🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Общини на разпродажба

Варна и Пловдивският панаир

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Всичко за Пловдив може да откриете в специалната секция на Капитал.

Тази седмица, държавата замалко да загуби окончателно Пловдивския панаир. Не сте разбрали? Разбира се, че не сте - защото беше планирано това да мине без много шум.

Заради странната игра между държавата и бизнесмена политик Георги Гергов, в която той получи десетки милиони от Варна (реално от всички данъкоплатци), а морският град получи от държавата 29% от акциите на панаира, от 2017 г. насам тези акции са на разпореждане на кмета Иван Портних. Още тогава той обеща те да бъдат върнати на държавата. Това не се е случило, а Гергов е пратил писмо, в което е поискал Варна да апортира акциите си в негово дружество. Портних пък е преписал писмото и го е входирал като своя препоръка в общинския съвет. Той замалко да одобри това.

Така съвсем съзнателно варненският кмет щеше да помогне на Гергов да присвои окончателно панаира и да направи каквото реши с някогашната гордост на Пловдив.

Това, че не успя, се дължи на бързата намеса на икономическото министерство, което в последния момент предупреди общинските съветници, че скандалната далавера, която планират, вероятно е незаконна.

Но не се успокоявайте особено. Предишната власт (формално с името ГЕРБ, но неформално групата на източването на обществени средства) загуби централните лостове в държавата, но все още държи местните. На много места хората, които крепяха тази система и зависеха от нея, ще търсят начини да се преориентират или да се осигурят преди следващите местни избори. А те са след повече от 2 години.

Това означава, че в следващите месеци на междувластие мнозина ще се пробват на местно ниво да източат каквото могат. Към себе си, към свои приятели, към кръговете си или просто към този, който предложи най-добра цена. Общините и техните активи, накратко, ще бъдат в промоционална разпродажба. Портних и Гергов не успяха (засега), но това не значи, че много други няма да успеят.

Все още няма коментари
Нов коментар