталитичен Био-Водород от него, Пелети, Брикети, Прахово гориво за горепки и турбини и асистент за производство на Инженерно Фъстъчено Горивно олио (ИФО), 50% водно-емулгиран ИФО-Аерозол за газови турбини, и висок клас Биодизел - https://biodizel.alle.bg ; + десетки видове храни, фуражи, протеини, влакна, торове, пулпове, биополимери, строителни и структурни СО2-складиращи материали и др. - bamboo-economy.alle.bg.
    Под 5% от произведената Биомаса ще се изгаря за добив на ел.енергия и топлина за собствените нужди на В-Фермата.
    Миньорите които ще бъдат съкратени от мините, ще бъдат преквалифицирани в био-фермери с бели престилки и таблет в ръка.
    До няколко месеца стартира изграждането в Икономическа Зона Божурище , на първата в света Пилотна В-Ферма за производство на над 3000 тона на Ден висококачествена Бамбукова Биомаса .
    Изграждането на 40-50 такива ферми у нас ще спре изцяло вноса на руски газ и други горива , и ще стартира родно производство и експорт за стотици милиарди Eвро .
    Това ще умножи многократно БВП-то ни , ще вдигне минималната заплата над 2500 Eвро, ще върне емигрантите - плюс още няколко милиона чужденци с дипломи, и ще нареди България сред най-богатите и успешни страни в света , в рамките на десетина години - https://bg-razvitie.alle.bg.
    [email protected]

    Нередност?
  • 4
    rpv01648785 avatar :-|
    rpv01648785
    • + 3

    Доста глупости и празни приказки е наблъскал другарят, но затова пък с такъв пролетарски плам.
    ИК била за жените, пък най-истеричните ѝ борци в България бяха точно от ЛГБТ НПО-тата. Случайност? Как пък във всички европейски страни са се объркали, защото навсекъде имаше критики заради опитите да се прокара джендър-идеология чрез ИК?
    Другарю, Зелената сделка не може да изчисти въздуха ти, напротив. Горенето на боклук и всевъзможна биомаса, дървесина и пр. се води чист възобновяем енергиен източник и се насърчава от ЕК. А именно това трови българския въздух на първо место, не ТЕЦ-овете на кюмур. Нали е ясно на всеки до какво ще опрем при спрени ТЕЦ-ове и недостатъчното слънце и вятър в България?
    И се запасете с газени лампи най-добре - за всеки случай.

    Нередност?
Нов коментар